Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Druga godišnjica ruske invazije na Ukrajinu; Netanjahuov plan za poslijeratnu Gazu


Zdesna nalijevo: Premijer Belgije Alexander De Croo, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, premijerka Italije Giorgia Meloni i premijer Kanade Justin Trudeau u Kijevu, 24. februar 2024.
Zdesna nalijevo: Premijer Belgije Alexander De Croo, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, premijerka Italije Giorgia Meloni i premijer Kanade Justin Trudeau u Kijevu, 24. februar 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Žena koja je dala snagu majci silovanoj u ratu je priča o Fljuturi koja je imala samo 11 godina kada je svjedočila užasu koji se desio njenoj majci. Srpske snage su nju i još nekoliko žena silom odvukle i silovale 1999.godine. Njena majka već dvije godine ima i status žrtve seksualnog nasilja tokom rata, što joj osigurava penziju od 230 eura mjesečno i još druge beneficije kao što su besplatne zdravstvene usluge. Fljutura je bila ta koja je ubijedila svoju majku da se prijavi za ovaj status, ali nakon što je prvo za tako nešto ubijedila svog oca. Od februara 2018. godine, kada je počelo apliciranje za priznavanje statusa žrtava, status žrtve je dobilo preko 1.600 ljudi.

Male boginje su ponovo u Srbiji. Od 6. februara do danas, oboljelo je 16 osoba. Najviše ih je u Beogradu – 14, zbog čega je Gradski zavod za javno zdravlje 22. februara u prijestonici proglasio epidemiju. Od ukupnog broja oboljelih u Beogradu, šestoro je djece uzrasta od tri do pet godina, saopštio je državni Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Podaci o broju vakcinisanih prethodnih godina u cijeloj Srbiji ne obećavaju da će morbile (male boginje) biti skoro iskorijenjene.

Drago Novaković iz Banje Luke sedam godina koristi uslugu personalnog asistenta i jedan je od 79 osoba sa invaliditetom u tom gradu kojima su asistenti na raspolaganju svaki dan u sedmici. Sedamdesetak takvih asistenata za sada im još uvijek pružaju pomoć, iako nisu dobili plate ni za decembar, koje su inače minimalne i iznose 900 maraka (oko 450 eura). Ipak, od kraja februara mogli bi obustaviti rad. Novaković za RSE kaže kako ne smije ni pomisliti šta će se desiti ukoliko ostane bez personalnog asistenta, jer živi sam.

Tema Mosta Radija Slobodna Evropa bila je da li će u Srbiji i Hrvatskoj ponovo biti uvedeno obavezno služenje vojnog roka. Sagovornici su bili Predrag Petrović, direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, i Igor Tabak, analitičar zagrebačkog portala Obrana i sigurnost.

U Perspektivi u Podgorici mladi pitaju, a predsjednik Crne Gore Jakov Milatović im odgovara. Na planu vanjske politike prioriteti su EU, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi, a unutar države, fokus je na "izgradnji društva jednakih šansi", kaže predsjednik. A za bolju budućnost, potrebno je što više paziti mlade.

Aktuelni ministar pravde Crne Gore i član Predsjedništva "Pokreta Evropa sad" (PES) Andrej Milović, isključen je u nedjelju iz stranke, saopšteno je iz Pokreta koga vodi crnogorski premijer, Milojko Spajić. Milović je isključen većinom glasova predsjedništva i taj potez dolazi dan nakon što je Pokret napustio jedan od njegovih osnivača, zamjenik predsjednika PES-a i predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

RSE Intervju

Zamrznuti konflikt u kojem Rusija nastavlja da drži ukrajinsku teritoriju je sumorna mogućnost. Privremeni aranžman može trajati godinama, kaže za Radio Slobodna Evropa Derrick Wyatt, profesor emeritus Univerziteta u Oxfordu. Po njegovom mišljenju, realna je opasnost od ruskog napada na baltičke zemlje, ali takav atak je još uvijek malo vjerovatan.

U intervjuu povodom obilježavanja druge godišnjice otkako je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže kako se može očekivati "da će NATO saveznici učiniti više" kako bi osigurali da Ukrajina savlada rusku invaziju.

Rat u Ukrajini

Ruska invazija pokrenuta 24. februara 2022. godine, do sada je opustošila mnoga područja u Ukrajini, ostavljajući desetine hiljada mrtvih i milione raseljenih. Dok rat ulazi u treću godinu bez naznaka da će uskoro doći do primirja, u zaleđu fronta nastavlja se i život, uprkos teškim uslovima. Hiljade kvadratnih kilometara zemlje je kontaminirano minsko-eksplozivnim sredstvima. Neka područja već se deminiraju, a u pomoć su pristigli i bh. stručnjaci, o čemu više možete pogledati u ovosedmičnom izdanju magazina TV Liberty.

Dva mjeseca prije nego što je Kremlj pokrenuo napad na Ukrajinu, fotograf Radija Slobodna Evropa Amos Chapple posjetio je rovove ukrajinske vojske i separatista koje je i tada podržavala Rusija u regiji Lugansk. Dvije godine kasnije, Ukrajinci koji su preživjeli invaziju prisjećaju se onoga što se dogodilo 24. februara 2022.

