Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Izraelski specijalci oslobodili dva taoca u Rafahu; Kineske sigurnosne kamere pojačavaju rizik od ruskih napada na Ukrajinu


Grafiti "Kad se vojska na Kosovo vrati... Sjeverna brigada živi", Sjeverna Mitrovica, Kosovo, 11. februar 2024.
Grafiti "Kad se vojska na Kosovo vrati... Sjeverna brigada živi", Sjeverna Mitrovica, Kosovo, 11. februar 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Izraelska vojska objavila je kako je oslobodila dva taoca tokom racije koje su njene specijalne jedinice izvele u noći 11. februara u Rafahu na jugu pojasa Gaze. Protiv ofanzive na Rafah izjasnile su se SAD, glavni izraelski saveznik, dok je Egipat zaprijetio da će suspendovati mirovni sporazum sa Izraelom ako izraelske trupe budu poslate u Rafah.
  • Generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg, upozorio je protiv riječi koje "ugrožavaju bezbjednost", nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će da "podstakne" Rusiju da napadne članice Alijanse koje nisu ispunile svoje finansijske obaveze.
  • U četiri opštine na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, osvanuli su grafiti sa natpisom "Kad se vojska na Kosovo vrati, Sjeverna brigada živi". Zamjenik direktora policije za region sjever Veton Elshani je za Radio Slobodna Evropa rekao da je tužilaštvo pokrenulo slučaj zbog "širenja mržnje".
  • Veliki broj građana i građanki Tuzle i okoline prisustvovalo je u nedjelju mirnoj protesnoj šetnji zbog ubistva Amre Kahrimanović (52) koje se dogodilo 7. februara. Ujedno je u Tuzli, gradu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, proglašen Dan žalosti.
Protesti zbog ubistva Amre Kahrimanović, Tuzla, BiH, 11. februar 2024.
Protesti zbog ubistva Amre Kahrimanović, Tuzla, BiH, 11. februar 2024.

Balkan na RSE

"Zamrznuti" milioni eura - to bi mogao biti ishod za Srbiju nakon Rezolucije Evropskog parlamenta, usvojene 8. februara. Uz poziv na nezavisnu međunarodnu istragu navoda o nepravilnostima i krađi glasova na decembarskih izborima, evropski poslanici su pred Uniju iznijeli još jedan zahtjev. Ako vlasti u Beogradu ne žele da primjene preporuke o izborima ili ako se utvrdi da su umiješane u izbornu krađu, europarlamentarci traže da se suspenduje novac iz budžeta Unije namenjen Srbiji - zbog "ozbiljnog kršenja vladavine prava". Šta bi Srbija izgubila gašenjem evropskih fondova?

Crna Gora pokušat će da valorizuje dio akumulacija Bilećkog jezera, na kojima Bosna i Hercegovina (BiH) ima četiri hidroelektrane, s obzirom da je petina jezera na crnogorskoj teritoriji. Brojni pokušaji Crne Gore prethodnih decenija, da se sa BiH dogovori šta joj pripada od tog hidroenergetskog potencijala, bili su bezuspješni. U Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS), koje gazduje akumulacijom Bilećkog jezera, spremni su za razgovor sa crnogorskom stranom, potvrđeno je RSE u toj kompaniji.

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je značaj Muslimansko-jevrejske mirovne inicijative koja je nedavno upućena iz Srebrenice na Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Sagovornici Omera Karabega bili su Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, i Muhamed Jusić, islamski teolog i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Žene na Kosovu često moraju pribjeći "nečijoj pratnji ili planirati prolazak kroz naseljenije i osvijetljene ulice" kako bi bile sigurne, kaže Eurisa Rukovci, aktivistica i vođa feminističke organizacije Grazeta. Priznaje da je, uprkos naporima da se skrene pažnja na zabrinutost za javnu sigurnost, realnost za mnoge žene je "još uvijek izazov". Pročitajte više na: Žene na Kosovu trče u grupama zbog sigurnosti.

Pacijenti koji čekaju na transplantaciju organa u BiH susreću se s brojnim preprekama. Članstvo u Evropskoj mreži za razmjenu organa, Eurotransplantu, moglo bi biti nova šansa za ove pacijente, međutim BiH još nije napravila neophodne korake da bi se to desilo.

Stanovništvo u Sjevernoj Makedoniji drastično stari. Trenutno ima više starijih od 65 godina nego djece mlađe od 14 godina. Opštine traže način da se brinu o starima. U videu pogledajte kako nekadašnji vrtići, škole i ambulante postaju domovi za stare.

Unija Roma Srbije izrazila je duboku zabrinutost i oštru osudu policijskog postupanja, koje je ocijenila "brutalnim i ponižavajućim", u romskom naselju u opštini Palilula u Beogradu 10. februara uveče. MUP Srbije tvrdi da je policija u skladu sa zakonom tražila osumnjičena lica.

