Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Interpol objavio potragu za nestalom djevojčicom iz Srbije; Pobjeda turske opozicije na izborima u Istanbulu i Ankari


Papa Franjo sa vjernicima nakon Uskršnje mise, Vatikan, 31. mart 2024.
Papa Franjo sa vjernicima nakon Uskršnje mise, Vatikan, 31. mart 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Rezultati sa lokalnih izbora u Turskoj održanih 31. marta pokazuju predost opozicije u broju osvojenih glasova u Istanbulu i Ankari, prenose svjetske agencije. Gradonačelnici Istanbula Ekrem Imamoglu i Ankare Mansur Javas, kandidati opozicione Republikanske narodne partije, vode na izborima naspram kandidata Partije pravde i razvoja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, pokazuju preliminarni nezvanični rezultati.
  • Interpol je raspisao objavu o potrazi za nestalom djevojčicom iz Srbije Dankom Ilić. Na sajtu Međunarodne policijske organizacije (Interpol) objavljena je njena fotografija i opisani su karakteristični detalji njenog izgleda.
  • Tri učenika, učiteljica i nastavnica povrijeđeni su 31. marta u osnovnoj školi Kralj Petar Prvi u Nišu prilikom pada video-ekrana.
  • Papa Franjo pozvao je na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, a Zapadnom Balkanu poručio da etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, već izvor bogatstva.

Balkan na RSE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Milošem Vučevićem kojeg je imenovao za mandatara i za kojeg, kaže, očekuje da će dobiti podršku u Skupštini, kao i pred novom vladom veliki i teški zadaci. Miloš Vučević, dosadašnji ministar odbrane i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) mandatar je za sastavljanje nove Vlade Srbije, prema Vučićevoj objavi od 30. marta.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović iniciraće obeštećenje žrtava Golog otoka, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore. Milatović je objavio da podržava dugogodišnje zalaganje civilnog društva i Udruženja žrtava Golog otoka za rješavanje tog pitanja, kao što je već urađeno u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Na Golom otoku robijalo je 3.269 Crnogoraca, a na Svetom Grguru 130 Crnogorki.

Šta znače tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt? Kakve su reakcije i šta je suština izmjena, saznajte, između ostalog, u ovosedmičnom izdanju TV Libertija, magazina Radija Slobodna Evropa.

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je kakve su šanse opozicije na ponovljenim beogradskim izborima koji su najavljeni za početak juna. Sagovornici Omera Karabega bili su profesori beogradskog univerziteta - Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka i Oliver Tošković sa Filozofskog fakulteta.

Predsjednički kandidat Bujar Osmani kao voditelj podcasta, Monika Zajkova kao influenserka na Instagramu i Siljanovska-Davkova sa političkim porukama na Tik-Toku - samo su neki od pokušaja kandidata da dobiju više glasova na aprilskim izborima u Sjevernoj Makedoniji. U ovom modernom načinu promovisanja kandidata ne izostaju ni stariji kandidati. Iako se možda može očekivati da će oni biti aktivniji na tradicionalnim medijima, ipak su mimo svog stila uplovili u influenserske vode.

U selo Žitkovac u opštini Zvečan, na oko 45 kilometara sjeverno od Prištine, prema podacima posljednjeg popisa stanovništva na Kosovu iz 2011. godine, niko ne živi. Međutim, stanje na terenu je drugačije. Uz istaknute zastave Srbije ispred kuća, pojedini mještani ovog sela sa kojima je razgovarala ekipa Radija Slobodna Evropa, kažu da su spremni da učestvuju na predstojećem popisu stanovništva. Ipak, na pitanje da li će se odazvati popisu koji će trajati od 5. aprila do 17. maja, djeluju iznenađeno.