Dvije godine nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu, dopisnici Current Timea razmišljaju o svojim ratnim iskustvima zajedno s kamermanima i vozačima koji čine ključni dio njihovih novinarskih timova.

Voz vozi od Kijeva do Kramatorska, posljednje stanice prije linije fronta u istočnoj Ukrajini. U njegovim vagonima su vojnici koji se vraćaju s dopusta. Na peronima su prethodno razmijenili zagrljaje i poljupce s porodicom, prijateljima, ljubavima. Druga godina ruske invazije čini rastanke emocionalno teškima.

Skupovi podrške Ukrajini održani su u Beogradu i na Cetinju, kako bi se obilježilo dvije godine od početka rata koji je pokrenuo Kremlj. Na skupu održanom u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, Skoplju, 24. februara, na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, jedna žena je zapalila fotografiju ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši: "Pravo mjesto za njega nije Hag. Radije bi trebao da gori u paklu."

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija su još jednom pogodile Rusiju novim talasom sankcija zbog invazije Moskve na Ukrajinu. Ovaj put, sankcije dolaze kao odgovor na smrt poznatog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. No, koliki je stvarni uticaj sankcija na Rusiju?

Kriza na Bliskom istoku

Raketni napad Izraela lansiran u nedjelju, 25. februara je ciljao kamion u Siriji, i ubio dva člana libanske militantne grupe Hezbolah, koja ima podršku Irana, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava. Radi se o 16. napadu Izraela na Siriju ove godine, navode iz Opservatorije, koja je bazirana u Velikoj Britaniji.

Sjedinjene Države i Velika Britanija gađale su u subotu više od deset meta Huta u Jemenu kao odgovor na napade ove militantne grupe na brodove u Crvenom moru. Riječ je o četvrtoj zajedničkoj akciji Velike Britanije i i SAD-a u pokušaju da odvrate napade grupe koju podržava Iran na brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, uključujući raketni udar ove sedmice u kojem je zapaljen teretni brod.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je, do sada, najdetaljniji prijedlog za poslijeratnu Gazu, obećavajući da će zadržati neograničenu vojnu kontrolu nad enklavom, dok će upravljanje civilnim životom prepustiti stanovnicima Gaze koji nemaju veze sa Hamasom, koga su SAD i EU označile za terorističku organizaciju. Plan bi, ako se realizira, učinio gotovo nemogućim uspostavljanje palestinske države koja bi uključila Gazu i Zapadnu obalu pod izraelskom okupacijom što je u suprotnosti s brojnim pozivima zemalja, uključujući Sjedinjene Države, koje se zalažu za palestinski suverenitet nakon što rat završi, pišu svjetski mediji.

Reakcije žena nakon izraelskog napada na Rafah na jugu Pojasa Gaze, 24. februara 2024.
Reakcije žena nakon izraelskog napada na Rafah na jugu Pojasa Gaze, 24. februara 2024.

Svijet

Eksplozivne optužbe u središtu istrage za opoziv predsjednika SAD Joea Bidena su lažne i došle su od bivšeg doušnika FBI-ja Aleksandra Smirnova koji je rekao da je bio u kontaktu s ruskim obavještajnim službama, saopštili su federalni tužioci. Pročitajte šta se zna o Smirnovu, tužbi protiv njega i strahovima o mogućim posljedicama po izbore u SAD.

U Tadžikistanu je sve više zahtjeva za vijekovima starom praksom egzorcizma uprkos pritiscima vlade i skandalima vezanim za nekoliko egzorcista koji su optuženi za prevaru i zlostavljanje.

Tadžikistanski egzorcista kaže da sedmično ima i do 15 klijenata. Egzorcizam je došao na naslovne strane u centralnoj Aziji nakon što je jedna žena umrla od ozbiljnig povreda jer je pretučena tokom izvođenja rituala istjerivanja đavola.

Žičani instrumenti izrađeni od čamaca koje su koristili migranti naišli su na oduševljenje publike dok su 8. februara debitirali u prestižnoj talijanskoj opernoj kući La Scala, u znak počasti onima koji su poginuli pokušavajući prijeći Mediteran na putu u Evropu. Središnje Sredozemlje najsmrtonosnija je migracijska ruta na svijetu. Gotovo 2.498 ljudi umrlo je ili nestalo na njemu prošle godine, oko 75 posto više nego 2022.

Članovi "Orkestra mora" sviraju instrumente napravljene od drveta razbijenih migrantskih čamaca u Milanu, Italija; 10. februara 2024.
Članovi "Orkestra mora" sviraju instrumente napravljene od drveta razbijenih migrantskih čamaca u Milanu, Italija; 10. februara 2024.

Zaviri ispod površine

Zašto su moderni ratovi toliko brutalni? Kako trenutno izgleda Tukididova zamka i zašto je sukob oko Tajvana opasan po svijet? Zašto se savremena antropologija ne bavi uzrocima ratova i kako su rodne uloge povezane s ratovima? O tome za ZIP govore urednik vanjske politike RSE, Dragan Štavljanin i antropolog, Stef Jansen.

Šta ima?

U podcastu, između ostalog, poslušajte više o sastanku Vijeća ministara BiH o Strateškom okviru za reformu sektora pravde te o okupljanju lidera zapadnobalkanske šestorke na Investicionom samitu u Londonu. Dan je palestinskih novinara koji je proglasila Međunarodna federacija novinara.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG