Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Kosovo podiglo optužnicu za Banjsku, Srbija je smatra nerelevantnom; Vlada u Sarajevu odbila zahtjev za veće plaće u zdravstvu


Policija Kosova u mjestu Banjska nakon incidenta u kojem su ubijeni jedan kosovski policijac i trojica srpskih napada, 27. septembar 2023.
Policija Kosova u mjestu Banjska nakon incidenta u kojem su ubijeni jedan kosovski policijac i trojica srpskih napada, 27. septembar 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Četvorici mladića iz redova srpske zajednice, koji su 10. septembra uhapšeni u Sjevernoj Mitrovici, određen je jednomjesečni kućni pritvor, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa advokat, Nebojša Vlajić. Građani koji su gotovo cijeli dan 11. septembra protestovali ispred policijske stanice zbog ovih hapšenja, razišli su se uoči donošenja ove odluke suda u Sjevernoj Mitrovici.

Protest Srba u Sjevernoj Mitrovici, Kosovo, 11. septembra 2024.
Protest Srba u Sjevernoj Mitrovici, Kosovo, 11. septembra 2024.

"Ja mislim da niko u Srbiji nema celovitu sliku o tome šta se dešava na Kosovu. Svuda dobijete po neko parče istine", rekla je za Radio Slobodna Evropa Dragana Kanjevac iz Beograda. Slično misli i njegov sugrađanin Veljko Nešić koji priča da je o privođenju četvorice mladića 10. septembra na sjeveru Kosova saznao preko društvenih medija. Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Rade Veljanovski kaže za RSE da se u Srbiji na dnevnom nivou "reprodukuje narativ da neko želi da protera Srbe i da potpuno uništi o srpsku zajednicu na Kosovu". Napominje da se, posebno kada je riječ o temama koje se tiču Kosova, izuzetno rijetko dešava da se u srpskoj javnosti čuje druga strana i njeni argumenti.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je odluku o izručenju bjeloruskog novinara, reditelja i opozicionog aktiviste Andreja Gnjota Minsku i vratio slučaj na ponovno odlučivanje. Rješenje je objavljeno na sajtu suda 11. septembra. Gnjot je krajem oktobra 2023. uhapšen na beogradskom aerodromu, po potjernici Interpola koju je za njim raspisala Bjelorusija. Ta potjernica je u međuvremenu ukinuta. Od juna ove godine mu je zatvorska kazna zamijenjena kućnim pritvorom. On u Beogradu čeka konačnu odluku Srbije o izručenju.

Nove izmjene dva zakona dala su veću moć ministrima unutrašnjih poslova i prosvjete u Crnoj Gori. Tako će ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović birati komisiju za zapošljavanje policajaca, a ministarka prosvjete Anđela Jakšić- Stojanović direktore obrazovnih ustanova. Zakoni su usvojeni u Skupštini 4. septembra uprkos oštrim kritikama opozicije, nevladinog sektora i predsjednika države da se takvim normama otvara mogućnost za dodatnu politizaciju školstva i policije.

Pogledajte video iz Velike Kladuše o porodici u kojoj otac, majka i dvojica sinova treniraju karate i obaraju rekorde sa stotine osvojenih medalja.

Rat u Ukrajini

Američki državni sekretar Antony Blinken i britanski šef diplomatije David Lammy najavili su nove pakete pomoći Ukrajini nakon što su 11. septembra stigli u zajedničku posjetu Kijevu. Posjeta dolazi u trenutku kada Ukrajina poziva svoje zapadne saveznike da odbace ograničenja koja je sprječavaju da koristi oružje dugog dometa. S dolaskom Blinkena i Lammyja u Ukrajinu vozom iz Poljske, pojavili su se izvještaji u kojima se navodi da su ruske snage napale ukrajinske trupe i da vraćaju teritoriju u Kursku, nešto više od mjesec dana nakon što je Ukrajina pokrenula iznenadni upad u tu rusku oblast.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je čvrstu podršku Turske suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, naglašavajući trajnu podršku pravima krimskih Tatara. "Naša podrška teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine je nepokolebljiva. Povratak Krima Ukrajini je zahtjev međunarodnog prava", izjavio je Erdogan u video poruci na Četvrtom samitu lidera Krimske platforme.

Opskurna uzbekistanska kompanija za logistiku pretvorila se u glavnog posrednika za ruske kolekcionare umjetnina koji žele upotpuniti svoje luksuzne umjetničke kolekcije, dok izbjegavaju sankcije Zapada.

Svijet

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump i njegova demokratska protivnica, potpredsjednica Kamala Harris, ušli su rame uz ramen na anketama u zadnju fazu kampanje sa ishodom njihove prve, i vjerovatno jedine, debate ABC News koja je održana 10. septembra u Filadelfiji. U predsjedničkoj debati Tramp je u dva navrata odbio da kaže da je u najboljem interesu SAD da Ukrajina pobijedi u ratu protiv Rusije. Kandidati su se sukobili oko povlačenja SAD-a iz Afganistana, a Harris se osvrnula na Trumpove lažne tvrdnje o njenom rasnom identitetu. Izbore, koji će biti održani 5. novembra, gotovo sigurno će odrediti relativno mali broj neodlučnih birača u sedam neodlučnih država (swing states). Pristalice Kamale Haris smatraju da je Trump bio uznemiren zbog napada potpredsjednice. Međutim, pojedine Trumpove pristalice smatraju da je on pokazao nadmoć.

Amerikanci su u srijedu odali počast žrtvama terorističkih napada 11. septembra 2001. Na komemoraciji u New Yorku, na mjestu rušenja Svjetskog trgovinskog centra, zajedno su stajali predsjednik Joe Biden, bivši predsjednik Donald Trump i potpredsjednica Kamala Harris.

Kamala Harris, Joe Biden, Michael Bloomberg, Donald Trump i J.D. Vance, New York, SAD, 11. septembra 2024.
Kamala Harris, Joe Biden, Michael Bloomberg, Donald Trump i J.D. Vance, New York, SAD, 11. septembra 2024.

Šta ima?

U Sarajevu počinje Pitchwise, 19. po redu festival ženske umjetnosti i aktivizma. Šta je u fokusu ove godine saznajte u podcastu 'Šta ima?’.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro!

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG