Dostupni linkovi

Bez napretka u pregovorima o prekidu vatre u Gazi, tvrdi zvaničnik Hamasa


Ruševine uništene bolnice Al Shifa tokom inspekcije Svjetske zdravstvene organizacije u gradu Gaza, 6. aprila 2024.
Ruševine uništene bolnice Al Shifa tokom inspekcije Svjetske zdravstvene organizacije u gradu Gaza, 6. aprila 2024.

Zvaničnik Hamasa rekao je Reutersu u ponedjeljak da nije postignut napredak u novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi u Kairu kojoj su prisustvovale i delegacije Izraela, Katara i Sjedinjenih Država.

"Nema promjene u poziciji okupacije i stoga nema ništa novo u pregovorima u Kairu", rekao je za Reuters neimenovan zvaničnik Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili kao terorističku.

"Još nema napretka", dodao je.

Ranije u ponedjeljak, egipatski državni kanal Al-Qahera News citirao je visoki egipatski izvor koji je rekao da je postignut napredak u pregovorima, nakon što je postignut dogovor među delegacijama učesnicama o pitanjima o kojima se raspravlja.

Izrael i Hamas poslali su timove u Egipat u nedjelju nakon dolaska direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williama Burnsa u subotu, čije prisustvo naglašava pritisak SAD-a za sporazumom kojim će se osloboditi taoci u Gazi i ublažiti tamošnja humanitarna kriza.

Izrael i Hamas, koji ratuju u Pojasu Gaze od oktobra, do sada nisu uspjeli riješiti nesuglasice oko svojih glavnih zahtjeva.

Hamas želi okončanje izraelske ofanzive i potpuno povlačenje Izraela sa svoje teritorije, dok Izrael želi sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamjenu za određeni broj Palestinaca u njegovim zatvorima bez obaveze da okonča rat.

XS
SM
MD
LG