Dostupni linkovi

Predsednica Evropske komisije organizuje radni ručak sa liderima Zapadnog Balkana


Fotoarhiv, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen)
Fotoarhiv, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen)

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen (von der Leyen) organizovaće u četvrtak, 19. septembra radni ručak sa liderima Zapadnog Balkana, na kojem će se razgovarati o reformskim agendama u okviru Plana rasta Evropske unije za region.

Prema rečima portparolke Evropske komisije, Ane Pisonero, to će biti prilika da se sagledaju odnosi sa zemljama regiona i saradnja u kontekstu Plana rasta za zapadni Balkan.

Pisonero je potvrdila da Evropska komisija radi na proceni reformskih agendi koje su sve zemlje, osim Bosne i Hercegovine, blagovremeno predale Evropskoj komisiji. Usvajanje reformskih agendi je preduslov za početak isplate finansijske pomoći iz EU.

U Evropskoj komisiji i dalje nemaju tačan datum kada bi mogle da počnu prve isplate iz ovog finansijskog paketa, mada postoje očekivanja da bi to moglo biti tokom jeseni.

Nakon što države članice i Komitet pretpristupne pomoći (IPA) daju pozitivno mišljenje, Evropska komisija, prema rečima Ane Pisonero, može preći na proces usvajanja reformskih agendi koje su dostavile države Zapadnog Balkana.

"Pre prvih isplata, Evropska komisije će takođe zaključiti ugovore o olakšicama i kreditima sa svakim od korisnika. Što se tiče termina prve isplate, očigledno je da bi do toga trebalo da dođe što je pre moguće ali ne možemo biti konkretniji u ovoj fazi", izjavila je Pisonero.

Bosna i Hercegovina (BiH) koja je propustila rok za predaju reformske agende, dokument je poslala Evropskoj komisiji dva dana uoči zakazanog radnog ručka sa predsednicom Evropske komisije.

Kako je saopštila predsedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, dokumentom se dokazuje usaglašenost reformi u BiH potrebnih za dobijanje pomoći iz evropskog Plana rasta.

Radnom ručku će prisustvovati premijer Albanije Edi Rama, predsedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti, premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Plan rasta za Zapadni Balkan je najambiciozniji finansijski paket Evropske unije vredan šest milijardi evra, koji ima za cilj da se u narednih deset godina udvostruči ekonomski rast u tim državama. Plan pokriva period od 2024. do 2027. godine. Od ukupne sume, dve milijarde evra biće obezbeđene kroz grantove odnosno bespovratnu pomoć, a preostalih četiri milijarde evra u obliku zajmova sa povoljnim kamatnim stopama.

XS
SM
MD
LG