Dostupni linkovi

Međuvladina konferencija Crne Gore i EU: 'Rad na jačanju vladavine prava ostaje prioritet'


Zastave Crne Gore i Evropske unije, sedište EU u Briselu, 20.maja 2022.
Zastave Crne Gore i Evropske unije, sedište EU u Briselu, 20.maja 2022.

Evropska unija(EU) je ponovila poziv Crnoj Gori da ubrza rad na osnovnim područjima, te da zvanična Podgorica treba kao prioritet imati poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava. Ovo je ključna poruka sa političke međuvladine konferencije između EU i Crne Gore koja je održana nakon više od dve godine od poslednje.

Predsedavajuća Evropskom unijom (EU), belgijska ministarka inostranih poslova Hađa Labib je ocenivši Crnu Goru kao najnapredniju zemlju u pregovaračkom procesu izrazila zadovoljstvo spremnošću nove vlade da nastavi sa primenom neophodne reforme.

"Proširenje EU je strateško pitanje za stabilnost mira i bezbednost našeg kontinenta. U tom pogledu naše veze sa Crnom Gorom i Zapadnim Balkanom, su zaista strateške. Stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana sastavni su deo bezbednosti i prosperiteta EU", poručila je šefica belgijske diplomatije.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je poručio crnogorskim zvaničnicima da će se pozitivan ishod u reformskom procesu nagrađivati i od strane Brisela.

"Ukoliko postoji napredak od strane zemalja kandidatkinja, postoji i napredak od strane Evropske unije", naveo je Varhelji dodajući da nova vlada Crne Gore treba imati priliku da državama članicama EU objasni kako planira da primeni neophodne refome. Sagovornicma iz Podgorice on je poručio da EU ne može umesto njih da obavi domaće zadatke ali je svakako spremna da pomogne zemlji.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić je na kraju međuvladine konferencije izneo da je nova vlada uradila dosta u proteklom periodu.

"Dobili smo vruć krompir u ruke. Nismo uspeli da sprovedemo reforme mnogo godina unazad. Međutim, fokusirani smo i napravili smo određene reforme", rekao je šef crnogorske vlade. Naglasio je da se nada da će država pokazati konkretne rezultate koji će biti razlog za održavanje druge međuvladine konferencije.

Crna Gora se smatra liderom u regionu u procesu pritupnih pregovora. Zemlja je otvorila sva poglavlja u pregovaračkom procesu ali je privremeno zatvorila samo tri.

Prelazna merila u ključnim poglavljima 23 i 24 koji se odnose na vladavinu prava ostaju ključni uslov da bi zemlja počela za zatvaranjem pregovora.

Međuvladine konferencije su prilika kada se otvaraju ili zatvaraju poglavlja.

Poslednja međuvladina konferencija sa Crnom Gorom je održana u decembru 2021 godine.

Političke međuvladine konferencije poput ove koja se organizovana za Crnu Goru su prilika da se razmene mišljenja i stavovi šta je zemlja do sada učinila i šta se još očekuje od nje.

XS
SM
MD
LG