Dostupni linkovi

Čelnici EU u Briselu o migraciji, Bliskom istoku i Ukrajini


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (foto arhiv)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (foto arhiv)

Čelnici Evropske unije sastaju se u četvrtak u Briselu na sastanku na kojem će raspravljati o iregularnim migracijama s kojima se Unija suočava, različitim stavovima o sukobu na Bliskom istoku i nastavku podrške ratom pogođenoj Ukrajini.

Migracija godinama predstavlja sporno pitanje u Uniji.

U situaciji kada se bilježi niz izbornih uspjeha krajnje desnih stranaka u više zemalja EU i u okolnostima izmijenjenog sigurnosnog okruženja, pojedine zemlje zauzimaju sve restriktivnije pozicije, piše DPA.

Poljska je nedavno najavila planove da privremeno suspenduje pravo na azil, optuživši Rusiju i Bjelorusiju za slanje migranata na poljsku granicu, koja je takođe spoljna granica EU, kako bi destabilizovali EU i potkopali njenu sigurnost.

Njemačka je ponovno uvela granične kontrole drugim zemljama članicama Unije nakon smrtonosnog napada nožem u zapadnom gradu Solingenu, te nakon što je krajnje desna opoziciona stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila velike uspjehe na regionalnim izborima.

Očekuje se da će evropski čelnici da raspravljaju o uključivanju zemalja van EU u procesuiranje iregularnih migranata nakon što je Italija ove sedmice objavila da su prvi migranti dovedeni u nove centre za azil u Albaniji.

Zemlje članice Unije su ranije ove godine pristale na veliku reformu u cilju postrožavanja zakona o migraciji i azilu, koji se izrađuju godinama. Međutim, provedba novih pravila bi mogla da traje godinama, pri čemu neki pozivaju na ubrzavanja tog procesa.

Migracija nije jedina tema na dnevnom redu sastanka o kojoj je teško postići zajednički pristup 27 članica Unija, podsjeća DPA.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će da se pridruži evropskim liderima kako bi predstavio svoju viziju za okončanje rata i zatražio dodatnu podršku.

Međutim, Mađarska, prijateljski nastrojena prema Rusiji, blokira daljnju vojnu pomoć.

Vođe će raspravljati i o sukobu na Bliskom istoku nakon što nisu uspjeli da se sporazumiju o odgovoru koji bi mogao pomoći zaustaviti borbe.

XS
SM
MD
LG