Dostupni linkovi

Papadopoulos: Od 'odličnog momka' do 'lažova'


Džozef Mifsad je potvrdio za "Dejli telegraf" da predaje u Londonu, kao što je opisano u spisima američkog suda, ali je negirao da je učinio išta protivzakonito.
Džozef Mifsad je potvrdio za "Dejli telegraf" da predaje u Londonu, kao što je opisano u spisima američkog suda, ali je negirao da je učinio išta protivzakonito.

Piše: Carl Schreck (Priredio: Dragan Štavljanin)

Prema spisima američkog suda objavljenim ove sedmice, spoljnopolitički savetnik u izbornoj kampanji predsednika Donalda Trampa (Trump) je rekao da je bio u kontaktu sa ruskim zvaničnicima, te da mu je predočeno da Moskva poseduje "prljavštine" o kandidatkinji demokrata Hilari Klinton (Hillary Clinton) i "hiljade njenih imejlova".

Džordž Papadopoulos (George) je priznao da je lagao Federalnom istražnom birou (FBI), a istraga navodi da je bio na vezi sa osobama koje su označene kao "profesor" i "Putinova nećaka".

U dokumentima koji se odnose na priznanje krivice Džordža Papadopoulosa – prvo otkako je specijalni američki savetnik Robert Muler (Mueller) pokrenuo istragu o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore i vezama Trampovih savetnika sa Moskvom – ne pominju se imena lica sa kojima je kontaktirao.

Međutim, čini se prilično jasnim identitet dve osobe koje se navode – muškarac koji je u sudskim spisima označen kao "profesor", a drugi kao "veza" sa Ministarstvom inostranih poslova Rusije. Ime ove osobe – žene za koju je Papadopoulos u početku verovao da je Putinova nećakinja – i dalje je nepoznato.

Papadopoulos je uhapšen u julu po optužbi da je lagao agente FBI-ja, što je priznao 5. oktobra. Međutim, čitav slučaj je poznat javnosti nakon što je sud obelodanio dokumente u ponedeljak, 30. oktobra.

"Profesor"

Prema sudskim dokumentima, Papadopoulos je sreo osobu, označenu kao "profesor", najmanje tri puta i bio je sa njim u kontaktu imejlom nekoliko meseci.

Prvi put su se sastali u martu 2016. u Italiji, kada je Papadopoulos saznao da će biti spoljnopolitički savetnik u Trampovom izbornom štabu.

" 'Profesor' je tvrdio da ima značajne veze sa zvaničnicima ruske vlade" za koje je Papadopoulos smatrao da "mogu da povećaju njegov značaj kao savetnika u kampanji", navodi se u sudskim spisima.

Papadopoulos je priznajući krivicu objasnio da mu je "profesor" kazao tokom susreta u Londonu krajem aprila prošle godine da se upravo vratio iz Moskve gde je saznao da ruske vlasti imaju "prljav veš" o Hilari Klinton "u formi od nekoliko hiljada imejlova".

Džordž Papadopoulos, London
Džordž Papadopoulos, London

Ova osoba u sudskim dokumentima se opisuje kao "državljanin mediteranske zemlje" i "profesor diplomatije u Londonu". Dalje se navodi da je "profesor" kazao Papadopoulosu da je išao u Moskvu na debatni klub Valdai. Reč je o značajnom međunarodnom političkom forumu pod pokroviteljstvom Kremlja.

Mnogi zapadni mediji su izvukli zaključak da je reč o profesoru Džozefu Mifsadu (Joseph Mifsud), državljaninu Malte i "počasnom direktoru" diplomatske akademije u Londonu.

Mifsad je potvrdio za "Dejli telegraf" (The Daily Telegraph) da predaje u Londonu, kao što je opisano u spisima američkog suda, ali je negirao da je učinio bila što protivzakonito. "Savest mi je čista", istakao je Mifsad.

On je zaista potvrdio da ima kontakte sa dobro pozicioniranim licima u ruskoj političkoj klasi. Tako je Aleksej Klišin, bivši poslanik i profesor na elitnom ruskom univerzitetu pod upravom Ministarstva inostranih poslova, govorio na diplomatskoj akademiji u Londonu na poziv Mifsada.

On se takođe sreo sa Aleksandrom Jakovenkom, ruskim ambasadorom u Britaniji, u maju 2014.

"Putinova nećakinja"

U sudskim spisima se pominje i "žena ruske nacionalnosti", ali njen identitet je i dalje nepoznat.

Navodi se da se Papadopoulos upoznao sa njom tokom sastanka sa "profesorom" 24. marta 2016. U početku je mislio da je reč o "Putinovoj nećakinji", mada se kasnije ispostavilo da to nije tačno.

Nakon pomenutog susreta, Papadopoulos je obavestio ključna lica u Trampovom izbornom štabu da je razgovarao o "organizovanju sastanka između nas i ruskog rukovodstva na kome bi se razgovaralo o američko-ruskim vezama kada Tramp postane predsednik".

Papadopoulos i još uvek misteriozna žena nastavili su komunikaciju preko imejlova i Skajpa.

Dve sedmice nakon prvog susreta, Papadopoulos joj je pisao i dobio odgovor da bila "veoma zadovoljna da podrži vašu inicijativu između naše dve zemlje".

Nešto kasnije istoga dana, ona je napisala da "već sam skrenula pažnju mojim ličnim kontaktima o našem razgovoru i vašem zahtevu", te da "smo svi mi veoma uzbuđeni zbog mogućnosti dobrih odnosa sa gospodinom Trampom.

"Ruska Federacija će pozdraviti njegovu kandidaturu kada bude zvanično objavljena", navodi se u spisima američkog suda.

Takođe, da je Papadopoulos "slao imejlove i razgovarao preko Skajpa u mnoštvo navrata sa ruskom državljankom o mogućoj spoljnopolitičkoj poseti Rusiji", navodi se takođe u spisima.

Papadopoulos je priznao da je lagao FBI rekavši da se njihova komunikacija svodila na banalnosti kao što su: "Zdravo, kako si?".

Veza u ruskoj diplomatiji

U sudskim dokumentima se navodi da je u aprilu 2016. "profesor" upoznao Papadopoulosa preko imejla sa "osobom u Moskvi" koja je označena kao "ruski državljanin povezan sa Ministarstvom inostranih poslova".

Iako nije obelodanjeno ime tog lica, pretpostavlja se da je reč o Ivanu Timofejevu, programskom direktoru u ruskom provladinom Centru za međunarodna pitanja (RIAC).

"Vošington post" (The Washington Post) je objavio u avgustu da su Papadopoulos i Timofejev razgovarali o mogućnosti Trampove posete Moskvi koju bi domaće vlasti pozdravile, te da njegov izborni štab treba da pošalje formalno pismo o tome.

Nekoliko dana kasnije, Timofejev je kazao za ruski portal Gazeta.ru da je do prepiske došlo na Papadopoulosovu inicijativu, te da su "razgovarali nekoliko puta preko Skajpa ali nikada nisu išli u detalje".

Ivan Timofejev
Ivan Timofejev

Papadopoulos je priznao da nije obavestio FBI da ga je "profesor" upoznao sa "vezom pri ruskom Ministarstvu inostranih poslova" iako su ga istražioci pitali da li se sretao sa ruskim državljanima.

Timofejev je kazao u pomenutom intervjuu da on i Papadopoulos "imaju zajedničke poznanike u akademskom svetu".

Timofejev je predsedavao u aprilu 2016. debatom na forumu Valdai o trendovima na međunarodnom tržištu nafte, na kojem je učestvovao i Mifsad.

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharofa kritikovala je u utorak na Fejsbuku "atmosferu cirkusa" koja okružuje Papadopoulosovo priznanje krivice. Ona je dodala da se informacije o Timofejevu nalaze na vebsajtu njegove organizacije a ne Ministarstva inostranih poslova.

Ovo ministarstvo je osnivač RIAC, a šef diplomatije Sergej Lavrov je na čelu njegovog upravnog odbora.

Lavrov je izjavio da se nije obavešten o aktivnostima Papadopoulosa i Timofejeva, ali da ne vidi ništa loše u njihovim razgovorima o mogućem sastanku američke i ruske strane.

"Beznačajna figura"

Portparolka Bele kuće Sara Sanders (Sarah) opisala je Papadopoulosa kao beznačajnu figuru u Trampovoj kampanji, dodajući da je pokušavao da organizuje sastanke sa ruskim vezama i "izvan toga se ništa nije desilo".

Sam Tramp je napisao na Tviteru 31. oktobra: "Samo nekolicina ljudi zna mladog, nižerangiranog volontera po imenu Džordž, koji se već dokazao kao lažov".

Međutim, početkom 2016. kada je na sastanku sa uredničkim timom "Vošington posta" objavio imena nekoliko članova svog savetodavnog tima za spoljnu politiku, opisao je Papadopoulosa kao "konsultanta za naftu i energiju, odličnog momka".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG