Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Novi protesti u Njemačkoj protiv desničarskog AfD-a; Prepreke za liberalizaciju zakona o abortusu u Poljskoj


Protesti protiv stranke Alternativa za Njemačku (AfD), desnog ekstremizma i za zaštitu demokracije u Eichwaldeu u blizini Berlina, Njemačka, 27. 1. 2024.
Protesti protiv stranke Alternativa za Njemačku (AfD), desnog ekstremizma i za zaštitu demokracije u Eichwaldeu u blizini Berlina, Njemačka, 27. 1. 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Bosna i Hercegovina, prema riječima evropskih zvaničnika, ima izglednu priliku da krajem marta otvori pristupne pregovore s Evropskom unijom, ukoliko nastavi s provođenjem neophodnih reformi. Idu li domaće političke relacije u pravcu reformi? U emisiji TV Liberty govorimo o EU putu, koji je u prethodnim decenijama česta sintagma, puna zastoja, blokada, opstrukcija, ali i različitih izjava i predviđanja.

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je koliko je jak savez između Milorada Dodika, lidera bosanskohercegovačkih Srba, i Dragana Čovića, lidera bosanskohercegovačkih Hrvata. Sagovornici Omera Karabega su bili Slavo Kukić, profesor Sveučilišta u Mostaru, i Srđan Puhalo, socijalni psiholog iz Banjaluke.

Magistar pravnih nauka Milorad Marković izabran je 27. januara za vrhovnog državnog tužioca (VDT). Time je Crna Gora, nakon pet godina, dobila VDT-a u punom mandatu. Ova funkcija je bila upražnjena od 2019. godine, kada je istekao mandat dotadašnjem vrhovnom državnom tužiocu. Od tada bila su raspisana četiri konkursa za ovu poziciju ali partije nisu mogle da se dogovore o kandidatu kojeg bi podržale potrebnom većinom.

Hrvatski trajekt star više od pola vijeka, koji je početkom prošle godine kupila Vlada Crne Gore od starta prate kontroverze. Proces kupovine istražuje Specijalno državno tužilaštvo. Brodu je nakon osam mjeseci plovidbe potreban remont, procijenjen na pola miliona eura. No, za taj posao, niko se na nedavnom tenderu nije javio. Trajekt je kupljen za 569.000 eura.

Pročitajte zašto se međusobno optužuju rukovodstva Opštine Štrpce i Ski centra Brezovica, koji je dio Nacionalnog parka Šara na jugu Kosova.

Hotel Molika na Brezovici, januar 2024.
Hotel Molika na Brezovici, januar 2024.

Kriza na Bliskom istoku

Čelnik agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) je nazvao šokantnom odluku devet zemalja da suspenduju finansiranje ove agencije zbog navoda Izraela da su radnici Agencije bili umiješani u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra. "Te odluke prijete našem humanitarnom radu širom regije, naročito u Pojasu Gaze", rekao je u saopštenju Philippe Lazzarini.

U međuvremenu nove žrtve zabilježene su u izraelskim napadima na jug Gaze, u nastavku vojne ofanzive u palestinskoj enklavi. Napadi su uslijedili nakon što je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da učini sve što može kako bi spriječio smrt, razaranje ili bilo kakav čin genocida u Gazi.

Vijeće sigurnosti UN saopštilo je da će naredne sedmice razmotriti odluku Međunarodnog suda pravde koji je pozvao Izrael da spriječi svaki mogući čin genocida u Gazi. Sastanak će biti održan u srijedu, 31. januara na zahtjev Alžira.

Razgovori održani u nedjelju na inicijativu Katara, Sjedinjenih Država i Egipta u cilju postizanja sporazuma o taocima između Izraela i Hamasa bili su "konstruktivni", ali ostaju "značajne praznine", navodi se u saopštenju iz ureda izraelskog premijera. U objavi se navodi da je samit održan u Evropi i da će strane nastaviti s raspravama tokom dodatnih sastanaka planiranih za kasnije ove sedmice, dok je više medija preciziralo da je održan u Parizu.

Oko 20.000 ljudi demonstriralo je 27. januara u Madridu, noseći palestinske zastave i uzvikujući slogane protiv Izraela, u znak protesta protiv rata u Gazi pod parolom "To nije rat, to je genocid".

Demonstracije u Madridu, 27. januara 2024.
Demonstracije u Madridu, 27. januara 2024.

Rat u Ukrajini

Ukrajina je objavila da je otkrila šemu za pronevjeru u vrijednosti od oko 40 miliona dolara namijenjenih za kupovinu minobacačkih granata za vojsku te zemlje. Novac je otišao na različite račune u Ukrajini i na Balkanu, rekli su istražitelji.

U fotogaleriji Ukrajinska naselja zbrisana invazijom pogledajte fotografije gradova, mjesta i sela napravljene prije i poslije ruske invazije koja je počela u februaru 2022.

Tražimo odgovore

Podaci o carinskom uvozu koji su dostavljeni ruskoj istraživačkoj jedinici Radija Slobodna Evropa – Systema, otkrivaju da su dijelovi za avijaciju, u vrijednosti većoj od osam miliona dolara, uvezeni u Rusiju od početka 2022. do jula 2023. Više od polovine te robe dolazi iz Njemačke, većinom iz pogona u vlasništvu američke industrijske i tehnološke korporacije Honeywell.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte kako je ruski proizvođač borbenih aviona nastavio da uvozi sa Zapada aviodijelove uprkos sankcijama.

Svijet

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će njegova vlada predložiti zakon za liberalizaciju gotovo potpune zabrane abortusa i ublažavanje ograničenja na kontracepcijskih pilula, što bi dramatično preokrenulo politiku prethodne administracije. Međutim, nejasno je da li će dobiti dovoljno podrške u parlamentu, pišu svjetski mediji.

Kada su talibani zabranili ženama srednje obrazovanje u Avganistanu, desetine hiljada studenata izgubilo je pristup univerzitetu, što je predstavljalo veliki zastoj za ženska prava u zemlji. Radio Slobodna Evropa je razgovarao sa tri žene kojima je talibanski režim prekinuo studije. Zbog represije talibana, za video su korištene animacije kreirane uz pomoć umjetne inteligencije.

Tadžikistan je prije više od decenije povisio minimalnu starosnu granicu za sklapanje braka sa 17 na 18 godina kako bi pokušao sa smanji broj maloljetničkih brakova. Ali maloljetnički brakovi zapravo su u porastu u ovoj centralnoazijskoj zemlji uprkos naporima vlade da ih spriječi.

Nakon kontorverzi zbog prikaza Josifa Staljina u katedrali u Tbilisiju, interesovanje je poraslo za neke od osvetoljubivih slika u crkvama u Gruziji na kojima su sovjetske vođe. Gruzijski servis RSE identifikovao je nekoliko primjera eksplicitnih antisovjetskih slika unutar nekoliko crkava širom ove kavkaske zemlje.

Freska prikazuje gruzijskog redovnika Gabriela Urgebadzea kako pali zastavu Vladimira Lenjina.
Freska prikazuje gruzijskog redovnika Gabriela Urgebadzea kako pali zastavu Vladimira Lenjina.

Glasom mladih

Koliko je pravac Hallyu, u kojem su korejska pop muzika i južnokorejska kultura jedan od pokretača globalne kulture, popularan na prostoru Zapadnog Balkana govori to da u Srbiji postoji prodavnica sa k-pop proizvodima, a u Hrvatskoj se organizuju brojni događaji sa fokusom na korejsku kulturu. Šta mlade privlači ovoj muzici daleke Azije i šta mogu naučiti od nje slušajte u Glasom mladih.

Šta ima još...

Za kraj pogledajte video o 15-godišnjoj Sofiji iz Podgorice koja uprkos nedostatku vida piše, svira, govori strane jezike i slika.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG