Dostupni linkovi

Francuska pokrenula istragu protiv osnivača aplikacije Telegram


Pavel Durov, osnivač platforme za razmjenu poruka Telegram (foto arhiv)
Pavel Durov, osnivač platforme za razmjenu poruka Telegram (foto arhiv)

Osnivač Telegrama Pavel Durov je pod službenom istragom i neće smjeti da napusti Francusku, izjavio je francuski tužilac 28. avgusta.

Durov, inače rođen u Rusiji, stavljen je pod sudski nadzor, uz kauciju od pet miliona eura, te će biti obavezan da se javlja u policijsku stanicu dva puta sedmično.

Pušten je iz policijskog pritvora i ranije 28. avgusta prebačen na ispitivanje na sud, rekli su tužioci, nekoliko dana nakon njegovog hapšenja na aerodromu u blizini Pariza.

Tužilaštvo u Parizu je izvijestilo da će biti podvrgnut "početnom ispitivanju i mogućoj optužnici" na sudu u glavnom gradu Francuske.

Francuska OFMIN, kancelarija zadužena za sprečavanje nasilja nad maloljetnicima, navodno je izdala nalog za hapšenje Durova u okviru preliminarne istrage o navodnim krivičnim djelima, uključujući prevaru, trgovinu drogom, maltretiranje preko interneta, organizovani kriminal i promovisanje terorizma.

Politico je 28. avgusta izvijestio da je u martu izdata potjernica i za Durovim bratom Nikolajem zbog optužbi.

Telegram je saopštio da Durov - milijarder koji ima državljanstvo Rusije, Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i karipske ostrvske države Sent Kits i Nevis - "nema šta da krije" i da "očekuje hitno rješenje ove situacije".

Moskva je izrazila ogorčenje zbog onoga što se činilo kao "direktan pokušaj ograničavanja slobode komunikacije", dok je Kremlj rekao da su optužbe protiv Durova "veoma ozbiljne" i da su "potrebni dokazi koji su jednako ozbiljni" da bi se izbrisale sumnje mnogih da je hapšenje milijardera politički motivisano.

Francuski predsjednik Emanuel Makron pokušao je da ublaži takvu sumnju, rekavši da je hapšenje Durova bilo samo dio nezavisne istrage.

Aplikacija Telegram sa sjedištem u Dubaiju ima više od 900 miliona korisnika širom svijeta.

U svom prvom velikom intervjuu za sedam godina, koji je 17. aprila dao američkoj konzervativnoj medijskoj ličnosti Tuckeru Carlsonu, Durov je obećao da Telegram ima za cilj da bude "neutralna platforma", a ne "igrač u geopolitici".

Međutim, kritičari u Ukrajini kažu da širi dezinformacije i olakšava nezakonite radnje. Neki optužuju Telegram da ima veze sa ruskom državom i da doprinosi njenim ratnim naporima.

Rusija je privremeno ograničila pristup Telegramu 2018. godine. Odluka je donesena nakon što je aplikacija za razmjenu poruka navodno odbila da ruskoj bezbjednosnoj agenciji FSB dostavi ključeve za šifrovanje iz prepiske korisnika, pozivajući se na tajnost prepiske koju garantuje ruski Ustav.

Odluku o blokiranju aplikacije oštro su kritikovale mnoge ruske javne ličnosti, kao i kritičari ruske vlade. Međutim, izvještaji nezavisnih ruskih medija ukazuju da je Telegram postigao kompromis sa vlastima i da neke podatke dijeli sa bezbjednosnim službama već nekoliko godina, iako je Telegram to demantovao.

XS
SM
MD
LG