Dostupni linkovi

EU: Puna usklađenost s Briselom ključna za evropske integracije Crne Gore


Zastave Crne Gore i Evropske unije, Brisel, 20. maj 2024.
Zastave Crne Gore i Evropske unije, Brisel, 20. maj 2024.

Evropska unija (EU) upozorila je u utorak da je ključno da političke snage u Crnoj Gori nastave da deluju konstruktivno kako bi izgradile neophodan konsenzus o napredovanju reformi u vezi sa EU u svim oblastima.

U izjavi za medije pres službe Evropske komisije se ocenjuje da je rekonstrukcija vlade, unutrašnja stvar Crne Gore, ali se poručuje da je održavanje pune usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom Brisela, ključno za put Crne Gore ka EU.

"Snažno upozoravamo na bilo kakve odluke koje mogu ugroziti strateški put zemlje u EU, koji podržava ogromna većina građana Crne Gore", poručuju iz EU.

Stranke proruskog Demokratskog fronta (DF) i Bošnjačka stranka postale su deo Vlade Crne Gore, nakon što je Skupština u petak izglasala njenu rekonstrukciju.

Proruskim strankama pripala su dva potpredsednička i tri ministarska mesta, dok su Bošnjaci dobili jedno potpredsedničko i pet ministarskih mesta.

Ovim Vlada ima ukupno 32 člana, što je čini najbrojnijom u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici izrazila je zabrinutost zbog, kako navodi, uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i protive se sankcijama Evropske unije Rusiji.

Crna Gora je lider u pristupnom procesu sa EU. Do sada je imala stopostotnu usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući sankcije protiv Rusije kao odgovor Brisela na agresiju protiv Ukrajine.

Nakon višegodišnjeg zastoja, krajem juna je zemlja odblokirala pristupne pregovore.

XS
SM
MD
LG