Dostupni linkovi

Lideri EU dogovorili paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijerka Italije Đorđa Melni, premijer Mađarske Viktor Orban i nemački kancelar Olaf Šolc na sastanku u sedištu Evropske komisije, 1. februar 2024.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijerka Italije Đorđa Melni, premijer Mađarske Viktor Orban i nemački kancelar Olaf Šolc na sastanku u sedištu Evropske komisije, 1. februar 2024.

Svih 27 lidera Evrpske unije (EU) dogovorili su paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra nakon što je Mađarska prethodno blokirala sporazum.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je novo finansiranje, rekavši da će to ojačati ekonomsku i finansijsku stabilnost zemlje. Ministarstvo ekonomije Ukrajine saopštilo je da očekuje prvu tranšu sredstava u martu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) objavio je da je 27 članica bloka postiglo dogovor da Ukrajini pruže dodatnih 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) pomoći.

Dogovor, postignut na samitu lidera Evropske unije (EU) u Briselu 1. februara, bio je pod upitnikom zbog protivljenja Mađarske.

"Imamo dogovor.... Ovo se zaključava u postojanom, dugoročnom, predvidljivom finansiranju Ukrajine. EU preuzima vođstvo i odgovornost u podršci Ukrajini; znamo šta je pod rizikom", napisao je Mišel u postu na mreži X.

Viktor Orban, najbliži saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina u EU, rekao je da želi da natera da preispita politiku bloka prema Ukrajini i doveo je u pitanje ideju o obavezi da finansira Kijev u naredne četiri godine.

Paket će pomoći u isplati penzija i plata i drugih troškova u naredne četiri godine. Ovo dolazi u vreme dok američki Kongres zadržava američku vojnu pomoć Ukrajini.

"Dobar dan za Evropu", navela je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) na mreži X.

Vest o sporazumu objavljena je manje od dva sata nakon početka samita, što je iznenadilo mnoge posmatrače koji su očekivali da će razgovori trajati mnogo duže zbog dubine neslaganja između Orbana i drugih lidera EU.

Na paketu pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra Viktor Orban je, naime, u decembru stavio veto.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je "zahvalan" liderima EU, ističući da je odluku donelo svih 27 šefova država. On je takođe rekao da će paket "ojačati dugoročnu ekonomsku i finansijsku stabilnost" Ukrajine.

Finansiranje je bilo važno za Ukrajinu finansijski – i zbog toga što joj je potrebno da Evropa ostane ujedinjena u svojoj podršci.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je podvukao da je reč o tome da Evropa ulaže u sopstvenu bezbednost. Naglašeno je da Ukrajina pruža otpor Rusiji za sve – blokirajući pokušaj Vladimira Putina da silom ospori svetski poredak.

Poljski premijer Donald Tusk, koji je bio veoma kritičan prema onome što je nazvao "čudnom i egoističnom igrom" Orbana, objavio je na mreži X: "Viktor Orban bi mogao biti 'ubeđen'... Idemo dalje".

Uoči početka samita o finansijskoj pomoći koja je Ukrajini očajnički potrebna, Mađarska i njen premijer Orban naišli su na niz kritika.

"Mislim, nema problema sa takozvanim zamorom od 'Ukrajine'. Naravno, imamo zamor od Orbana sada ovde u Briselu... Ne mogu da razumem, ne mogu da prihvatim ovu veoma čudnu i veoma egoističnu igru Viktora Orbana", rekao je poljski premijer Donald Tusk po dolasku na samit.

"Moramo da igramo čvrsto i pošteno, ali nema mesta za kompromis. Ne postoji srednji put: ili ste na ukrajinskoj ili na ruskoj strani", dodao je on, rekavši da "nema plana B".

Premijerka Estonije Kaja Kalas (Kallas) rekla je da ne želi da koristi reč ucena kad je reč o Orbanu, ali da ne zna koja bi reč bila pogodnija.

Drugi problem Kijeva je to što je u američkom Kongresu blokiran predlog zakon o potrošnji koji uključuje 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, usled protivljenja republikanskih poslanika.

Orban, jedini lider EU koji održava tople odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, stalno je u sukobu s drugim evropskim liderima oko mera pomoći Ukrajini od početka ruske invazije.

On je izrazio protivljenje sankcijama EU Rusiji i čak izneo ideju o mirovnim pregovorima Moskve i Kijeva

Orban, desničarski populista koji je na vlasti od 2010. godine, suočio se sa kritikama da njegovo protivljenje pomoći EU Ukrajini predstavlja pokušaj da uceni blok da isplati milijarde evra iz fondova EU za Mađarsku koje je Brisel zamrznuo zbog pitanja vladavine prava i demokratije.

Uz izveštaje Reutersa, BBC-a, AP-a i AFP-a

XS
SM
MD
LG