Dostupni linkovi

EU stopirala pristupanje Gruzije


Pavel Herčinski, ambasador EU u Gruziji (foto arhiv)
Pavel Herčinski, ambasador EU u Gruziji (foto arhiv)

Pristupanje Gruzije Evropskoj uniji je stopirano, a dio finansijske podrške toj zemlji je zamrznut nakon što su gruzijske vlasti usvojile novi zakon za koji se strahuje da će ograničiti demokratske slobode, rekao je u utorak ambasador EU u Gruziji, Pavel Herčinski.

Prema njegovim riječima, lideri EU su odluku o stopiranju procesa donijeli tokom posljednjeg samita Evropskog savjeta, a ona je uslijedila nakon što su gruzijske vlasti usvojile zakon o "stranom uticaju" uprkos višenedjeljnim protestima.

Pored toga, zamrznuto je ukupno 30 miliona evra finansijske podrške, namijenjene Ministarstvu odbrane Gruzije 2024. godine, rekao je Herčinski na konferenciji za novinare.

"Ovo je samo prvi korak, a biće i drugih. Naša direktna podrška vladi Gruzije biće ograničena i nastojaćemo da tu podršku preusmjerimo na civilno društvo i medije. Tužno je vidjeti odnose EU i Gruzije na tako niskoj tački, a mogli da budu na vrhuncu", dodao je.

Zakon koji je stupio na snagu prošlog mjeseca uprkos masovnim protestima i vetu predsjednika zemlje, zahtijeva od medija, nevladinih organizacija i drugih neprofitnih grupa da se registruju kao "strani agenti" ako dobiju više od 20 odsto novca za svoje finansiranje iz inostranstva.

Opozicija je osudila nacrt kao "ruski zakon" jer Moskva koristi sličan zakon da stigmatizuje nezavisne medije, organizacije i pojedince koji su kritični prema Kremlju tvrdeći da je njegovo usvajanje znak ruskog uticaja u Gruziji.

Zvaničnici EU su više puta osuđivali zakon kao nedemokratski i rekli da će on ometati put Gruzije ka članstvu u EU.

EU se složila da Gruziji dodijeli status kandidata za članstvo u decembru pod uslovom da se bori protiv dezinformacija, uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU i sprovede reforme pravosuđa.

Na samitu 27. juna, lideri EU upozorili su Gruziju da će njen put ka članstvu biti blokiran ukoliko se zakon o "stranom uticaju" ne ukine.

Oni su pozvali gruzijske vlasti da razjasne svoje namjere tako što će preokrenuti trenutnu politiku koja ugrožava put Gruzije u EU, što de facto dovodi do zaustavljanja procesa pridruživanja.

Nekoliko dana prije samita, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da EU razmatra obustavu finansijske pomoći vladi u Tbilisiju i smanjenje političkih kontakata.

SAD su ranije ovog mjeseca odložile vojne vježbe u Gruziji za šta je Ministarstvo odbrane SAD saopštilo da je dio sveobuhvatnog pregleda odnosa između Vašingtona i Tbilisija.

Predsjednica Gruzije Salome Zurabičvili, koja je dugo bila u sukobu sa vladom te zemlje, nazvala je poteze Evropske unije i Sjedinjenih Država teškim porukama dva najbliža prijatelja koje vrijedi poslušati.

"Iako je ovo odgovor na glupu i neprijateljsku politiku vladajuće stranke prema njima, istovremeno je i upozorenje društvu. Naši partneri nam govore da je izbor na nama, između Gruzije sa sigurnom evropskom budućnošću i Gruzije koja će biti dio ruske orbite", rekla je Zurabičvili.

XS
SM
MD
LG