Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Vulin na sastanku s Putinom rekao da je Srbija 'saveznik' Rusije: Von der Leyen na čelu evropskog muškog kluba


Aleksandar Vulin (lijevo) i Vladimir Putin u Vladivostoku, 4. septembar 2024.
Aleksandar Vulin (lijevo) i Vladimir Putin u Vladivostoku, 4. septembar 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE Intervju

Nekadašnji američki ambasador pri NATO i specijalni izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker, kaže u intervjuu za RSE da se Zapad više angažuje oko predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dok pomalo gubi BiH, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju.

"To je ono što SAD i Francuska govore da je njihova politika - mi moramo da odvojimo Srbiju od Rusije. Ali onda, da se to čini osnaživanjem osobe koja održava odnose Rusije i Srbije, izgleda da zapravo nema mnogo smisla. Pod Vučićem smo vidjeli jačanje srpskog nacionalizma, napore da se potkopa Crna Gora, podrži Milorad Dodik i podrije Bosna i Hercegovina", ocjenjuje Volker.

Balkan na RSE

Suđenje za dvostruko ubistvo Vanje Đorčevske (14) iz Skoplja i Panča Žežovskog (74) iz Velesa, koje je trebalo da počne 4. septembra, odloženo je za 20. septembar. Razlog odlaganja je to što je Osnovni krivični sud u Skoplju odlučio da obje optužnice spoji u jedan predmet. U ovom slučaju optuženo je ukupno pet osoba. Radio Slobodna Evropa imao je uvid u podnesenu optužnicu.

U Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine, održana je protesna šetnja prosvjetnih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) koji su u srijedu, 4. septembra, stupili u generalni štrajk. Oni traže već nekoliko mjeseci povećanje plate za 15 posto.

Poslodavac ostao dužan više plata, a država radnicima umjesto toga obećava socijalnu pomoć. U ovoj situaciji se našlo desetine bivših radnika turske kompanije "Kayra Textile" koja je prošle godine zatvorila pogon u Malom Zvorniku, na zapadu Srbije. Jedna od njih je Ljubica Erić-Katanić koja za Radio Slobodna Evropa kaže da joj je prije nekoliko dana isplaćena plata za juli prošle godine.

Suša u Bosni i Hercegovini nanijela je velike štete urodu žitarica, voća i povrća. Kolike su štete znaće se kada se preostali plodovi sklone sa polja. Stručnjaci već sad upozoravaju da će loša poljoprivredna sezona uticati na porast cijena prehrambenih namirnica na tržištu. Šta kažu poljoprivrednici, pogledajte u videu.

Voda i česme Sarajeva bile su u prošlosti inspiracija umjetnicima, hroničarima, putopiscima, poput Evlije Čelebije koji je o Sarajevu 1660. godine pisao kao o "gradu sa 1.060 svježih izvora". Stotine sarajevskih česmi uvrštene su u digitalnu mapu, kao dio projekta obnove i zaštite česama i pitke vode, te očuvanje kulturnog naslijeđa. Učesnici projekta kažu da su u prošlosti česme bile izvori pitke vode i centar društvenog života. No, proteklih godina ubrzana urbanizacija ih je zanemarila i danas su mnoge u lošem stanju ili ugašene.

Nevladina organizacija Talas otvorila je prvi prostor namijenjen trans zajednici u Srbiji s ciljem da se korisnici i korisnice u njemu osjećaju slobodno i osnaženo. Međutim, zbog sigurnosti, prostor ostaje na tajnoj lokaciji.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski zvaničnici glavnog grada i drugih oblasti izvijestili su o ruskim napadima raketama i dronovima u srijedu u ranim jutarnjim satima. Pogledajte video iz Lviva, na zapadu Ukrajine, gdje je u napadu smrtno stradalo najmanje sedam ljudi od čega troje djece. Novi napad desio se samo dan nakon strašnog udara na Poltavu u centralnoj Ukrajini u kojem je poginula 51 osoba. Osim Lviva, eksplozije su se čule u Kijevu i u Krivij Rihu u centralnoj Ukrajini.

Ukrajinski zastupnici započeli su glasanje u Kijevu 4. septembra o mogućim smjenama članova kabineta i drugih visokih zvaničnika nakon niza ostavki podnesenih u protekla dva dana nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski nagovijestio prijeteću rekonstrukciju vlade.

Svijet

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen će u budućem petogodišnjem mandatu najverovatnije voditi instituciju u kojoj će dominirati muškarci. Ovo je udarac za evropske institucije koje se uvijek zalažu za rodni balans ne samo u Briselu, već i van evropskih granica.

Vlasti u južnoj njemačkoj pokrajini Bavarskoj uklonile su video koji upozorava na opasnosti islamističkog ekstremizma nakon što je proglašen "rasističkim smećem" i upoređen s propagandom iz nacističke ere. Ministarstvo je saopštilo da im je "izuzetno žao ako je video izazvao iritaciju i nesporazum".

Snimak iz video klipa kojeg je 2. septembra objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Bavarske.
Snimak iz video klipa kojeg je 2. septembra objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Bavarske.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG