Dostupni linkovi

Fabrici: Brisel podržava međustranački dijalog


Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi)
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi)

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi) ocenio je u sredu, 28. aprila, da je posredovanje Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu u Srbiji važna inicijativa.

Fabrici je učestvovao u radu Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije, čijoj sednici je putem interneta prisustvovao i izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik.

Bilčik, šef posrednika Evropskog parlamenta (EP) u dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, izjavio je u utorak, 27. aprila, da će posle Uskrsa, imati sastanke sa opozicijom u Srbiji koja nije učestvovala na izborima, održanim u junu prošle godine.

Šef Delegacije EU u Srbiji je zahvalio Odboru za evropske integracije što je, kako kaže, bio aktivan u prethodnoj godini i ocenio da je razmatranje izveštaja Evropskog parlamenta dobra praksa.

"Mi podržavamo rad parlamenta i parlament je taj koji je snažan glas i koji ubrzava proces evropskih integracija. Imali smo posetu predsednika Aleksandra Vučića Briselu, ta poseta je takođe bila dodatni podsticaj da idemo u istom pravcu i da zajedno radimo na evropskim integracijama", rekao je Fabrici.

Dijalog sa delom opozicije koji odbija posredovanje EP

Predstavnici vlasti i dela opozicije koji je odbio posredovanje Evropskog parlamenta, sasataju se prvi put u sredu, 28. aprila, u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima.

Sa predstavnicima vladajućih i opozicionih stranaka u 17 časova u Domu Narodne skupštine Srbije sastaće se predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Na sastanak je pozvan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ranije izjavio da će se odazvati ukoliko ne bude imao predsedničkih obaveza.


U dijalogu će učestvovati predstavnici vladajućih stranaka - Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpskog patriotskog saveza (SPAS).

Od opozicionih partija, pozivu su se odazvale Demokratska stranka Srbije (DSS), Srpska radikalna stranka (SRS), pokret Dveri i Dosta je bilo (DJB).

Kako je najavljeno, po pravilima dijaloga izjave za novinare nisu predviđene nakon sastanka.

Druga faza međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji, uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta, pokrenuta je 1. marta video-konferencijom kojom su predsedavali Dejvid Mekalister (David McAllister), predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.

Poslanici Evropskog parlamenta i medijatori međustranačkog dijaloga sa Skupštinom Srbije su Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i bivši poslanici Knut Flekenštajn (Fleckenstein) i Eduard Kukan.

Prva faza međustranačkog dijaloga održana je krajem 2019. godine uoči parlamentarnih izbora koji su bili planirani za april 2020, ali su zbog pandemije korona virusa odloženi i održani u junu.

XS
SM
MD
LG