Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Sjednica Vijeća sigurnosti UN o situaciji u BiH; Ljevičarski lideri Latinske Amerike preispituju svoje odnose s Izraelom


Dim iznad Gaze nakon izraelskih zračnih napada na grad u četvrtak, 2. novembra 2023.
Dim iznad Gaze nakon izraelskih zračnih napada na grad u četvrtak, 2. novembra 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Rat Izraela i Hamasa

Ujedinjeni narodi tvrde da su četiri njihove škole u Pojasu Gaze koje se koriste kao skloništa, oštećene u manje od 24 sata nakon dvije eksplozije u školama. Grupa stručnjaka za ljudska prava pod mandatom UN saopštila je u četvrtak da "vrijeme da se spriječi genocid i humanitarna katastrofa u Gazi ističe". Nove vijesti pratite na našem blogu uživo.

Poslije gotovo četiri sedmice rata, broj poginulih Palestinaca u Gazi premašio je 9.000 i Sjedinjene Države i arapski lideri vrše pritisak da se ublaži opsada i prekinu sukobi kako bi se pomoglo civilima.

U videu pogledajte kako je više stotina ljudi napustilo Pojas Gaze 2. novembra, nakon što je prijelaz Rafah između Gaze i Egipta otvoren za civile, prvi put od početka rata 7. oktobra. Dok izraelski vojni zvaničnici navode da su na "kapijama grada Gaze", u ovom području se usložnjava humanitarna kriza.

Ljevičarski lideri Latinske Amerike preispituju svoje odnose sa Izraelom zbog vojnih napada na Pojas Gaze, što naglašava diplomatske rizike koje preuzima izraelski premijer Benjamin Netanjahu u namjeri da uništi militante Hamasa, pišu svjetski mediji.

Više hiljada građana Novog Pazara protestovalo je 2. novembra u znak podrške Palestincima. Na drugom po redu protestu, pod nazivom "Za slobodu, za mir, za Palestinu!", demonstranti u tom gradu na jugozapadu Srbije zatražili su prekid rata u Pojasu Gaze.

Balkan na RSE

Entiteti u Bosni i Hercegovini nemaju pravo na otcjepljenje ni po Ustavu ni po Dejtonskom mirovnom sporazumu. No, upravo toj pojavi je najviše pažnje posvetio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, u polugodišnjem izvještaju o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. U izvještaju, kojeg je Kancelarija visokog predstavnika dostavila medijima 2. novembra, a koji je predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a istog dana, Schmidt je upozorio na "do sada nezabilježene napade na Dejtonski mirovni sporazum, na ustavnopravni poredak BiH, kao i na Ured visokog predstavnika (OHR)".

Vlada Republike Srpske najavila je tužbu protiv kompanija u Sjedinjenim Državama za koje smatraju da su onemogućile korištenje sajtova entitetske Vlade. Radovan Višković predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da su advokatske kancelarije koje ih zastupaju pripremile tužbu, koja će biti podnijeta pred američkim sudovima, zbog kako kaže "nastale štete", ne precizirajući o kakvoj šteti se radi. