Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH nastavlja ekshumaciju žrtava hrvatske nacionalnosti iz Bugojna


Ekshumacija na lokalitetu Rostovo u blizini Bugojna u centralnoj Bosni i Hercegovini
Ekshumacija na lokalitetu Rostovo u blizini Bugojna u centralnoj Bosni i Hercegovini

Na lokaciji Tvrdulje na Rostovu nadomak Bugojna u centralnoj Bosni i Hercegovini (BiH) u srijedu, 21. jula, po nalogu Tužilaštva BiH, nastavljena je ekshumacija tijela žrtava hrvatske nacionalnosti, sa područja Bugojna, nestalih 1993. godine.

“Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na terenu, gdje po nalogu tužitelja koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Ranije su na lokalitetu Rostovo, nađeni posmrtni ostaci četiri žrtave, a očekuje se da bi na ovoj lokaciji mogli biti nađeni posmrtni ostaci osoba koje još nisu pronađene, a za kojima njihove porodice tragaju 28 godina.

Posmrtni ostaci žrtava iz Bugojna pronađeni su na toj lokaciji u julu prošle godine. Do sada su DNK analizom identifikovane četiri osobe.

Nakon identifikacije u februaru ove godine predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna Dijana Strujić navela je kako se radi o žrtvama iz grupe od 19 muškaraca iz Bugojna, koji su bili zatvoreni u logore Armije RBiH u tom gradu.

Proces nastavka ekshumacije i traganja za posmrtnim ostacima, kako se navodi iz Tužilaštva, trajaće naredna tri dana.

“Na terenu se nalazi ljekar – patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici Policijske stanice Bugojno, koji osiguravaju lokaciju i vrše krim-tehničke poslove”, dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama uključenim u proces traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG