Dostupni linkovi

Evropska agencija za lekove odobrila vakcinisanje dece od 5 do 11 godina


Vakcinisanje desetogodišnjeg dječaka Pfizer-BioNTech vakcinom u Americi, 6. novembar 2021.
Vakcinisanje desetogodišnjeg dječaka Pfizer-BioNTech vakcinom u Americi, 6. novembar 2021.

Evropska agencija za lekove (EMA) je odobrila vakcinisanje dece od 5 do 11 godina sa vakcinom proizvođača Pfizer/BionTech.

„Kod dece uzrasta od 5 do 11 godina, doza Comirnatija će biti niža od one koja se koristi kod osoba starijih od 12 godina (10 µg u poređenju sa 30 µg). Kao iu starijoj starosnoj grupi, daje se kao dve injekcije u mišiće nadlaktice, u razmaku od tri nedelje”, navodi se u saopštenju EMA.

Prema nalazima eksperata Evropske agencije za lekove, i testova koji su izrađeni u 2.000 slučajeva, pokazuje da je reakcija na nižoj dozi u ovoj starosnoj grupi bila uporediva sa onom koja je primećena sa višom dozom u uzrastu od 16 do 25 godina.

Gubi li Evropa bitku protiv korona virusa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:39 0:00

Prema nalazima nakon testiranja, se konatstovalo da je vakcina bila 90,7 odsto efikasna u prevenciji simptomatskog COVID-19.

U saopštenju EMA se podvlači da su najčešći neželjeni efekti kod dece uzrasta od 5 do 11 godina slični onima kod ljudi od 12 i više godina, gde se obuhvataju bol na mestu injekcije, umor, glavobolja, crvenilo i otok na mestu injekcije, bol u mišićima i jezu.

„Ovi efekti su obično blagi ili umereni i poboljšavaju se u roku od nekoliko dana od vakcinacije”, stoji u saopštenju EMA.

Ovo evropsko telo ċe preporuku proslediti Evropskoj Komisiji (EK) koja ċe nakadno odlučivati o moguċnosti da se vakcina Pfizer/BionTech odobri i kod mlađe dece.

Inače, od početka korisċenja vakcine koje je odobrila EMA, na teritoriji Evropske unije se dozvoljava vakcinisanje osoba od 12 godina.

Kanadske zdravstvene vlasti objavile su 19. novembra da odobravaju upotrebu Pfizer vakcine protiv korona virusa za decu od pet do 11 godina.

Doziranje vakcine za tu decu je smanjeno na 10 mikrograma po injekciji, ili tri puta manje od uobičajene doze.

Vakcinaciju dece od 5 do 11 godina prethodno su odobrile i Sjedinjene Američke Države.

Bela kuća je 17. novembra saopštila da je oko 10 odsto dece uzrasta od 5 do 11 godina koja ispunjavaju uslove primilo dozu Pfizer vakcine.

Zašto bi trebalo vakcinisati decu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:23 0:00

XS
SM
MD
LG