Dostupni linkovi

Srbija od država Zapadnog Balkana najbolje ocenjena u izveštaju Energetske zajednice


Toplana u Beogradu, novembar 2023.
Toplana u Beogradu, novembar 2023.

Prema godišnjem izveštaju Sekretarijata Energetske zajednice o primeni evropske regulative u energetskom sektoru, Srbija je od država Zapadnog rezultata ostvarila najbolji rezultat, saopštilo je to regulatorno telo Evropske unije (EU).

Srbija je u ukupnom skoru primene regulative zabeležila procenat od 63 odsto.

Drugo mesto po sprovedenim reformama u sektoru energetike zauzima Crna Gora (61 odsto), zatim slede Kosovo (57 odsto), Albanija (56 odsto) i Severna Makedonija (53 odsto), dok je na začelju Bosna i Hercegovina (35 odsto).

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je godišnji izveštaj uoči Ministarskog sastanka koji bi trebalo da se održi 14. decembra. Izveštaj je sačinjen na osnovu pokazatelja od novembra 2022. do oktobra 2023. godine.

"Na putu ka najvećoj ekspanziji tržišta električne energije i sistema EU do sada – integraciji ugovornih strana Energetske zajednice – unapređenje domaćih reformi više nije cilj sam po sebi, već preduslov za uspeh ovog istorijskog projekta", izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski (Lorkowski), navodi se u saopštenju.

Energetsku zajednicu čine Evropska unija sa jedne strane i države Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i Gruzija sa druge. Sekretarijat Energetske zajednice prati primenu evropske regulative u državama koje su kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU.

Jedan od ciljeva Energetske zajednice je proširenje unutrašnjeg tržišta energije EU na region Jugoistočne Evrope i crnomorski region, odnosno povezivanje EU i njenih suseda kako bi se stvorilo jedinstveno panevropsko energetsko tržište.

XS
SM
MD
LG