Dostupni linkovi

Biden pozdravlja Starmerovu želju za bližim vezama s EU


Britanski premijer Keir Starmer tokom sastanka u Ovalnom kabinetu sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom. 10. jul 2024.
Britanski premijer Keir Starmer tokom sastanka u Ovalnom kabinetu sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom. 10. jul 2024.

Američki predsjednik Joe Biden poručio je novom britanskom premijeru Keiru Starmeru da pozdravlja njegovu želju za bližim vezama sa evropskim kolegama, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Starmer se u srijedu sastao s Bidenom u Ovalnoj kancelariji u Bijeloj kući, a lideri su razgovarali o odnosima svoje dvije zemlje, kao i o sukobima u Ukrajini i Gazi.

"Predsjednik je pozdravio izjave koje je nedavno dao premijer o uspostavljanju bliskih odnosa sa našim evropskim kolegama, ali i posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva AUKUS-u", saopštila je britanska vlada, misleći na sigurnosni pakt između Britanije, Sjedinjenih Država i Australija.

"U vremenu kada se suočavamo s izazovima širom svijeta, jači smo kada smo zajedno i radimo zajedno."

'Jači nego ikad': Biden na samitu NATO-a najavio novu podršku Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Starmer je prisustvovao samitu NATO-a u Washingtonu, gdje se susreo s evropskim čelnicima, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Starmer je rekao da želi da Britanija obnovi odnose s Evropskom unijom, poboljša saradnju u područjima poput sigurnosti i trgovine, nastojeći ublažiti napetosti nastale nakon referenduma 2016. godine, kada su Britanci odlučili napustiti evropski blok.

Međutim, odbacio je mogućnost ponovnog pridruživanja zajedničkom tržištu EU ili carinskoj uniji.

XS
SM
MD
LG