Dostupni linkovi

EU će preseliti 61.000 izbjeglih unutar svojih članica u naredne dvije godine


Ilustrativna fotografija. Foto: Maksim Shemetov, Reuters
Ilustrativna fotografija. Foto: Maksim Shemetov, Reuters

Evropska unija (EU) se obavezala da će preseliti skoro 61.000 izbjeglica u neke od svojih zemalja članica u naredne dvije godine, izjavila je 14.decembar evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

"Mi smo od 2015. preselili i kroz humanitarne programe prijema zaštitili 175.000 ljudi u EU", rekla je Johanson na konferenciji za novinare, tokom Globalnog foruma za izbjeglice Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Ona je kazala da je 14 članica EU (od ukupno 27) obećalo da će u naredne godine omogućiti preseljenje izbjeglih u njihove zemlje za ukupno oko 61.000 ljudi, ali nije navela o kojim zemljama je riječ.

Dodala je da će oko 31.000 od tog ukupnog broja biće preseljeno putem programa koje vodi Agencija UN za izbeglice (UNHCR).

Programi preseljenja UNHCR-a omogućavaju ljudima koji su službeno zatražili zaštitu u jednoj zemlji da budu prebačeni u drugu, koja je pristala da ih primi, pruži im međunarodnu zaštitu i na kraju im omogući da dobiju stalni boravak.

Johanson je navela da su u protekle tri godine članice EU odobrile zaštitu za oko milion ljudi, što znači da je EU primila "20 odsto izbjeglica u svijetu".

XS
SM
MD
LG