Dostupni linkovi

Borelj: Sastanci s Kurtijem i Vučićem u Minhenu neuspešni


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, 2. maj 2023.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, 2. maj 2023.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je da održao "neuspešne" sastanke s liderima Kosova i Srbije u vezi s eskalacijom situacije između dve države.

U tekstu objavljenom posle Bezbednosne konferencije u Minhenu u vezi sa geopolitičkom agendom EU, Borelj je pomenuo da se na tom skupu odvojeno sastao s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin) i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"S predsednikom Srbije Vučićem i premijerom Kosova Kurtijem razgovarao sam na odvojenim sastancima kako deeskalirati tenzije, ali nažalost bezuspešno", rekao je Borelj.

Tenzije između Kosova i Srbije su porasle od 1. februara kada je počela da se primenjuje uredba Centralne banke Kosova (CBK) koja predviđa da evro bude jedina valutu za plaćanje gotovinom, čime je zabranjena upotreba srpskog dinara.

Evropska unija zahteva da se ovo pitanje reši dijalogom, dok Kosovo navodi da uredba CBK-a nije tema dijaloga.

SAD traže od Kosova odlaganje sprovođenja ove odluke i navode da je ona doneta bez prethodnih konsultacija i da nije uzela u obzir negativne uticaje na srpsko stanovništvo na Kosovu.

Srbija dodeljuje milione evra Srbima na Kosovu isplatom u dinarima plata, penzija i dodatne pomoći kroz paralelni sistem.

Kurtijeva kancelarija je posle sastanka u Minhenu saopštila da je s Boreljom i izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom razgovarao o izjavama srpskih zvaničnika u vezi sa Sporazumom na putu normalizacije odnosa.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj na sastanku s premijerom Kosova Aljbinom Kuritjem u Minhenu, 16. februar 2024.
Visoki predstavnik EU Žozep Borelj na sastanku s premijerom Kosova Aljbinom Kuritjem u Minhenu, 16. februar 2024.

Kurti je ponovio da je "neophodno" potpisivanje Osnovnog sporazuma postignutog u Briselu i aneksa u Ohridu, "kao garancija njihovog punog poštovanja i implementacije, ka punoj normalizaciji odnosa između dve zemlje".

Evropska unija je saopštila da Sporazum o putu normalizacije odnosa, koji je postignut prošle godine, nije počeo da se primenjuje.

Sporazum od 11 članova, između ostalog, predviđa nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda se traži da sprovode i sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.

XS
SM
MD
LG