Dostupni linkovi

Otvaranje mosta u Mitrovici dogovoriti u okviru dijaloga Srbije i Kosova, poručuju iz EU


Fotografija portparola EU Petera Stana iz arhive
Fotografija portparola EU Petera Stana iz arhive

Pitanje otvaranja mosta iznad reke Ibar u Mitrovici treba rešiti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa imeđu Srbije i Kosova, poručili su iz Evropske unije (EU).

Portparol EU Peter Stano podsetio je da je otvaranje mosta u Mitrovici zapravo predmet dva sporazuma u okviru dijaloga uz pomoć EU iz 2015. i 2016.

"I uprkos našim naporima tokom godina, most ostaje zatvoren za saobraćaj. A pošto to pitanje spada u okvir dijaloga o pregovorima, bilo kakve odluke u vezi sa mostom treba doneti u dijalogu uz učešće zvaničnih predstavnika obeju strana: Kosova i Srbije. To je vrlo jasno", naveo je Stano.

Otvaranje mosta najavile su kosovske vlasti. Tokom sjednice Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica, članovi Pokreta Samoopredeljenje 31. maja zatražili su primenu odluke o otvaranju za promet tog mosta koji deli Severnu i Južnu Mitrovicu.

Most iznad reke Ibar simbol je podele grada Mitrovice od 1999. godine.

U okviru brisleskog dijaloga, Kosovo i Srbija su 2014. doneli Zaključke o uklanjanju barikada i revitalizaciji mosta u Mitrovici.

Godinu kasnije, postignut je dogovor o otvaranju mosta.

Ipak, 2016. Priština i Beograd su se dogovorili o novom planu implementacije, sa ciljem da se razreše različita tumačenja prethodnih zaključaka.

XS
SM
MD
LG