Dostupni linkovi

Ruski brod osumnjičen za ulazak u finske vode


Ruski ratni brodovi plove u formaciji u vodama Finskog zaljeva u Kronstadtu, 28. 7. 2022. (Ilustrativna fotografija)
Ruski ratni brodovi plove u formaciji u vodama Finskog zaljeva u Kronstadtu, 28. 7. 2022. (Ilustrativna fotografija)

Ruski brod osumnjičen je za teritorijalnu povredu morskog područja Finske u Finskom zaljevu, rukavcu Baltičkog mora, saopćilo je 26. jula finsko ministarstvo obrane, prenio je AP.

Navodni prekršaj, koji finska granična straža trenutačno istražuje, dogodio se u istočnom dijelu Finskog zaljeva u petak poslijepodne, stoji u kratkom vladinom saopćenju.

Ministarstvo nije otkrilo daljnje detalje incidenta, ali finske novine Helsingin Sanomat rekle su, pozivajući se na informacije graničnih dužnosnika, da je osumnjičeni brod hidrografski istraživački brod ruske mornarice, Mihail Kazanski.

Ruski brod, korišten između ostalog za podvodnu topografiju i popravke, ušao je u finske teritorijalne vode južno od grada Hamine bez odobrenja u petak nešto poslije podneva, a prekršaj je trajao oko sedam minuta, pišu novine.

Prethodno potvrđeno kršenje teritorija u nordijskoj zemlji dogodilo se 10. juna, kada su četiri ruska aviona ušla u zračni prostor Finske kod južnih gradova Loviise i Porvooa, saopćilo je ministarstvo obrane.

Finska, članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) od aprila 2023. godine, dijeli granicu od 1.340 kilometara s Rusijom i vanjska je granica Europske unije na sjeveru.

Finska postala 31. članica NATO-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
XS
SM
MD
LG