Dostupni linkovi

Dvije karte za Salisbury


Dvojica ruskih državljana koje Velika Britanija sumnjiči za napad nervnim agensom novičkom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku su se pojavili na televiziji i to onoj koju financira Kremlj. Baš kao što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio, dvojac je ispričao svoju verziju "turističkog putovanja" u Salisbury, gradić na jugu Engleske. Njihova priča u mnogo čemu "ne pije vodu", kažu analitičari.

Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov potvrdili su da su bili u Salisburyu gdje su bivši ruski špijun Sergej Skrpalj i njegova kćerka Julija pronađeni u parku bez svijesti. Svoje neobično turističko putovanje u Salisbury su objašnjavali ovako:

"Naši prijatelji su nam sugerirali da posjetimo taj krasni grad", rekao je Aleksandr Petrov.​

Ruslan Boširov je pojasnio zašto:

"Tamo je čuvena katedrala. Poznata je ne samo u Evropi, već i cijelom svijetu. Ima 123 metara visok toranj, sa satom, prvim koji je ikada napravljen i koji još uvijek radi."

Na pitanje da li sa sobom nosili bočicu parfema Nina Ricci u kojoj je, kako britanske vlasti kažu, bio otrov novičok, Boširov je odgovorio:

"Pa nije li malo glupo da pristojan čovjek ima ženski parfem."

Naravno da su nakon ovakvih tvrdnji uslijedile brojne reakcije. Istraživački novinar Ryan Gallagher je napisao kako je uistinu teško povjerovati da neko putuje tisuće kilometara iz Moskve da bi vidio katedralu u Salisbury i to upravo onoga dana kada su otrovani Skripalji. Kakva besmislena farsa, piše Gallagher na svom Twitteru.

Dopisnik Telegrapha iz Rusije Alan Luhn, komentirajući priču dvojca koji su ponavljali da su nevini promatrači, zapitao se nije li vrijeme zapitati se o profesionalizmu Vojne kontraobavještajne službe, jer su dvojica stalno ponavljali da su došli vidjeti čuvenu katedralu.

Bivši šef švedske diplomacije Carl Bild je napisao da je to patetično i jadno:

"Tvrditi da su doputovali u Veliku Britaniju samo da vide katedralu u Salisburyu i odmah se vratili u Moskvu. I gle koincidencije - Sripalj je otrovan dok su oni razgledavali katedralu. Mogli su smisliti nešto pametnije".

Osumnjičenici koji uživaju u lepoti engleske gotike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Dalje su tvrdili da su htjeli posjetiti i neke obližnje atrakcije poput Stonehenga, ali da su im planovi propali, je je svuda bilo blatnjavo. Zato su sjeli na vlak i odmah se vratili u London. No, snimke njihove "šetnje” po Salisburyiju pokazuju da taj dan nije padao snijeg, niti je bilo bljuzgavice.

Nevjerojatan je bio odgovor Boširova da nikada nije čuo ime Skripalj prije "noćne more" koja im se događa, iako su prethodno državni mediji mjesecima govorili o Skripalju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG