Dostupni linkovi

Dodik poručio da su Oružane snage BiH i Uprava za indirektne poreze nelegitimni


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu RS. Fotografija od 23. septembra 2021. sa Demografskog foruma u Budimpešti.
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu RS. Fotografija od 23. septembra 2021. sa Demografskog foruma u Budimpešti.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je da su "Oružane snage BiH i Uprava za indirektno oporezivanje BiH nelegitimne strukture", te je naveo da je "entitet Republika Srpska ukinuo suglasnost za njihovo formiranje".

"Narodna skupština Republike Srpske ukinula je saglasnost za formiranje Oružanih snaga i saglasnost da se indirektni porezi organizuju na državnom nivou i to su nelegalne i vanustavne strukture", kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu u četvrtak, 10. februara.

Istaknuo je da Republika Srpska nije za automatsko isključivanje iz državnog sistema indirektnih poreza, ali da će, ukoliko ne bude dogovora, formirati svoju upravu za indirektno oporezivanje.

Narodna skupština Republike Srpske je 10. decembra prošle godine zadužila entitetsku Vladu da u roku do šest mjeseci, među ostalim, uputi na razmatranje i usvajanje zakon o porezu na dodatu vrijednost u RS i zakon o akcizama RS.

U zaključku je tada navedeno da se zakoni, među kojima je i Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Zakon o Upravi za indirektno oporezivanje BiH, neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu entitetskih zakona.

Vlada RS u decembru je, također, zadužena da utvrdi i Skupštini Republike Srpske uputi zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti.

Tužilaštvo BiH je nakon ovih aktivnosti otvorilo predmet protiv više osoba zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak.

Dodik je na konferenciji za novinare u četvrtak, također, kazao da Republika Srpska brani ustavni poredak i da nema plan o secesiji.

"To uporno govorimo. No, ukoliko BiH ne bude uspjela da bude ustavna zemlja, neće je biti. U tom pogledu nemamo plan i to je samo moje predviđanje. I dalje mislim da je BiH jedna nesretna kombinacija koja je napravljena na štetu svih naroda i da nikada neće naći unutrašnji konsenzus", kazao je Dodik.

Ponovo je bošnjačke političke predstavnike optužio za "muslimaski nacionalizam koji pokušava da sruši Ustav i dejtonsku BiH". U tome, kako je naveo, imaju podršku dijela međunarodne zajednice.

Ocijenio je da će se situacija u BiH i dalje odvijati na relaciji sukoba koncepta "decentralizovane zemlje i drugog koji želi da napravi unitarnu BiH".

Bošnjačke političare Dodik je ponovo nazvao muslimanima, ističući da za centralizaciju BiH "lobiraju kod američke i britanske administarcije, te širom svijeta".

"Sada osjećaju da je trenutak da sprovedu svoj pakleni plan kako bi razvlastili Republiku Srspku i zato su ovako nervozni, jer im ne ide od ruke", izjavio je Dodik.

Dodik je, također, naveo Republika Srpska neće odustati od svog koncepta, podsjećajući u tom kontekstu da je Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak raspravljala o Nacrtu zakona koji predviđa osnivanje visokog sudskog i tužilačkog savjeta na nivou tog entiteta.

"Imamo ustavna prava jasno definisana i ostat ćemo pri našem konceptu. Ne tražimo ništa što nije Ustavom predviđeno", poručio je Dodik.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u četvrtak neustavan Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS.

Zakon je neustavan, jer prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, što je moguće učiniti samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH).

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je nezavisna institucija osnovana 2004. godine u skladu sa Zakonom usvojenim iste godine u državnom parlamentu.

Vijeće imenuje sudije i tužioce, te uspostavlja i čuva nezavisno, efikasno i odgovorno pravosuđe na svim nivoima vlasti.

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ranije je poručio da će o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC).

XS
SM
MD
LG