Proizvodnja domaćih autohtonih sorti vina u Vojvodini, na krajnjem sjeveru Srbije, sve je cjenjenija i popularnija dok pojedini proizvođači vina u Subotici godinama unazad prave i organska vina. Ipak, dug je put od čokota do profita.

RSE Intervju

Kosovski premijer Albin Kurti vuče nepotrebno provokativne poteze, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Charles Kupchan, profesor Univerziteta Georgetown i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom vijeću za sigurnost u administracijama Billa Clintona i Baracka Obame. On ističe da ne želi da implicira da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spreman na sporazum sa Kosovom.

Rat u Ukrajini

Usko podijeljeni američki Senat se dodatno približio odobravanju paketa pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan u nedjelju 11. februara, pokazujući sposobnost za kompromis uprkos sve jačem protivljenju republikanskih tvrdolinijaša i Donalda Trumpa.

Testiranje Hikvision i Dahua CCTV kamera sugerisalo je da su određeni modeli podložni hakerskim napadima, a u nekim slučajevima, odašilju informacije serverima koje kontrolišu kompanije pod kontrolom kineske vlade. To predstavlja rizik da se podaci prenose u Moskvu, navode stručnjaci. Ukrajinska sigurnosna služba kaže da je rusija hakovala sigurnosne kamere u svrhu prikupljanja sigurnosnih podataka prije pogubnog napada na Kijev u januaru, te da je to radila i ranije prije drugih napada.

Pogledajte fotogaleriju o ukrajinskim vampirskim dronovima za napade koji izazivaju pustoš na ruskim položajima zbog čega su ih ruske trupe nazvale Baba Jaga, evocirajući sliku neuhvatljive vještice iz slovenskog folklora.

Ukrajinac Serhij Zaharin je napravio mobilno sklonište, koje se, tvrdi, može sklopiti za par sati i postaviti unutar kuće. Toliko je siguran u svoj proizvod da ga je lično testirao iznutra, pod teretom mase jednu tonu.

U fotogaleriji saznajte više o posvećenoj skupini volontera koji pružaju pomoć djeci s posebnim potrebama u istočnoj Ukrajini, u regiji Donjeck, u blizini linije fronta.

Mikita, trinaestogodišnjak s poteškoćama u učenju, čeka ispred svoje kuće u selu Tetjanivka, manje od 30 kilometara od ratne zone u ukrajinskoj regiji Donjeck.
Mikita, trinaestogodišnjak s poteškoćama u učenju, čeka ispred svoje kuće u selu Tetjanivka, manje od 30 kilometara od ratne zone u ukrajinskoj regiji Donjeck.

"Morate kod kuće da imate vodu, radio i svjetiljku na baterije kako biste mogli funkcionisati prvih nekoliko dana. To su bazične stvari. Ne kažem da će sutra stvari krenuti po zlu, ali ne možemo biti sigurni da će mir trajati zauvijek. Zato i imamo odbrambene planove". Ova izjava admirala Roba Bauera, čelnika Vojnog komiteta NATO-a, odražava rastuća strahovanja u Evropi da bi rat u Ukrajini mogao da se proširi na stari kontinent. Pročitajte: Da li bi Evropa mogla da se odbrani od ruskog napada?

Svijet

Venecuela je pojačala vojnu prisutnost u blizini granice s Gvajanom, uprkos tome što je Karakas saopštio da će nastojati da diplomatskim putem riješi dugogodišnji teritorijalni spor oko Essequiba, naftom bogatog dijela gvajanske teritorije. Napetosti su porasle prošle godine nakon referenduma u Venecueli na kojem su birači pristali na stvaranje venecuelanske države unutar sporne regije. Gvajana je ovaj potez nazvala korakom prema aneksiji dok se bauk oružanog sukoba nadvio nad regijom, pišu svjetski mediji.

Mađarski foto arhiv Fortepan objavio je stotine slika koje su napravili policijski fotografi u Budimpešti početkom 1970-ih, tokom duge vladavine komunističkog vođe Janosa Kadara. Fotografije nikada nisu bile namijenjene javnosti.

Lunarna nova godina je počela 10. februara. Riječ je o najdužem i najvažnijem prazniku u Kini. Pogledajte fotografije kako je početak Lunarne godine obilježen širom svijeta.

Crveni lampioni i zmajevi kao dekoracija u Surakarti, Indonezija, 9. februar 2024.
Crveni lampioni i zmajevi kao dekoracija u Surakarti, Indonezija, 9. februar 2024.

Tražimo odgovore

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte: Kakvu krizu su mačke izazvale na Havajima?

Šta ima?

U podcastu poslušajte detalje o otvaranju pregovora za Sporazum o saradnji BiH sa FRONTEX-om. Komitet MONEYVAL Vijeća Evrope u BiH na procjeni napretka u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Obilježava se Međunarodni Darwin dan.

Šta ima još...

Za kraj pročitajte i foto reportažu Rat voltima: Kako su američki i sovjetski inžinjeri izazvali preporod električnih automobila.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG