Dostupni linkovi

Chris Evert i Martina Navratilova pozivaju ženski tenis da se kloni Saudijske Arabije


Bivše teniske zvezde Martina Navratilova (levo) i Kris Evert (desno), Njujork, 11. septembar 2010.
Bivše teniske zvezde Martina Navratilova (levo) i Kris Evert (desno), Njujork, 11. septembar 2010.

Članice teniske Kuće slavnih Kris Evert (Chris) i Martina Navratilova pozvale su da se turniri u ženskom tenisu ne održavaju u Saudijskoj Arabiji, uz ocenu da održavanje WTA finala u toj zemlji "ne bi predstavljao napredak, već značajan nazadak".

"Trebalo bi voditi zdravu raspravu o tome da li su 'napredak' i 'angažman' zaista mogući", napisale su dva čuvene teniserke, koji su pre nekoliko decenija bili rivalke na terenu, u tekstu objavljenom u Vašington postu (The Washington Postu) u četvrtak.

U svetu tenisa u poslednje vreme vodi se debata da li bi ovaj sport trebalo da slediti golf i druge sportove u sklapanju poslova s bogatim saudijskim kraljevstvom, u kojem se, prema navodima grupa za ljudska prava, žene i dalje suočavaju s diskriminacijom u većini aspekata porodičnog života i gde je homoseksualnost veliki tabu, kao i u većem delu Bliskog istoka.

"Održavanje turnira tamo predstavljao bi značajan korak unazad, na štetu ne samo ženskog sporta, već i žena", navele su Evert i Navratilova, koje su osvojile po 18 grend slem titula u pojedinačnoj konkurenciji.

One su dodale da se nadaju da će se situacija u Saudijskoj Arabiji jednog dana promeniti i da bi u tom slučaju podržale održavanje ženskih tenskih turnira u toj zemlji.

Saudijska Arabija je prošle godine u Džedi bila domaćin Next Gen ATP finala za najbolje igrače do 21 godine, prema ugovoru koji traje do 2027.

Ovog meseca je 22-struki grend slem šampion Rafael Nadal najavio je da će biti ambasador Saudijske teniske federacije, s planovima uloga da se u kraljevini osnuje Akademija Rafaela Nadala.

Ženska teniska asocijacija (WTA) je u pregovorima da se u Saudijskoj Arabiji održi WTA finale na kraju sezone.

"Uzimamo na znanje stavove Martine Navratilove i Kris Evert kao dve legende ženskog tenisa koje su odigrale vrednu ulogu u razvoju našeg sporta i WTA. Kao što smo ranije rekli, trenutno radimo na procesu odabira mesta domaćina za WTA finale. U ovom trenutku nije doneta konačna odluka i nastavićemo da se sarađujemo s igračicama u proces koji je u toku", navela je WTA u odgovoru na upit AP-a.

Još jedna članica Kuće slavnih, Bili Džin King (Billie Jean King), rekla je da podržava ideju pokušaja ohrabrivanja promena.

"Veoma verujem u angažman", rekla je prošle godine King, osnivačica WTA i zagovornica ravnopravnosti.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman radio je na izlasku iz međunarodne izolacije posle ubistva kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG