Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Makedonska pravoslavna crkva želi da sudi novinaru; Planovi izraelskih desničara za Gazu bez Palestinaca


Raseljeni Palestinci bježe iz Khan Yunisa u južnom Pojasu Gaze 30. januara 2024., usred tekućeg sukoba između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas.
Raseljeni Palestinci bježe iz Khan Yunisa u južnom Pojasu Gaze 30. januara 2024., usred tekućeg sukoba između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Nekompletni posmrtni ostaci dvije osobe koje su pronađeni zabetonirani u fontani u dvorištu privatne kuće u Brčkom u septembru prošle godine, pripadaju dvjema žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, potvrđeno je za RSE iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Doktor iz Brčkog je u svom dvorištu, prema sopstvenom priznanju, skrivao zakopane kosti jedne od žrtava. U Udruženju "Majke enklave Srebrenica i Žepa" kažu da će detalje o ovom slučaju zatražiti od glavnog tužioca BiH na sastanku 6. februara.

Presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove bit će ustupljene Bosni i Hercegovini i upisane u krivičnu evidenciju osoba koje su pravosnažno presuđene. To precizira Memorandum o saradnji između Ministarstva pravde BiH i Mehanizma koji je potpisan 30. januara u Sarajevu.

Povodom optužbi da je prošle godine pokušao da kompromituje sadašnjeg premijera Milojka Spajića povezujući ga sa uhapšenim "kraljem kriptovaluta" Južnokoreancem Hyeong Do Kwonom skupštinski Odbor za bezbjednost saslušat će šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića, saopšteno je 30. januara iz Skupštine Crne Gore. Saslušanje je zakazano za 9. februar.

Novinar Marjan Nikolovski trebao se 29. januara braniti po optužbi za navodni govor mržnje i ugrožavanje sigurnosti članova Sinoda Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije. To ne bi bilo neuobičajeno da se radilo o parničnom postupku u kojem je neko optužen za klevetu i uvredu. Ali, to nije bio slučaj. Radi se, naime, o izvođenju novinara pred crkveni sud. Nikolovski se 29. januara nije pojavio pred crkvenim sudom, a slučaj je proteklih dana izazvao niz reakcija.

Domovima zdravlja u Srbiji u januaru stiglo je uputstvo Instituta za javno zdravlje da pozovu roditelje čija djeca nisu vakcinisana. Razlog je, između ostalog, značajno povećan broj oboljelih od velikog kašlja, a navedeno je i da je nedovoljno djece vakcinisano protiv malih boginja da bi se stvorio kolektivni imunitet, pa postoji mogućnost izbijanja epidemije ove zarazne bolesti.

Vakcinacija protiv humanih papiloma virusa (HPV) u BiH je počela 2022. godine, no u pojedinim bh. gradovima nije stigla još niti doza HPV vakcine. Prema zvaničnim podacima, svaka tri dana umre jedna žena u BiH od raka grlića materice. Najveći uzročnici su HPV virusi. Godišnje od raka grlića materice oboli oko 450 žena u BiH. Srebrenica, na istoku BiH, imala je prije ratnih devedesetih porodilište koje danas više radi, 9. maj 2022.Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, vakcinisano je nešto oko 3.000 osoba, najviše djece.

U Kantonu Sarajevo je u toku trodnevni štrajk upozorenja uposlenih u osnovnom i predškolskom obrazovanju. Cilj je bolji status odgajatelja, učitelja, nastavnika i bolje obrazovanje. "Ako se nastavi ovim tempom, jednostavno, neće imati ko da predaje djeci", poručuje Saša Knežević, profesorica bosanskog jezika u jednoj od sarajevskih osnovnih škola. Kantonalna vlada trebala bi razmatrati zahtjeve štrajkača 1. februara.

Od početka ove godine širom Srbije je registrovano preko 1.500 požara i eksplozija, što je 10 posto više nego u januaru 2023. Stradalo je desetoro ljudi, povrijeđeno 30, a evakuisano 137. U nizu požara ovog mjeseca gorjeli su različiti objekti - stanovi, bolnice, tržni centri, poslovne zgrade, skladišta i poljoprivredni objekti. Šta je uzrok?

