Dostupni linkovi

FBI će intervjuirati Trumpa u istrazi o atentatu čiji je motiv i dalje misterija


Pokušaj atentata na republikanskog kandidata za američke predsjedničke izbore Donalda Trumpa na skupu u Butleru, Pennsylvanija, SAD, 13. jula 2024.
Pokušaj atentata na republikanskog kandidata za američke predsjedničke izbore Donalda Trumpa na skupu u Butleru, Pennsylvanija, SAD, 13. jula 2024.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump pristao je da ga intervjuira američki Federalni istražni biro (FBI) u istrazi o nedavnom atentatu u Pennsylvaniji, rekao je specijalni agent.

Intervju je dio standardnog protokola FBI-ja, tokom kojeg razgovaraju sa žrtvama u krivičnim istragama, piše AP.

Ranije je FBI potvrdio da je Trumpa u uho pogodio metak, ili fragment metka, na mitingu 13. jula u Butleru.

"Želimo čuti i njegovo viđenje stvari", rekao je specijalni agent FBI-ja iz Pittsburgha, Kevin Rojek.

"To je standardni intervju za žrtvom koji bismo radili sa svima, u svim okolnostima", rekao je.

FBI je do sada obavio oko 450 intervjua kako bi što bolje napravio profil napadača, Thomasa Matthewa Crooksa, za koga je utvrđeno da je "izuzetno inteligentan", ali povučen, i da mu je primarni socijalni krug bila porodica i nekoliko prijatelja.

FBI do sada nije utvrdio zašto je Crooks pucao na Trumpa, ali istražitelji vjeruju da je napad dugo planiran i da je Crooks nedavno kupio hemikalije za pravljenje eksploziva, koje su pronađene u njegovom autu.

Pronađen je i dron korišten nekoliko sati prije atentata.

Rojek je također rekao da je Crooks na internetu pretraživao informacije o masovnim ubistvima, improviziranim eksplozivnim napravama, nuklearnim elektranama i atentatu na premijera Slovačke, Roberta Fica.

TV Liberty: Izbori u SAD bez presedana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:26 0:00

FBI je saopćio i da se Crooks 6. jula registrirao prisustvo Trumpovom skupu i da je tog dana na Googleu pretraživao "koliko je Oswald bio daleko od Kennedyja" - referenca na Leeja Harveyja Oswalda koji je ubio predsjednika John F. Kennedyja u Dallasu 1963. godine.

Kevin Rojek je dodao da su Crooksovi roditelji "ekstremno kooperativni" u istrazi i da je on napad planirao online, podsjeća AP.

Roditelji su rekli da nisu znali za njegove planove i istražitelji nemaju razloga da u to sumnjaju, naveo je FBI.

XS
SM
MD
LG