Dostupni linkovi

EU upozorava Kosovo da su spremni na pooštravanje kaznenih mjera


Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano
Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano

Evropska unija (EU) je upozorila kosovske vlasti da su spremni da pooštre kaznene mere protiv Prištine ako tamnošnje vlasti nastave sa koracima koje Brisel vidi kao "jednostrane i nekoordinisane."

"Umesto koraka koji vode ka deeskalaciji, ima sve više i više jednostranih akcija i koraka koji vode ka eskalaciji. Dakle, mere su još uvek tu. I mi smo tada rekli da su mere progresivne. Mogu se pooštriti ili ublažiti u zavisnosti od razvoja situacije", izjavio je Peter Stano glasnogovornik EU.

Evropska unija je u junu 2023. godine uvela kaznene mere Kosovu nakon nasilja koje je izbilo na severu zemlje.

Šef EU diplomatije Josep Borrell je sredinom juna preporučio ukidanje mera, ali zemlje članice se nisu složile oko načina na koji bi se nastavilo sa procesom ukidanja. Shodno s tim, mere su još uvek na snazi.

Kosovske vlasti su 5. avgusta zatvorile devet objekata Pošte Srbije na severu zemlje, pod obrazloženjem da privredni operateri posluju na teritoriji Kosova bez dozvole i bez registracije u Agenciji za poslovne registre na Kosovu.

Iste noći je reagovala Evropska unija ocenivši da zatvaranje ekspozitura Pošte Srbije smatra jednostranim i nekoordinisanim korakom kosovskih vlasti, čime se krše sporazumi koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru dijaloga uz podršku EU.

EU takođe ocenjuje da najave prištinskih vlasti o otvaranju mosta iznad reke Ibar u Mitrovici za saobraćaj predstavlja jednostranu akciju.

Vlada premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija je sredinom jula najavila da namerava da otvori glavni most na Ibru u Mitrovici.

Međutim, zemlje Kvine – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – su 2. avgusta saopštile da ne podržavaju otvaranje za saobraćaj u ovom trenutku.

Iz EU su upozorili da nije samo Brisel taj koji traži da se prekine sa ovim koracima.

"U suštini, svi međunarodni partneri Kosova poručuju administraciji u Prištini da se ne upušta u ovu seriju kontraproduktivnih, negativnih, jednostranih, nekoordinisanih koraka. I nadamo se da će konačno čuti poruku i da će nas sprečiti da razmišljamo kakve ćemo mere uvesti ako se situacija ne promeni", podvukao je Stano.

Srbi na sjeveru Kosova frustrirani zbog zatvaranja poslovnica Pošte Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Policija Kosova je saopštila da su zatvorena tri objekta Pošte Srbije u Severnoj Mitrovici, tri u opštini Leposavić, dva u Zvečanu, te jedan u Zubinom Potoku.

Akcija je počela, prema navodima policije, posle informacija dobijenih od strane Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP) da privredni operateri posluju na teritoriji Kosova bez dozvole i bez registracije u Agenciji za poslovne registre na Kosovu (ARBK).

XS
SM
MD
LG