Dostupni linkovi

Von der Leyen izabrala Slovenku Martu Kos za komesarku za proširenje EU


Ursula von der Leyen obraća se Evropskom parlamentu prije glasanja u Strasbourgu u julu kako bi se potvrdio njen novi petogodišnji mandat.
Ursula von der Leyen obraća se Evropskom parlamentu prije glasanja u Strasbourgu u julu kako bi se potvrdio njen novi petogodišnji mandat.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen predstavila je u utorak, 17. septembra novi sastav Evropske komisije, koji će imati petogodišnji mandat.

Odlučila je da mjesto komesara za proširenje dodijeli kandidatkinji iz Slovenije Marti Kos.

Ali, zvanično će biti imenovana samo ako dobije podršku parlamenta Slovenije i Evropskog parlamenta.

Kos nije formalno nominovana od strane njene zemlje.

"Svaki član mog tima će donijeti svoje iskustvo i perspektive u Evropu", napisala je Von der Leyen na platformi X.

Portfelj proširenja je od posebnog značaja za region Zapadnog Balkana jer su svih šest država, plus Ukrajina, Moldavija, Gruzija i Turska, u procesu proširenja.

Sa izuzetkom Kosova, sve su zemlje kandidati, a neke su i u pregovorima za članstvo.

Von der Leyen je podstakla ostalih 26 članica EU, od kojih svaka imenuje potencijalnog komesara, da poveća rodnu ravnotežu među nominovanim.

Slovenačke vlasti su u posljednjem trenutku promijenile kandidata, kako bi pomogle Von der Leyen da poveća broj žena u komisiji, jer je bio manji od jedne trećine.

Međutim, zahtev Fon der Lajen neki su vidjeli kao zadiranje u suverenitet jedne zemlje članice EU.

Kandidatura Kos izazvala je kontroverze u Sloveniji, jer opozicija ne želi da je podrži, pa čak ni da zakaže saslušanje u nadležnom parlamentarnom odboru.

Predsjednik Odbora za evropske poslove slovenačkog parlamenta Franc Breznik, koji dolazi iz opozicije, odbio je da na dnevni red stavi potvrdu za imenovanje Kos.

Zbog toga Von der Leyen nije mogla da predloži novu Komisiju 10. septembra, kada je to bilo planirano, već je odložila za 17. septembar.

Ona je sada dala prijedlog, uz očekivanje da će i Slovenija u međuvremenu završiti svoju proceduru.

Opozicija u Sloveniji optužila je Kos da je saradnica komunističke tajne službe bivše Jugoslavije.

Kos je bila ambasadorka Slovenije u Njemačkoj i Švajcarskoj.

Prethodno je radila i u Vladi Slovenije kao direktorka za odnose sa medijima.

Sastav komisije za drugi mandat Von der Leyen odražavaće naglasak na kolektivnoj sigurnosti kroz uvođenje "punopravnog komesara za odbranu" dok se blok bori sa posljedicama tekućeg rata u Ukrajini i drugim uočenim prijetnjama, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Dan prije planiranog saopštenja, francuski komesar za unutrašnje tržište EU Thierry Breton iznenada je podnio ostavku i zatražio od svoje zemlje da nominuje nekog drugog u nastojanju da podstakne Von der Leyen da dodijeli "navodno uticajniji portfelj Francuskoj".

Von der Leyen je zadužena za odabir portfelja između svakog od 26 kandidata.

Von der Leyen je postavila ciljeve za Komisiju koji uključuju preispitivanje osnova sigurnosti i dalje jačanje odbrane Ukrajine suočene sa dvije i po godine ruske invazije.

Neki od drugih hitnih izazova sa kojima se blok trenutno suočava su prijetnje transatlantskim odnosima, podjele oko tekućeg rata Izraela sa militantnom grupom Hamas koju su SAD i EU označile kao terorističku, u Pojasu Gaze, i tenzije oko poljoprivrednih, industrijskih i ekoloških ciljeva bloka, posebno u svjetlu Evropskog zelenog dogovora usvojenog 2019.

Von der Leyen je takođe postavila prioritete kao što su učvršćivanje granica EU i pristup koji se zasniva na zaslugama u dugom zastoju proširenja EU.

Najviša funkcija Evropske komisije je jedno od tri ključna institucionalna predsjedništva, zajedno sa rukovodstvom Evropskog Savjeta, koja definišu opšti politički pravac i prioritete bloka i Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG