Dostupni linkovi

Sportska dvorana u Doboju u izgradnji šest godina, kraj se ne nazire


Dok se čeka izgradnja sportske dvorane (na slici), učenici obližnjeg Srednjoškolskog centra moraju "posuđivati" salu od drugih škola, Doboj, 30. jul 2024.
Dok se čeka izgradnja sportske dvorane (na slici), učenici obližnjeg Srednjoškolskog centra moraju "posuđivati" salu od drugih škola, Doboj, 30. jul 2024.

Mladi iz Srednjoškolskog centra u Doboju ni ove školske godine časove fizičkog vaspitanja neće imati u dvorani čija izgradnja traje šest godina.

Za usporedbu, stadion londonskog fudbalskog kluba Arsenala, kapaciteta 60 hiljada gledalaca, završen je za malo više od dvije godine.

Na dvorani u Doboju na sjeveru Bosne i Hercegovine, i na vanjskom i unutrašnjem uređenju ostalo je još dosta posla, dok se na gradilištu rijetko mogu vidjeti radnici.

Od početka izvođenja radova do danas dogodile su se krupne promjene u realizaciji ovog projekta, koji je prvobitno obuhvatao rekonstrukciju postojeće dvorane, ali je ona srušena, te se pristupilo izgradnji sasvim nove.

Ona bi trebalo da bude izgrađena prema savremenim sportskim standardima i da prima oko 2.000 gledalaca.

Od rekonstrukcije do rušenja

Početna "rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja gradske sportske dvorane", koja je trebalo da bude završena u novembru 2020. godine, pretvorila se nakon približno godinu dana u njeno rušenje i izgradnju potpuno novog objekta bez preciznog roka za završetak radova.

Zbog toga se povećala i vrijednost investicije.

Na obližnjem pomoćnom objektu, i dalje ja naveden "novembar 2020" kao rok završetka radova, Doboj, 30. jul 2024.
Na obližnjem pomoćnom objektu, i dalje ja naveden "novembar 2020" kao rok završetka radova, Doboj, 30. jul 2024.

Nakon početnog ugovora za "izvođenje radova na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji gradske sportske dvorane", od 5.250.000 maraka (preko 2,5 miliona eura), potrebna ulaganja su postala i više nego duplo veća.

Na portalu Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine (BiH) objavljeno je da je do danas lokalna samouprava u Doboju raspisivala nove tendere za radove na cijeloj građevini ili njenim dijelovima od blizu šest, milion i pola miliona maraka.

U Gradskoj upravi nisu željeli da za Radio Slobodna Evropa (RSE) kažu kada će preostali radovi biti završeni, odnosno kada će ovaj objekat ponovo biti na raspolaganju sportistima i učenicima Srednjoškolskog centra koji su u staroj dvorani decenijama imali časove fizičkog vaspitanja.

Službeni odgovori nisu stigli ni na pitanja o dosadašnjim ulaganjima, te o preostalom novcu potrebnom za završetak izgradnje i opremanje modernog sportskog objekta.

Gradonačelnik Doboja je Boris Jerinić, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke entitetskog predsjednika Milorada Dodika

Nedić: Izgradnja dvorane liči na "kacu bez dna"
Nedić: Izgradnja dvorane liči na "kacu bez dna"

"To niko ne zna. Od inicijalnih sedam miliona za rekonstrukciju dvorane došli smo do negdje petnaest miliona maraka za izgradnju nove. Liči na kacu bez dna", kaže za RSE Olivera Nedić, odbornica opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) u Gradskoj skupštini.

Srednjoškolci bez fizičkog u dvorani

Srušena dvorana bila je renovirana nakon katastrofalnih poplava sredinom maja 2014. godine.

Urađeno je to sredstvima iz Programa Evropske unije (EU) za oporavak od poplava.

Nova podloga, elektro i vodo instalacije, tribine i svlačionice urađene su u drugoj polovini 2014. uporedo s obnovom Srednjoškolskog centra, koji se nalazi pored dvorane.

Na gradilištu u Doboju se rijetko mogu vidjeti radnici.
Na gradilištu u Doboju se rijetko mogu vidjeti radnici.

Ukupna vrijednost investicije tada je iznosila blizu dva i po miliona maraka (milion i dvjesta hiljada eura), te su je srednjoškolci koristili kao salu za fizičko vaspitanje.

Pet godina kasnije nekoliko hiljada učenika iz četiri srednje škole ostalo je bez sale.

"Sada već imamo cijelu generaciju učenika iz ovih škola koji nisu imali svoju salu. Oni posuđuju salu od drugih škola. Vidim da se to sve lijepo pakuje u celofan, tako da ni rukovodstva ovih škola ne izražavaju svoje nezadovoljstvo, a trebalo bi jer je fizičko važan predmet", kaže odbornica Olivera Nedić.

