Dostupni linkovi

Eskobar: Kosovo da ispuni zahteve, srpsko napuštanje institucija nije od pomoći


Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Ecobar) izjavio je da SAD od Kosova traže da ispuni zahtev u vezi sa registarskim tablicama i formiranjem Zajednice srpskih opština.

On je u intervjuu za Glas Amerike poručio da to što su Srbi napustili kosovske institucije nije bilo od pomoći.

Predstavnici Srba na severu Kosova napustili su kosovske institucije zbog odluke Prištine da zameni registarske tablice koje izdaje Srbija.

"Od kosovske strane smo tražili period implementacije od godinu dana kako bi se pripremile zajednice za preregistraciju. Takođe, pozivamo (vlasti) da počnu da stavljaju na dnevni red zajednicu opština (sa srpskom većinom). To je uslov iz naše perspektive i iz perspektive naših partnera u Kvinti. To je uslov. Insistiraćemo na tome", poručio je Eskobar.

On je dodao da SAD smatraju da protesti srpske zajednice treba da budu mirni i da odlazak Srba iz institucija nije od pomoći.

"Zato pozivam sve strane da budu spremne da odmah sprovedu ove tačke", rekao je Eskobar.

On je ocenio da ono što se dešava na severu Kosova nije posledica reakcije Srbije na francusko-nemački predlog za rešavanje spora između Kosova i Srbije već onoga što se dešava na terenu.

"To je tenzija koja raste zbog nedostatka komunikacije, nedostatka koordinacije i nespremnosti da ljudi učestvuju i da se u potpunosti angažuju u dijalogu", naveo je Eskobar.

Visoki američki zvaničnik je poručio i da se politika Vašingtona prema Zapadnom Balkanu definitivno neće promeniti.

"Želimo članstvo u EU za sve njih, članstvo u NATO savezu za zemlje koje to žele, i regionalnu integracija za sve, kako bi konačno mogli da razreše svoje razlike. I ne bismo dozvolili da tamo ponovno izbije ozbiljno nasilje", poručio je Eskobar.

Međunarodna zajednica je u više navrata tražila odlaganje procesa preregistracije na Kosovu kako bi se izbegla eskalacija situacije.

XS
SM
MD
LG