Dostupni linkovi

Dodik i Stevandić, zvaničnici RS, glasali na izborima u Beogradu


Stevandić (L) i Dodik tokom sastanka u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Banja Luka, 24. april 2023.
Stevandić (L) i Dodik tokom sastanka u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Banja Luka, 24. april 2023.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine tog bosanskohercegovačkog entiteta, glasali su na lokalnim izborima u Beogradu.

Dodik je na svom Instagram profilu objavio fotografiju sa glasačkog mjesta na Dedinju, prenosi Beta.

On je rekao da će se u toku dana sastati sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Stevandić je na mreži X objavio da su on, supruga i sin glasali u Beogradu.

"Stevandići poranili. Jutarnja kafa, pa glasanje. Da vratim dug za prozivanje RS, a i da me predsjednik ne proziva" napisao je Stevandić.

Vučić je poslije opštih izbora u novembru prošle godine "prozvao" Stevandića, koji ima stan u Ruzveltovoj ulici u Beogradu, da nije glasao.

Istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE) je pokazalo da je na novembarskim izborima bio organizovan prevoz glasača iz Bosne i Hercegovine u Beograd.

U Srbiji se danas održavaju izbori u 89 gradova i opština, uključujući Beograd, Novi Sad i Niš.

Ko može od građana BiH glasati na izborima u Srbiji?

Da bi državljanin BiH mogao glasati na izborima u Srbiji, mora, osim dvojnog državljanstva (Srbije i BiH), imati i prijavljeno prebivalište u Srbiji.

Prema zakonima Srbije, svaki birač koji ne živi na teritoriji zemlje, pa time i susjedne BiH, je birač s boravištem u inozemstvu.

Birači su se morali prethodno prijaviti putem diplomatsko konzularnih predstavništava u jedinstveni birački spisak prije izbora, ako su željeli glasati na nekom od mjesta u BiH.

Na biračkim mjestima u BiH, građani sa dvojnim državljanstvom mogli su 17. decembra da glasaju samo za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije.

Dva istovremena prebivališta u dvije države, po zakonima Srbije, ni susjedne Bosne i Hercegovine nisu moguća.

Prema riječima advokata Jovana Rajića, koji je i član Izborne komisije Srbije, ako državljanin BiH želi da prijavi prebivalište u Srbiji, u BiH bi ga morao odjaviti.

U odredbama se navodi da građanin druge države, pa time i BiH, može prijaviti prebivalište po osnovu prava svojine na stan, ugovora o zakupu stana ili drugom pravnom osnovu. Zakon važi u oba pravca, što znači da onaj ko prijavi boravište u drugoj zemlji, obavezan da u Srbiji odjavi prebivalište.

Isto je i sa zakonskim pravilima u BiH, koji ne predviđaju mogućnost postojanja dva prebivališta unutar zemlje ili istovremeno u zemlji i inozemstvu.

XS
SM
MD
LG