"Ne znam, nas niko nije došao da obavijesti. Sada čujem to (da počinje popis) prvi put od vas", kaže za RSE Spaso Karajlić, mještanin Žitkovca.
"Ne znam, nas niko nije došao da obavijesti. Sada čujem to (da počinje popis) prvi put od vas", kaže za RSE Spaso Karajlić, mještanin Žitkovca.

U video priči iz Sarajeva pogledajte poruke podrške i saosjećanja Palestincima koje su poslali umjetnici i građani okupljeni u centru grada 30. marta, na izložbi 'Svaki sat devet nevinih'. Umjetničku instalaciju od igračaka priredila je umjetnica Iman Della Luna Glušac, a biće postavljena 15 dana. Građani mogu donirati igračke i druge predmete, te tako i sami postati dijelom performansa.

Svijet

Rumunija i Bugarska su se 31. marta djelimično pridružile evropskoj zoni bez provjere putnih dokumenata, što je označilo novi korak u dubljoj integraciji u Evropsku uniju ove dvije zemlje članice. Šengenski efekat posebno će se osjetiti na 17 civilnih aerodroma u Rumuniji, koji su 2023. godine imali skoro 25 miliona putnika.

Rusija je krajem marta stavila veto na nastavak nadzora Ujedinjenih naroda (UN) nad sankcijama protiv Sjeverne Koreje zbog njenog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila, raspuštajući tijelo UN-a koje je 14 godina bilo odgovorno za pozorno praćenje nezakonitih aktivnosti Pjongjanga. Ruska blokada rada ekspertske grupe naglašava produbljivanje veza Pjongjanga s Moskvom od početka ruske invazije na Ukrajinu kao i sve veći jaz između Rusije i Sjedinjenih Država i njenih zapadnih saveznika, pišu svjetski mediji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je potpisao dekret kojim se utvrđuje rutinska proljećna kampanja regrutacije, pozivajući 150.000 građana na zakonsku vojnu službu, pokazuje dokument objavljen na internet stranici Kremlja. Svi muškarci u Rusiji su dužni da odsluže jednogodišnju vojnu službu, ili ekvivalentnu obuku tokom visokog obrazovanja, od 18. godine.

Kirgistanska vlada se bori s rješavanjem problema seksualnog nasilja nad djecom, koje je posljednjih godina učestalo u ovoj centralnoazijskoj zemlji. U jednom od najpoznatijih slučajeva u Kirgistanu, 13-godišnju djevojčicu silovao je policijski inspektor zadužen za zaštitu djece. Šef policije u Biškeku okrivio je maloljetne žrtve silovanja za ono što je nazvao "dobrovoljnim" odnosom sa potencijalnim silovateljima.

U video priči iz Mađarske saznajte zbog čega tamošnji pčelari tvrde da je njihov "opstanak ugrožen".

Pročitajte i zašto autoritarna vlada Turkmenistana objavljuje izmanipulirane fotografije predsjednika države.

Tražimo odgovore

Osman Ali je bio star svega nekoliko sedmica kada je njegova porodica pobjegla od razornog građanskog rata u Afganistanu i preselila se u Indiju početkom 1990-ih. Danas se rijetki članovi njegove osmoročlane porodice sjećaju rodnog kraja. Tridesetogodišnji Ali, kao i mnogi drugi Afganistanci u Indiji, ima samo privremenu vizu i ne ispunjava uslove za rad ili dobijanje državne pomoći.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Afganistanski muslimani osuđuju novi indijski zakon o državljanstvu.

Šta ima?

Prvi ovosedmični podcast posvećen je potrazi za nestalom djevojčicom u Srbiji. Dvogodišnja Danka Ilić, koja je nestala oko 13 sati 26. marta, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Na sebi je u trenutku nestanka imala maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike.

Šta ima još...

Za kraj pogledajte video o tome kako u malom planinskom mjestu u srednjoj Bosni uskršnja tradicija još živi. Mještani Kreševa decenijama su brusili vještine i za Uskrs pripremali ručno oslikana i potkovana jaja.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG