Dostupni linkovi

Konaković uputio otvoreno pismo Dačiću


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, u Sarajevu 25. aprila 2024. godine.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, u Sarajevu 25. aprila 2024. godine.

Policijsko-pravosudne strukture u Srbiji kriju desetine ratnih zločinaca za kojima traga pravosuđe Bosne i Hercegovine, i za kojima su raspisane i potjernice Interpola (Međunarodne policijske agencije).

Ovo je 29. jula poručio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, u otvorenom pismu Ivici Dačiću, potpredsjedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije.

On u pismu poručuje Dačiću da "ne može govoriti o Sporazumu o policijskoj saradnji, sklopljenom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, sve dok vlasti Srbije čuvaju ubicu tuzlanske mladosti, ratnog zločinca Novaka Đukića".

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je 2014. godine međunarodnu potjernicu za Novakom Đukićem, koji je osuđen za masakr na Tuzlanskoj kapiji. Međunarodnu potjernicu dobio je Interpol Srbije i prema njoj je obavezan postupiti, uz poštivanje zakonskih propisa Srbije.

Novak Đukić je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. godine naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle. Tada je u centru grada ubijena 71 osoba, a više od 150 njih je ranjeno. Osuđen je na 20 godina zatvora.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je 20. jula da neće biti ništa od najavljenog raspoređivanja policajaca iz Srbije u bh. entitet Republika Srpskoj (RS), jer bošnjački političari "od najnormalnije policijske saradnje u turističkoj sezoni kreiraju političke spletke i pretnje".

Prethodno je iz Dačićevog ministarstva najavljeno da će na osnovu Memoranduma o saradnji, potpisanog 18. juna u Trebinju, policajci iz Srbije doći u BiH da tokom turističke sezone rade skupa sa kolegama iz RS-a, u Banja Luci, Foči i Trebinju.

"Licemjerno je govoriti o normalnoj saradnji i držati moralne pridike sve dok vašu djecu u Novom Sadu liječi doktor smrti, Duško Kornjača, kojeg naše pravosuđe tereti za najgore zločine u Čajniču. Izručite nam Ećima, Savčića i desetine drugih zločinaca, koji su sijali smrt po BiH, i tek nakon toga možemo govoriti o normalnoj saradnji", poručio je Konaković.

Konaković je u otvorenom pismu Dačiću podsjetio i da je sigurnosni sistem Srbije nagradio dodjelom stipendija dvije studentice, koje su veličale ratne zločince u BiH.

Generalni direktor "Sarajevo-gas" Nedeljko Elek 15. jula prošle godine je izjavio da će studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu koje su veličale ratne zločince i širile mržnju 11. jula na godišnjicu genocida u Srebrenici, nastaviti školovanje u glavnom gradu Srbije.

Kako je tada izjavio Elek, one su dobile poziv za studiranje tadašnjeg direktora Bezbednosno- informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina.

Konaković je dodao da Sporazum o policijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije smatra "štetnim za BiH", jer "policija Srbije može nesmetano po BiH raditi šta im je volja, u saradnji sa entitetskim i kantonalnim agencijama, dok, istovremeno, ta policija štiti i čuva ratne zločince i zabranjuje ulaz u Srbiju glumcima i pjevačicama iz BiH".

Konaković je prethodno izjavio da je taj sporazum potpisan 2011. godine između BiH i Srbije.

XS
SM
MD
LG