Dostupni linkovi

Marjan Šarec novi izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru


Marjan Šarec (foto arhiv)
Marjan Šarec (foto arhiv)

Evropski poslanik iz Slovenije Marjan Šarec potvrđen je za stalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

U saopštenju evropskih liberala se navodi da će Šarec biti zadužen za praćenje napretka Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji i za pripremu godišnjeg izveštaja o tome.

Potvrđeno je da će u izradi ovih izveštaja on sarađivati i sa svim ključnim akterima u procesu.

Šarec je naveo da je izabrao Crnu Goru jer smatra da je zemlja "na dobrom, ali i dalje veoma dugom putu kojim se može uspešno ići poštenim namerama i ozbiljnim pristupom".

Kandidaturu za stalnog izvestioca Šarec je bazirao na njegovo dosadašnje iskustvo kao premijer i ministar odbrane Slovenije, te da je uvek branio stav da je proces proširenja u prošlosti stagnirao i da ga treba ponovo pokrenuti.

"Korisno je ako stalni izvestilac dolazi iz zemlje, koja nije direktan sused zemlje kandidata jer je moguće samo što objektivnije sagledati stvari. Važno je i poznavati istoriju zemlje kandidata, njen dosadašnji trud i sve nedostatke. Proces proširenja takođe mora da se odvija na uzajamnom poštovanju sporazuma i poštovanju uopšte. A i na poznavanju specifičnosti pojedine zemlje", naveo je Šarec na Fecebooku.

Marjan Šarec bio je premijer Slovenije 2018. - 2020. Takođe, bio je predsednički kandidat kada je izgubio od Boruta Pahora. U dva mandata je bio i gradonačlenik Kamnika.

Godine 2022. je imenovan za ministra odbrane, a ovu funkciju je obavljao do jula 2024. kada je izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

Pre ulaska u politiku bio je komičar i satiričar.

Na funkciju izvestioca za Crnu Goru Marjan Šarec dolazi posle Tonina Picule, koji je u ovom mandatu Evropskog parlamenta imenovan za stalnog izvestioca za Srbiju.

XS
SM
MD
LG