Dostupni linkovi

Mreža X optužena za kršenje digitalnih pravila EU


Kompanija X je kazala da se ne slaže sa procjenom EU, a njen vlasnik Musk zaprijetio je tužbom.
Kompanija X je kazala da se ne slaže sa procjenom EU, a njen vlasnik Musk zaprijetio je tužbom.

Kompanija za društvene medije X, čiji je vlasnik Elon Musk, prekršila je pravila Evropske unije o online sadržaju i njena plava kvačica obmanjuje korisnike, navodi se u regulatornom izvještaju EU.

Ovo otkriće moglo bi da dovede do velike kazne i značajnih promjena u njenom radu, piše Reuters.

Optužbe Evropske komisije, prve koje su izdate u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA), uslijedile su nakon sedmomjesečne istrage.

Nova pravila zahtijevaju da veoma velike online platforme i pretraživači ulože više napora u borbi protiv nelegalnog sadržaja i rizika po javnu bezbjednost.

Preliminarni nalazi ili optužbe upućene na račun mreže X usmjereni su na takozvane mračne obrasce kompanije koji oblikuju ponašanje korisnika, transparentnost oglašavanja i pristup podacima za istraživače.

Kompanija X je kazala da se ne slaže sa procjenom EU o tome kako se pridržava DSA, a njen vlasnik Musk zaprijetio je tužbom.

"Radujemo se veoma javnoj bici na sudu, da bi građani Evrope mogli da znaju istinu", objavio je Musk na mreži X.

On je ranije rekao da je Komisija ponudila mreži X nezakonit tajni dogovor o cenzuri govora, što njegova kompanija nije prihvatila, ali neke druge platforme jesu.

"Slobodno. Nikada nije bilo i nikada neće biti bilo kakvog 'tajnog dogovora'. Ni sa kim. DSA pruža X-u /i bilo kojoj drugoj velikoj platformi/ mogućnost da ponudi preuzimanje obaveza za rješavanje slučaja. Na vama je da odlučite da li ćete ponuditi da ćete se obavezati ili ne. Tako funkcionišu procedure vladavine prava. Vidimo se /na sudu ili ne/", napisao je na X-u komesar EU za unutrašnje tržište, Thierry Breton.

XS
SM
MD
LG