Rukometaši bez dvorane u gradu

Stara dvorana izgrađena je tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka. U njoj su trenirali i odigravali utakmice rukometaši dobojske Sloge, najpoznatijeg lokalnog kluba koji se takmiči u Premijer ligi BiH.

"Sada nam je jako teško. Imamo sada već godinama problem s dvoranom. Putujemo u Osječane svaki dan, što nije nimalo lako", kaže za RSE Peđa Dejanović, pomoćni trener i bivši golman Sloge, te još nekoliko klubova iz BiH, Španije i Izraela.

Osječani su naselje koje je petnaestak kilometara udaljeno od Doboja. Rukometaši Sloge za treninge i utakmice koriste dvoranu lokalne osnovne škole.

Rukometaši bh. premijerligaša RK Sloga Doboj putuju van grada da bi igrali ili trenirali, dok ljeti treniraju na otvorenom.
Rukometaši bh. premijerligaša RK Sloga Doboj putuju van grada da bi igrali ili trenirali, dok ljeti treniraju na otvorenom.

"Ta dvorana ispunjava uslove za rukometne utakmice. U gradu imamo dvije, tri manje dvoranice, koje ne ispunjavaju uslove. Ljetni period koristimo da treniramo na poligonu sportskih igara u gradu. Snalazimo se kako znamo i umijemo. Nadamo se da će se u skorije vrijeme riješiti i ovaj problem", dodaje Dejanović.

Predstavnici rukometnog kluba nisu prava adresa za razgovor o izgradnji nove dvorane. Ta pitanja bi trebalo postaviti predstavnicima gradske vlasti, kaže za RSE Vojislav Rađa, predsjednik dobojske Sloge.

"Započeli su veliki objekat. U ovoj krizi nije sigurno jednostavno osigurati sredstva. Meni su rekli da će biti završena u februaru iduće godine", kaže Rađa.

Sportski, ali i politički projekat

Kamen temeljac za novu dvoranu u Doboju položili su krajem avgusta 2018. godine tadašnji gradonačelnik Doboja Obren Petrović, koji je u to vrijeme bio član Srpske demokratske stranke (SDS), te tadašnji i sadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predsjednica entitetske Vlade Željka Cvijanović iz SNSD-a.

Bio je to rijedak događaj na kojem su se okupili predstavnici rivalskih političkih stranaka.

Nekoliko mjeseci kasnije skoro kompletan SDS u Doboju prešao je u SNSD, a bivši politički protivnici zauzeli su čelne pozicije u novim stranačkim dresovima.

"Ja sam znala reći da je taj kamen temeljac bio dio političkih zaruka jedne i druge strukture. Oni su tada najavili da će radovi biti završeni u novembru 2020. godine. To se nije dogodilo ni poslije šest godina", kaže odbornica Olivera Nedić.

Puno radova, malo radnika

Cijela priča o rekonstrukciji stare i kasnijem rušenju i izgradnji nove sportske dvorane dobro je poznata i građanima Doboja, koji kažu da se o tome sve zna osim datuma završetka preostalih radova.

Most u Doboju tri decenije čekao farbanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

"Mislim da nije u redu što se kasni toliko i što su srušili postojeću, a nisu napravili drugu. Ne vidi se tome kraj. Tu blizu stanujem i na tolikom gradilištu ponekad vidim dvojicu radnika", kaže Radovan.

"Jad i bijeda, šta drugo da vam kažem. Što su počinjali nešto što ne mogu završiti", smatra Biljana.

Neispunjena politička obećanja

Gradilište nove dvorane u Doboju gradski i entitetski funkcioneri koristili su kao poligon za svoju promociju uz izjave da radovi teku planiranom dinamikom i da će biti završeni u planiranim rokovima.

Ispostavilo se da politička obećanja nisu ispunjena.

U avgustu prošle godine na 54. Međunarodnom rukometnom TV turniru šampiona u Doboju, jednoj od najstarijih spportskih manifestacija na području bivše Jugoslavije, predsjednik Vlade RS Radovan Višković u prigodnom obraćanju rekao je da će "građani Doboja naredne godine imati na raspolaganju novu dvoranu."

Staru dvoranu za treninge su koristili učesnici spomenute rukometne smotre.

Poslije godinu dana na gradilištu se nije promijenilo puno toga, a što o tome u avgustu ove godine misli entitetski premijer Višković nismo uspjeli saznati, jer odgovore nismo dobili ni iz njegovog kabineta u Banjaluci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG