Dostupni linkovi

Lajčak želi dodatne sastanke o dinaru na Kosovu, mnoga pitanja još bez odgovora


Muškarac podiže srpski dinar sa bankomata u Mitrovici, Kosovo, 1. februara 2024.
Muškarac podiže srpski dinar sa bankomata u Mitrovici, Kosovo, 1. februara 2024.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbija Miroslav Lajčak rekao je u utorak da su razgovori o uredbi Centralne banke Kosova, kojom se zabranjuje upotreba srpskog dinara na Kosovu, "važan prvi korak ", ali da "mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora".

Uz njegovo posredovanje, predstavnici Prištine i Beograda sastali su se u utorak u Briselu.

"Biće neophodni dodatni sastanci", rekao je Lajčak u objavi na mreži X.

Nije pojasnio da li su strane imale bilo kakav dogovor, ali je pozdravio njihovu posvećenost u pronalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene uredbom Centralne banke Kosova.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu i zabranjuje korišćenje srpskog dinara.

Ova odluka je, prema oceni Evropske unije, izazvala praktične probleme srpskoj zajednici na Kosovu, koja je koristila dinar i u toj valuti dobijala pomoć od Srbije.

Evropska unija je stoga u utorak održala sastanke kako bi se pronašlo rešenje za ovo pitanje.

Međutim, razgovori, uz posredovanje evroizaslanika Lajčaka, su završeni bez konkretnih rezultata.

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji (Ismaili) rekao je da se na sastanku u Briselu nije razgovaralo o uredbi koja zabranjuje upotrebu srpskog dinara na Kosovu, već su predstavljeni tehnički modeli kako da Srbija nastavi finansiranje iz svog budžeta legalnim i transparentnim kanalima.

Istakao je da je predlog bio da se uplate vrše na bankovnim računima korisnika u evrima, "kao što je ranije Centralna banka Kosova predložila Narodnoj banci Srbije".

"Nismo prihvatili nikakve druge razgovore", rekao je Ismailji.

"Uredba je na snazi i neće se menjati. Njena implementacija se ne dovodi u pitanje. Postoji zakonska mogućnost za legalan prenos (novca), ukoliko je Srbija spremna da prihvati", ocenio je.

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković je izrazio uverenje da je ovo problem koji treba rešiti na političkom nivou.

"Sastanak je pokazao da odluka takozvane Centralne banke Kosova podrazumeva rešenje na političkom nivou. Ja sam zato bio ovde, ne i Bisljimi [Besnik, glavni pregovarač Kosova]. Posledice takve odluke su političke", ocenio je Petković.

"Tačno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralo u dijalogu, ali obzirom da odluka takozvane Centralne banke Kosova pogađa direktno Srbe, naravno da će se razgovarati u Briselu", dodao je Petković na kraju sastanka.

Na zajedničkom susretu bili su prisutni samo finanijski stručnjaci iz Prištine i Beograda.

Kako se nezvanično saznaje, insistiranjem kosovske strane, na tom sastanku nije bio prisutan Petar Petković.

Kosovska strana, pak, smatra da se radilo o tehničkom susretu, gde su predstavnici Centralne banke Kosova izneli svoje opcije kako novac koji šalje Srbija može da stigne do srpskih korisnika na Kosovu.

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi (Bislimi) je 21. februara izjavio da je odbio poziv Lajčaka, obrazlažući da nije to sastanak na koji mora da ide glavni pregovarač jer, prema njemu "pitanje dinara nije deo dijaloga".

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak novinarima u Beogradu da očekuje "jasan stav međunarodne zajednice koji ne treba da bude u interesu Srbije, već u interesu ponovnog pokretanja dijaloga".

Centralna banka Kosova je donela odluku da jedino sredstvo za gotovinski i platni promet bude evro, čime se ukida srpski dinar.

Ova odluka je naišla na kritike međunarodne zajednice koji su pozvali Prištinu i Beograd da rešenje o ovom pitanju pronađu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Pripadnici srpske zajednice u dinarima imaju razna primanja iz budžeta Srbije, a međunarodna zajednica je upozorila da bi odluka Kosova o njegovom ukidanju mogla da podigne i etničke tenzije.

XS
SM
MD
LG