Dostupni linkovi

Pentagon potvrdio da je vojnik SAD prešao u Severnu Koreju


Most na putu ka Demilitarizovanoj zoni između Južne i Severne Koreje, arhivska fotografija
Most na putu ka Demilitarizovanoj zoni između Južne i Severne Koreje, arhivska fotografija

Američki državljanin je neovlašćeno prešao međukorejsku granicu u Severnu Koreju dok je bio na turneji i verovatno je u pritvoru, saopštila je u utorak Komanda Ujedinjenih nacija koja nadgleda područje demilitarizovane zone na granici.

"Državljanin SAD na orijentacionom obilasku Zajedničke bezbednosne zone ( JSA) prešao je, neovlašćeno, vojnu demarkacionu liniju u Demokratsku Narodnu Republiku Koreju. Verujemo da je trenutno u pritvoru u DNRK i radimo sa našim kolegama iz Korejske narodne armije (KPA) na rešavanju ovog incidenta", napisala je Komanda UN-a na Tviteru.

Na konferenciji za medije održanoj u Pentagonu novinar Associated Pressa je pitao drži li je Severna Koreja prisilno zadržala američkog vojnika i postoji li zabrinutost zbog kršenja sigurnosti.

Ministar odbrane SAD Lloyd J Austin je rekao da njegovo ministarstvo pomno prati i istražuje situaciju. Dodao je da rade na tome da obaveste najbližu porodicu vojnika.

Dodao je kako očekuje da će se situacija nastaviti razvijati.

Agencije su ranije javile da je u pitanju američki vojnik, koji je privatno posetio pogranično selo u demilitarizovnoj zoni koja razdvaja dve Koreje i prešao je granicu koju sa obe strane čuva vojska.

Južnokorejski dnevnik Dong-a Ilbo, pozivajući se na vojsku Južne Koreje, identifikovao je tu osobu kao Travisa Kinga, vojnika američke vojske sa činom drugog reda.

Pukovnik Isak Tejlor, portparol američke vojske u Južnoj Koreji i komande UN, odbio je da potvrdi da li je osoba vojnik američke vojske, rekavši da nema šta da doda izjavi UN-a.

"Još uvek istražujemo sve što se dogodilo", rekao je Rojtersu.

Bela kuća, američki Stejt department i Pentagon nisu odmah komentarisali događaj.

Komanda Ujedinjenih nacija, koja upravlja demilitarizovanom zonom i zajedničkom bezbednosnom zonom (JSA), saopštila je da King nije imao ovlašćenje, a komanda sa kolegama iz KPA radi na rešavanju incidenta.

Demilitarizovana zona (DMZ) razdvaja dve Koreje i njena granica je jedno od najjačih utvrđenih oblasti na svetu, piše BBC.

Prepuna je nagaznih mina, okružena električnom i bodljikavom žicom i nadzornim kamerama. Naoružani stražari su u pripravnosti 24 sata dnevno.

Prelazak dolazi u osetljivom trenutku usred visokih tenzija na Korejskom poluostrvu, sa dolaskom američke podmornice sa balističkim raketama u Južnu Koreju, kao znak upozorenja Severnoj Koreji zbog njenih vojnih aktivnosti.

Severna Koreja testira sve snažnije rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave, uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo (ICBM) lansiranu prošle nedelje, piše Rojters.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da nema nikakve informacije o graničnom incidentu.

Stejt department zabranjuje američkim državljanima ulazak u Severnu Koreju "zbog kontinuiranog ozbiljnog rizika od hapšenja i dugotrajnog pritvora američkih državljana", podseća Rojters.

Zabrana je doneta nakon što su severnokorejske vlasti pritvorile američkog studenta Ota Varmbiera dok je bio na turneji po zemlji 2015. godine.

Umro je 2017, nekoliko dana nakon što je pušten iz Severne Koreje i vratio se u Sjedinjene Države u komi.

Trojica američkih državljana su kasnije oslobođena tokom mandata predsednika Donalda Trampa 2018. godine.

XS
SM
MD
LG