Požar u Specijalnoj bolnici za bolesti štitne žlijezde i bolesti metabolizma na Zlatiboru izbio je u toku noći 26. januara. Oko stotinu pacijenata i zaposlenih je evakuisano. Među njima i tridesetoro djece.
Požar u Specijalnoj bolnici za bolesti štitne žlijezde i bolesti metabolizma na Zlatiboru izbio je u toku noći 26. januara. Oko stotinu pacijenata i zaposlenih je evakuisano. Među njima i tridesetoro djece.

Kriza na Bliskom istoku

Ministri i parlamentarci iz koalicione vlade Benjamina Netanjahua prisustvovali su konferenciji koja poziva na ponovno naseljavanje Izraelaca u Pojasu Gaze i "dobrovoljne migracije" palestinskih stanovnika na druge lokacije. Zapažena uloga desničarskih ličnosti iz vlade na konferenciji čini se da krši odluku od 26. januara Međunarodnog suda pravde (ICJ) da Izrael mora da "preduzme sve mjere u svojoj moći" kako bi izbjegao djela genocida u ratu u Gazi, uključujući "sprječavanje i kažnjavanje genocidne retorike", pišu svjetski mediji.

Borbe se intenziviraju oko najveće bolnice u Gazi koja je još u funkciji, ali će kolabirati ako do nje ne stigne više pomoći, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Bolnica Naser u Kan Junisu u centralnoj Gazi funkcionira na minimumu i okružena je izraelskom vojskom, navodi UN. Većina bolnica u Gazi već prestala je s radom zbog bombardiranja i nestašica nakon više od tri mjeseca izraelske ofanzive.

Tajni izraelski agenti, neki prerušeni u medicinsko osoblje, upali su u utorak u bolnicu na Zapadnoj obali i ubili trojicu Palestinaca za koje vojska tvrdi da su militanti Hamasa, koji su EU i SAD proglasile terorističkom organizacijom, u prvoj takvoj operaciji u posljednjih osam godina.

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u utorak da je odlučio kako će Sjedinjene Države odgovoriti na napad dronom u kojem su poginula tri američka vojnika u Jordanu. Govoreći dok je napuštao Bijelu kuću, Biden je rekao da "ne trebamo širi rat" na Bliskom istoku. Iako Biden nije voljan da direktno napadne Iran, strahujući da bi to moglo gurnuti krizom prožeti Bliski istok u širi sukob, analitičari kažu da je vjerovatnije da će SAD napasti jednu ili više posredničkih grupa koje podržava Iran baziranih u Iraku i Siriji. Ipak, priznaju da je Washingtonu sve teže izbjeći direktan sukob s Teheranom.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija lansirala gotovo hiljadu raketa i bespilotnih letjelica na Ukrajinu od početka godine, dok je Kijev u utorak oglasio uzbunu od raketne prijetnje za nekoliko regija, nekoliko sati nakon što su u ruskim udarima poginula najmanje tri civila.

Lideri Evropske unije ponoviće odlučnost da nastave da pružaju "blagovremenu, predvidljivu i održivu vojnu podršku" Ukrajini na samitu u četvrtak, navodi se u nacrtu zaključaka sastanka. Nacrt ostavlja otvorenim da li će se lideri također obavezati da ulože još pet milijardi eura za pomoć Ukrajini u fond koji je korišten za finansiranje donacija oružja Kijevu.

Evropska unija je postigla sporazum o prvom koraku ka korištenju profita od zamrznute ruske imovine kako bi pomogla u plaćanju obnove ratom razorene Ukrajine, rekli su zvaničnici.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je u utorak kako želi da Evropska unija reguliše uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine i da dopusti fleksibilnija pravila o uzgoju u Uniji kako bi se smirili protesti francuskih poljoprivrednika.

Tražimo odgovore

Torta bačena na Mona Lisu, supa od paradajza na Van Goghovu sliku, Monetovi "Stogovi sijena" pokriveni pire krompirom, "Djevojka s bisernom naušnicom" pokrivena crvenom bojom, opet Mona Lisa na koju je bačena supa.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Zašto su umjetnička djela na meti klimatskih aktivista?

Posljednji incident u Louvreu kada je na Mona Lisu bačena supa, 28. januar 2024.
Posljednji incident u Louvreu kada je na Mona Lisu bačena supa, 28. januar 2024.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG