Dostupni linkovi

Epidemija malih boginja u Novom Pazaru zbog nedovoljnog broja vakcinisanih


Zavod za javno zdravlje Novi Pazar
Zavod za javno zdravlje Novi Pazar

Novi Pazar, grad na jugozapadu Srbije, postao je žarište obolelih od malih boginja, pokazuju podaci Instituta "Batut".

U avgustu je od ukupno 93 zaraženih malim boginjama u Srbiji njih 88 iz Novog Pazara, dok je u julu od 105 evidentiranih 92 iz ovog grada.

Razlog epidemije je nedovoljan broj vakcinisanih, kažu u Zavodu za javno zdravlje u tom gradu.

I pored više pokušaja Radio Slobodna Evropa (RSE) nije uspeo da razgovara sa nekim od roditelja čija su deca zaražena morbilima, osim što su nam nezvanično rekli da se plaše brojnih informacija o pojavi autizma i drugih smetnji u razvoju kod mališana koji su vakcinisani.

Novopazarski novinar i otac devojčice koja bi za nekoliko meseci trebalo da primi MMR vakcinu Nikola Kočović smatra da je problem malog procenta vakcinisane dece kompleksan.

"Živimo u vremenu kada su roditelji svakodnevno bombardovani razni medijskim sadržajima ili informacijama sa društvenih mreža, koje plasiraju razni teoretičari zavera ili antivakseri, na koje pre svega zdravstvena struka do sada nije adekvatno reagovala. Imajući u vidu i nisku medijsku pismenost stanovništva, lako je takve sadržaje bez ikakve provere prihvatiti kao tačne, te na osnovu njih doneti odluku o ne vakcinisanju dece MMR vakcinom. Takva situacija je u Novom Pazaru bila i prilikom primanja vakcina protiv korona virusa, kada je ovaj grad bio pri dnu lestvice u Srbiji", rekao je on za RSE.

Epidemija traje od proleća

Među obolelima prednjače nevakcinisana deca predškolskog uzrasta, a u ovom gradu je još početkom maja proglašena epidemija.

Od tada do danas registrovano je 309 zaražene dece, od kojih je kod 263. serološki potvrđeno da se radi o morbilima, dok je kod ostalih na osnovu kliničke slike. Od ovog broja njih 180 je preškolskog uzrasta, odnosno od šest meseci do sedam godina, a 129 školske dece, od sedam do 10 godina.

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru Šefadil Spahić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ova situacija nije iznenađujuća i da je očekivana, s obzirom na nizak stepen imunizacije MMR vakcinom.

On je rekao da se u poslednjih 10 godina procenat vakcinisanosti dece kreće između 35 i 60 odsto, a da se kolektivni imunitet postiže vakcinisanjem od 95 do 98 odsto njih. Mališani obaveznim kalendarom imunizacije ovu vakcinu primaju u drugoj godini života i pred polazak u školu.

"Za to vreme je stvorena velika grupa dece koja nemaju kolektivni imunitet ili da se brojčano izrazim blizu 3.000 dece. Dakle, bilo je samo pitanje trenutka kada će se pojavit virus. Za sada znamo da se taj virus veoma brzo širi. I kada pogledate sva tri faktora, faktor slabe imunizacije, faktor pojave virusa i faktor tih kontaminacija, odnosno kontakata, shvatite da su se kockice složile i da je došlo do oboljevanja većeg broja dece", rekao je Spahić.

Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar
Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar

On dodaje da su kod obolelih blaže kliničke slike, te da nema hospitalizovane dece, osim par sporadičnih slučajeva odraslih, kod kojih nije jasan vakcinalni status.

Epidemija malih boginja registrovana je u Novom Pazaru i 2017. godine, kada je bilo zaraženo oko 500 dece, od kojih je 70 odsto bilo na bolničkom lečenju.

Tvrdi da su zaposleni u ZZJZ preduzeli niz različitih protivepidemijskih mera, uz pomoć Ministarstva zdravlja i UNICEF-a.

