Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Zemlje Zapadnog Balkana nakon godišnjeg izvještaja Evropske komisije; Plan Meloni za slanje migranata u Albaniju


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi u Briselu, Belgija, 8. 11. 2023.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi u Briselu, Belgija, 8. 11. 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Rat Izraela i Hamasa

Mladić stoji ispred rupe u nekadašnjem zidu u zgradi koja je pogođena tokom izraelskog bombardovanja, dok drugi pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima i tijela žrtava, u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze 8. novembra 2023.
Mladić stoji ispred rupe u nekadašnjem zidu u zgradi koja je pogođena tokom izraelskog bombardovanja, dok drugi pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima i tijela žrtava, u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze 8. novembra 2023.

Izraelske snage nastavile su bombardovanje sjevernog Pojasa Gaze, dok kopnene snage tvrde da tragaju za tunelima koje koriste militanti Hamasa u enklavi. U novim napadima desetine civila je poginulo, a bolnice su prepune. Mrtve ne mogu sahraniti jer nije bezbjedno kretati se dok padaju bombe. Najnovije informacije čitajte na blogu uživo.

Savez trinaest velikih humanitarnih organizacija, uključujući Ljekare bez granica (MSF), Amnesty International i Oxfam, pozvao je svjetske lidere da insistiraju na prekidu vatre u Gazi, nakon mjesec dana rata između Izraela i Hamasa.

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 u srijedu su izrazili podršku "humanitarnim pauzama i koridorima" u Pojasu Gaze, međutim, suzdržali su se od pozivanja na primirje.

Balkan na RSE

Nevidljiva linija i danas dijeli Mostar, iako je od završetka ratnih sukoba prošlo skoro 30 godina. Rat devedesetih godina prošlog vijeka između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane ostavio je tragove koji su i danas vidljivi. "Dokle god postoje dvije bolnice, dvije pošte, znači, nema od toga ništa, ovo je podijeljeni grad", smatra Mostarac Admir, koji živi u istočnom dijelu grada, u kome živi uglavnom bošnjačko stanovništvo.

''Ljudi se teško nose sa jakim emocijama, ima tu dosta neznanja, a i propaganda radi svoje i zato nekad zna preovladati govor mržnje'', kaže u intervjuu za RSE Vladimir Andrle, predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija". Nakon uvredljivih poruka koje su pristizale članovima Jevrejske zajednice u BiH, kao refleksija sukoba na Bliskom istoku, Andrle poručuje da je Sarajevo kozmopolitski, multietnički grad, grad u kojem svi žive slobodno. Poručuje građanima BiH da budu empatični, a političarima i medijima da, svojim narativom, ne doprinose širenju mržnje.

Prostorije nevladine organizacije "Haver Srbija" u Beogradu ispisane su 7. novembra antiizraelskim grafitima, saopštila je ta organizacija. Na vratima, u hodniku i ulazu ispisani su grafiti "Haver marš iz Srbije", "Izrael ubija djecu", "Sloboda Palestini" i "Dole cionizam - dole antisemitizam". "Oštro osuđujemo ovaj napad, za nas je nasilje neprihvatljivo", navodi se u objavi na Fejsbuk stranici ove organizacije.

Načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov izjavio je da je Prihvatni centar republičkog Komesarijata za izbjeglice u Subotici na sjeveru Srbije prazan i da u njemu "peti dan zaredom nema migranata". Šoralov je 8. novembra na svom Facebook nalogu naveo da je prazan Prihvatni centar rezultat "relokacije migranata" sa prostora Subotice u druge centre u Srbiji, kao i hapšenja krijumčara.

Policija u Srbiji je od od 27. oktobra do sada pronašla oko 4.500 migranata koji su se skrivali u pograničnim pojasevima na području Sombora, Subotice, Kikinde i Pirota, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. U saopštenju od 8. novembra se navodi da je više od 3.000 migranata prevezeno u prihvatne centre.

RSE intervju

Pavel Butorin, suprug novinarke RSE Alsu Kurmaševe, prvi put govori u javnosti otkako je njegova supruga uhapšena u Rusiji 18. oktobra. U intervjuu za RSE kaže da je Kurmaševa politička zatvorenica. Butorin je također novinar i radi u kancelarijama RSE u Pragu kao šef Current Time redakcije, TV i digitalne mreže na ruskom jeziku, koju vodi RSE u partnerstvu sa Glasom Amerike.

Rat u Ukrajini

Najmanje pet civila ubijeno je, a nekoliko ih je ranjeno u ruskom granatiranju stambenih područja na istoku i jugoistoku Ukrajine tokom prošlog dana, izvijestile su vlasti u srijedu. Tri osobe su ubijene u granatiranju sela u istočnoj regiji Donjecka, naveo je 8. novembra Ured glavnog tužitelja, dodajući da je pokrenuta istraga o ruskom kršenju zakona ratovanja.

Ruski raketni napad, u kojem je poginulo 19 vojnika okupljenih na vojnoj ceremoniji, bio je najnoviji psihološki udarac oružanim snagama Ukrajine koja nastoji da promijeni tok ruske invazije. "Ovi momci nisu trebali umrijeti", rekao je jedan komentator.

Nova slovačka vlada odbacila je 8. novembra prethodno izrađeni plan o donaciji raketa i municije Ukrajini, kako je ranije i obećao premijer Robert Fico da će zaustaviti vojnu pomoć Kijevu dok se bori protiv ruske invazije.

Evropska komisija je u srijedu, 8. novembra, preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom, unatoč nedostacima u njenoj borbi protiv korupcije i potrebi da se dodatno ograniči utjecaj oligarha. Reforme u tim područjima, kao i u zaštiti nacionalnih manjina, moraju biti zaključene prije održavanja prvog kruga pregovora, saopštila je Evropska komisija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je preporuku izvršne vlasti Evropske unije za otvaranje pregovora o članstvu s Kijevom, opisujući to kao "ispravan istorijski korak".

Ruski tužitelji u srijedu su zatražili kaznu od osam godina zatvora za umjetnicu Aleksandru Skočilenko, koja je prošle godine preko cijena u supermarketima lijepila izjave u kojima je kritikovala vojnu ofanzivu Moskve u Ukrajini. Tridesettrogodišnja umjetnica u pritvoru je od aprila prošle godine, kada je uhapšena u Sankt Peterburgu.

Svijet

Albanija se u ponedeljak 6. novembra složila da pruži privremeno utočište hiljadama migranata koji dođu do obala Italije dok se obrađuju njihovi zahtjevi za azil. Ovo bi za Italiju predstavljalo olakšanje i pomoć u upravljanju povećanog priliva migranata koji prelaze preko mora, ali da li je sve u okvirima zakona EU i međunarodnog prava, pišu svjetski mediji.

Šta ima?

Današnji podcast govori o sjednici Vijeća ministara BiH. Prije 30 godina srušen je Stari most. Svjetski je dan usvajanja djece.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,
Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG