Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: U Gazi ubijen lider Hamasa Yahya Sinwar, objavio Izrael; Ukrajina traži da Zapad prihvati njen 'plan pobjede'


Yahya Sinwar u svojoj kancelariji u Pojasu Gaze 2022.
Yahya Sinwar u svojoj kancelariji u Pojasu Gaze 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Protest ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, Sarajevo, 17. oktobar 2024.
Protest ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, Sarajevo, 17. oktobar 2024.

Balkan na RSE

Nakon objave rezultata popisa stanovništva, prosrpske stranke obnovile su zahtjev da srpski jezik bude službeni u Crnoj Gori. Popis stanovništva održan je u decembru prošle godine a rezultati o nacionalnom, vjerskom izjašnjavanju i jeziku saopšteni su tek 15. oktobra. Rezultati popisa su pokazali da je srpski jezik maternji za 43 posto stanovništva, a crnogorski za nešto preko 34 procenta.

Osnovno državno tužilaštvo u Baru formiralo je predmet u slučaju povišenog nivoa olova u krvi radnika lučke kompanije Port of Adria i izviđaj je u toku, kazali su za Radio Slobodna Evropa iz ovog Tužilaštva. Granične vrijednosti olova u krvi su 28 a kod nekih radnika nivo je 119.

Nešto više od pola miliona maraka (oko 260.000 eura) Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dodijelit će Crvenom krstu tog bosanskohercegovačkog entiteta za pomoć najugroženijim domaćinstvima pogođenim nedavnim poplavama na jugu i centralnom dijelu BiH.

U videu pogledajte razgovor s bračnim parom Tufek iz Donje Jablanice koji su sedam sati proveli u vodi i blatu do grla. Bećir (86) je spasio Hajru od utapanja, držeći joj glavu iznad vode, dok nisu došli spasioci. Odvezeni su u bolnicu u Jablanici, a potom su se smjestili kod kćerke i zeta. Oplakuju 10 članova porodice stradalih te noći i nadaju se da će doživjeti da se vrate na svoje ognjište.

Rak dojke kod žena u Sjevernoj Makedoniji najčešći je uzrok smrti od svih vrsta raka već 13 godina, navodi Institut za javno zdravlje. Borba sa rakom dojke još je teža u lavirintu državnog zdravstva jer nema dovoljno termina za ultrazvuk i mamografiju. Uz to, cijene pregleda i operacija dojke u privatnim klinikama su nedostižni za mnoge pacijentice.

U Specijalnom sudu u Beogradu 17. oktobra završeno je svjedočenje maloljetnog K.K. koji je 3. maja 2023. godine u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" počinio masovno ubistvo, na suđenju svojim roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanoviću. Kao i na prethodnom ročištu, 8. oktobra, saslušanje K.K. bilo je zatvoreno za javnost.

Općinski sud u Sarajevu odredio je 17. oktobra privremeni smještaj maloljetniku osumnjičenom da je za 11 dana više od 49 puta uputio lažne dojave o bombama u Sarajevu.

RSE Intervju

Imao sam kontakte sa Putinom. Znam ga od 1991. Njegovi stavovi su se vremenom mijenjali. Ali, ako je u prvim danima mislio da može biti igrač unutar Zapada, danas želi da uništi Zapad, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Michael McFaul, bivši američki ambasador u Moskvi, a sada profesor Univerziteta Standford.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski došao je u četvrtak u Brisel da predstavi svoj "plan pobjede" u pet tačaka, prvo liderima Evropske unije na samitu u glavnom gradu Belgije, a kasnije ministrima odbrane NATO-a. I dok niko u ovim dvjema organizacijama nije otvoreno odbacio plan, pošteno je reći da je prijem bio u maniru saosjećajan prema sudbini Kijeva, ali u konačnici neobavezujući. Zapravo, plan već pada na prvoj i drugoj tački, piše u rubrici 'Iz mog ugla', Rikard Jozwiak.

Rusija je rano u četvrtak napala Ukrajinu sa 56 dronova i jednom krstarećom raketom, izvijestile su ukrajinske ratne snage. Šef vojne administracije Kijeva Serhij Popko rekao je da je glavni grad napadnut ruskim dronovima, dok je guverner Mikolajiva Vitalij Kim izvijestio da su ruski udari bili usmjereni na energetsku infrastrukturu na jugu Ukrajine. Rusko ministarstvo odbrane je, u međuvremenu, navelo da su njegovi sistemi protuzračne odbrane rano u četvrtak oborili 13 ukrajinskih dronova iznad tri ruske oblasti.

Na fotografiji preuzetoj sa video snimka koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije u četvrtak, 17. oktobra 2024. godine, ruski vojnik puca prema ukrajinskom položaju u rusko-ukrajinskom graničnom području u Kursk regiji, Rusija. RSE ne može potvrditi autentičnost snimka.
Na fotografiji preuzetoj sa video snimka koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije u četvrtak, 17. oktobra 2024. godine, ruski vojnik puca prema ukrajinskom položaju u rusko-ukrajinskom graničnom području u Kursk regiji, Rusija. RSE ne može potvrditi autentičnost snimka.

Australija će dati Ukrajini 49 starih američkih borbenih tenkova M1A1 Abrams, objavile su vlasti ove zemlje u četvrtak prije sastanka NATO-a u Briselu.

Britanija je uvela sankcije za još 18 ruskih naftnih tankera i četiri tankera za tečni prirodni gas (LNG). Vlada je to ocijenila kao najveći potez koji je povukla protiv moskovske "flote u sjeni", a koja zaobilazi restriktivne mjere Zapada nakon ničim izazvane invazije Moskve na Ukrajinu.

Sjedinjene Države su 17. oktobra uvele sankcije dvjema kineskim kompanijama i povezanoj ruskoj kompaniji uključene u proizvodnju i isporuku dronova koje je Rusija koristila u agresiji na Ukrajinu.

Izraelski napadi u Pojasu Gaze i Libanu

Najmanje 28 Palestinaca, uključujući djecu, ubijeno je u četvrtak u izraelskom napadu na sklonište u sjevernom Pojasu Gaze, rekao je zvaničnik ministarstva zdravstva Gaze, dok je Izrael rekao da su cilj napada bili desetine militanata na tom mjestu. Napad je pogodio školu Abu Hussein u Jabaliji, izbjegličkom kampu u sjevernom Pojasu Gaze, gdje Izrael provodi veliku zračnu i kopnenu operaciju više od sedmicu dana. Vlasti su saopštile da je još gotovo 100 osoba ozlijeđeno.

Američki ministar obrane Lloyd Austin pozvao je Izrael da zaštiti mirovne snage UN-a u južnom Libanu. Austin je u telefonskom razgovoru sa svojim izraelskim kolegom Yoavom Gallantom 17. oktobra naglasio važnost poduzimanja svih potrebnih mjera "kako bi se zaštitila sigurnost snaga UNIFIL-a (Privremenih snaga UN-a u Libanu) i libanskih oružanih snaga", prema Austinovoj objavi na mreži X. Pripadnici UN-ovih mirovnih snaga u Libanu nekoliko puta su bili na udaru vatre posljednjih dana, pri čemu su najmanje četiri vojnika ranjena.

U Libanu je nekoliko bh. državljana koji zasad nisu zatražili pomoć Ambasade Bosne i Hercegovine u Ammanu da napuste zemlju. Iz Ambasade je za Radio Slobodna Evropa rečeno da su dvije državljanke koje su početkom oktobra zatražile evakuaciju – uspješno vraćene u BiH. Riječ je o kćerki i majci, koje su u Sarajevo stigle 12. oktobra.

Šta ima još...

Za kraj, u fotogaleriji pogledajte kako ovih dana izgleda banja Crni Guber u Srebrenici. Više od pola, od 47 izvora presušilo je ovog ljeta ili teku smanjenim intenzitetom. Ljekovita svojstva banje koriste se još iz vremena Rimljana. Nekadašnji hotelski objekti su ili devastirani ili uopšte ne postoje.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro!

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG