Dostupni linkovi

Egipatski vojnik ubijen u razmjeni vatre s izraelskim snagama na prelazu Rafah


Palestinska strana graničnog prelaza Rafah, 7. maja 2024.
Palestinska strana graničnog prelaza Rafah, 7. maja 2024.

Egipatski vojnik je ubijen u pucnjavi između izraelskih i egipatskih snaga blizu graničnog prelaza Rafaha na jugu Pojasa Gaze, a istraga je u toku, rekao je portparol egipatske vojske.

Izraelska vojska je ranije rekla da istražuje izvještaje o razmjeni vatre između izraelskih i egipatskih vojnika, piše Reuters.

"Prije nekoliko sati (ponedjeljak) dogodila se pucnjava na egipatskoj granici. Incident se utvrđuje i vode se razgovori s Egipćanima", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Izrael je ranije ovog mjeseca preuzeo kontrolu nad graničnim prijelazom Rafah sa strane granice u Gazi, dok je pojačao vojnu ofanzivu na tom području, izazivajući kritike iz Egipta.

Incident je dogodio nakon izraelskih napada na Rafah u nedjelju, gdje su se sklonile hiljade raseljenih Palestinaca bježeći od sukoba u drugim dijelovima opkoljene teritorije.

U tim napadima, kada su pogođeni šatori sa raseljenim Palestincima, poginulo je prema najnovijim informacijama 45 osoba.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je navelo da su većina poginulih žene i djeca.

Neimenovani izraelski vojni izvor je osudio Egipat u ponedjeljak za smrtonosnu razmjenu vatre na granici. Zvaničnog komentara Kaira nije bilo.

XS
SM
MD
LG