Dostupni linkovi

EUFOR Komšiću: Nemamo opremu za gašenje požara iz vazduha


Požar u blizini Jablanice u BiH 12. avgust 2021.
Požar u blizini Jablanice u BiH 12. avgust 2021.

Snage Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) saopštile su u petak, 13. avgusta, da ne posjeduju posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz vazduha, ali da su, po prijemu zvaničnog zahtjeva, spremne da pomognu protivpožarnim službama izviđanjem terena iz vazduha.

U EUFOR-u su potvrdili prijem zvaničnog pisma od jednog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u kojem se traži angažman vazdušnih resursa za pomoć u gašenju šumskih požara u BiH.

„Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 VS UN (Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija), glavni zadatak EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. U skladu sa tim mandatom, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka”, ističe se u saopštenju EUFOR-a.

U saopštenju se dodaje da su snage EUFOR-a spremne da pruže podršku protivpožarnim službama u BiH tako što bi se izviđanjem iz vazduha utvrdile tačne lokacije požara, te usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je u četvrtak, 12. augusta, pismo NATO štabu u Sarajevu, kao i komandantu EUFOR-a u BiH, u kojem traži da helikopteri pomognu u gašenju požara u BiH.

Komšić se na taj potez odlučio "s obzirom na to da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH, te imajući u vidu da po Zakonu o odbrani sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati suglasnost za angažman resursa Oružanih snaga BiH", saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg.

Iz Ministarstva odbrane BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili su 12. avgusta, da su dosad stigla dva zahtjeva za angažovanjem helikoptera Oružanih snaga BiH, ali da dosad nisu stigla odobrenja za njihov angažman.

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za RSE nisu potvrdili ni demantovali navode o tome da Dodik nije dao saglasnost za upotrebu helikoptera.

U požarima, koji već danima bjesne na brdskim terenima južne Bosne i Hercegovine (BiH), u protekla 24 sata izgorjela je jedna kuća i dvije štale. To je u petak, 13. augusta, ujutro saopćeno iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru.

Posebno teško stanje je na području lokalnih zajednica Čapljine, Stoca i Jablanice.

Helikopter iz RS-a gaši požare na jugoistoku BiH


Dok se čeka na odluku o angažovanju helikoptera Oružanih snaga, u gašenju požara u okolini Bileće, na jugoistoku BiH, pomaže Helikopterski servis Republike Srpske, javila je SRNA.

Radio Slobodna Evropa ranije je pisao o procedurama i komplikacijama koje se javljaju kad je riječ o angažiranju helikoptera Oružanih snaga.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG