Dostupni linkovi

Sud nepravosnažno oslobodio bivšeg državnog poslanika Envera Bijedića i osmoricu suoptuženika


Bh. političar Enver Bijedić(na fotografiji) i osmorica suoptuženika nepravomoćno su oslobođeni optužbe.
Bh. političar Enver Bijedić(na fotografiji) i osmorica suoptuženika nepravomoćno su oslobođeni optužbe.

Opštinski sud u Gračanici je 23. jula objavio prvostepenu presudu, kojom je nepravosnažno oslobođen Enver Bijedić, bivši poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kao i još osam optuženih u istom predmetu.

Optužnicom Tužilaštva Tuzlanskog kantona, koju je sud potvrdio 8. februara 2022. godine, devet osoba se tereti za pribavljanje nezakonite koristi, namještanjem posla izvođenja istražno-eksploatacionih bušotina u Rudniku soli Tuzla, vrijednog 2,75 miliona eura.

Tužilaštvo se planira žaliti na ovu odluku suda, nakon što stigne pismeni otpravak presude, potvrđeno je iz ovog tužilaštva za Radio Slobodna Evropa.

Među optuženim su i Dženan i Atif Mujkić, kao odgovorne osobe u firmi "Mining & Drilling" Gračanica, te Amir Sušić i Aziz Čačković, bivši direktori u "Rudniku soli" Tuzla.

Također su optuženi i Amir Tursunović, bivši predsjednik Nadzornog odbora Rudnika, Asmir Hasić, bivši ministar privrede u Vladi Tuzlanskog kantona, te Suad Fejzić i Nermin Uljić, kao članovi Komisije za uvid u tehničku opremljenost ponuđača na tenderu.

Oni se terete da su od septembra 2019. do februara 2021. godine pristali da budu dio grupe, koju je organizovao Bijedić, s ciljem da pribave nezakonitu korist firmi Mining & Drilling.

Pogodovali su da ova firma dobije povlašten položaj kao ponuđač na javnom pozivu za izbor izvođača istražno-eksploatacionih bušenja na ležištu Tetima u Rudniku soli Tuzla, navelo je tužilaštvo u optužnici.

Pri tome su bili svjesni da ova privatna firma ne ispunjava uslove tendera, odnosno ne posjeduje neophodne tehničke i materijalne uslove, te nema dovoljno stručnih i kvalifikovanih kadrova za bušenje i opremanje bušotina, kao ni kvalifikacije za prethodna izvođenja ovakvih poslova, saopšteno je iz tužilaštva nakon potvrđivanja optužnice.

U ovom periodu, kako se navodilo i optužnici, ova grupa je djelovala po Bijedićevom planu, te je više puta poništavala i ponavljala tender, iako su znali da je firma "Mining & Drilling", bila skuplja za više od dva miliona maraka (oko milion eura) od firme iz Bugarske, koja je učestvovala kao ponuđač.

Nakon više poništenih tendera i pogodovanja skupljem ponuđaču, firmi "Mining & Drilling" je krajem februara 2021. godine dodijeljen ugovor za posao u iznosu od oko 5,4 miliona maraka (od 2,75 milona eura).

"O neispunjavanju uslova firme "Mining & Drilling" se izjasnio i glavni federalni rudarski inspektor, koji je potvrdio da ova firma nema potrebnu opremu i zaposlenike i nije osposobljena za ove radove, a što je potvrdila i Porezna uprava Federacije BiH u svom inspekcijskom nadzoru", navedeno je u saopštenju tužilaštva iz februara 2022. godine.

Istraga u ovom predmetu je otvorena početkom 2021. godine, a uključivala je takozvane posebne istražne radnje, odnosno prisluškivanja telekomunikacija, te praćenja i snimanja osoba.

Enver Bijedić je u prošlom mandatu bio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prije nego što je osnovao stranku Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine, bio je član Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, iz koje je isključen u julu 2019. godine.

Obavljao je i poziciju Federalnog ministra prometa i komunikacija u četverogodišnjem mandatu, koji je počeo 2010. godine.

XS
SM
MD
LG