"Radili smo reviziju kartoteke, edukaciju medicinskih sestara i lekara, pedijatara, na koji način da komuniciraju sa roditeljima koji su protivnici vakcinacije dece. Imali smo brojne sastanke, slali pozivna pisma roditeljima, imali sastanke u predškolskim ustanovama gde smo tražili da ne upisuju decu pre nego provere vakcinalni status. Shvatili smo da je situacija šarenolika, da ima ustanova koje primaju decu u kolektivne smeštaje bez ikakve dokumentacije, ali i da ima lekara koji daju lažne potvrde za upis, čime nadležni treba posebno da se bave", rekao je on.

Spahić dodaje da su prošle nedelje ima sastanke sa predstavnicima verskih zajednica, a da će naredne razgovarati sa predstavnicima medija, a sve u cilju podizanja nivoa svesti građana.

"Treba da budete svesni da morbila ima svuda, u svakom gradu i u svakoj državi, Zašto su u Novom Pazaru ove brojke, zato što više radimo. I druga stvar, ljudi su ovde uplašeni situacijom sa kovidom i onda se brže reaguje i brže vode decu kod izabranih pediatra. I ono što je dobro, mislim da ni su izgubili povenju u zdravstveni sistem, nego naprotiv", smatra Spahić.

Zašto se roditelji plaše vakcinacije

Nikolu Kočovića posebno brine svedočenje pojedinih roditelja da ima i lekara koji im sugerišu da ne daju deci MMR vakcinu ili da sačekaju do određenog uzrasta, dok dete ne prohoda ili ne progovori.

"To dovoljno govori o stepenu zbunjenosti roditelja i kompleksnosti ovog problema u Novom Pazaru. Za njegovo rešavanje neopledan je dodatan angažman zdrastvenih radnika, koji moraju bolje edukovati roditelja, pričati o dejstvu MMR vakcina, njihovom značaju, ali i o nekim mogućim nus pojavama. Značajnu ulogu, naravno, trebalo bi da imaju i mediji koji bi mogli da sprovedu opsežnu kampanju kako bi se prave informacije plasirale do što većeg auditoriuma", zaključio je on.

Pedijatar u novopazarskom Domu zdravlja Mirsada Halilović kaže da roditelji najčešće navode strah kao razlog za nevakcinaciju dece.

"Pričamo se njima, pozivamo ih po nekoliko puta. Osmislili smo pozive sa slikama u saradnji sa ZZJZ i UNICEF-om. U zadnje vreme imamo malo povećanje broja vakcinisane dece za oko 10 odsto", rekla je Halilovićeva za RSE.

Ističe da u ovoj ustanovi na dnevnom nivou registruju po dvoje-troje zaražene dece, a da se plaši povećanja ovog broja zbog početka školske godine, jer se morbili brzo prenose sa osobe na osobu.

Infekcija malih boginja najčešće se javlja kod dece predškolskog i ranijeg školskog uzrasta. Prenosi je zaražena osoba kapljičnim putem, usled glasnog pričanja, kašljanja ili kijanja. Iako virus najčešće pogađa decu, može se javiti i kod odraslih, koji nisu stekli specifični imunitet. Zaražena osoba ima promene na sluzokoži usne duplje, oseća opštu slabost, glavobolju, temperaturu, malaksalost, bezvoljnost, umor, gubitak apetita, kašalj, sekrecija iz nosa i konjuktivitis.

"Na žalost, privatni vrtići ne traže prilikom upisa dece potvrde o vakcinaciji, dok državni traže. Epidemija je i krenula u maju ove godine upravo iz jednog privatnog vrtića, gde deca ne su većinom vakcinisena. Roditelji ne samo da imaju zakonsku obavizu da vakcinišu decu, već treba da imaju i moralnu obavezu prema svojoj, ali i tuđoj deci", kaže Halilovićeva.

Naši sagovornici su se složili u stavovima da bi se svemu stalo na kraj ukoliko i privatni vrtići budu tražili potvrde o vakcinaciji prilikom upisa dece, ali i da se otkrije izvor falsifikovanih potvrda koje roditelji negde nabavljaju.

Zaključili su da je neophodna i primena zakona o novčanom kažnjavanju roditelja dece koja nisu vakcinisana, jer je prema nezvaničnim podacima u poslednje tri godine podneto samo 25 takvih prijava od strane izabranih lekara.

Istine i zablude o MMR vakcini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG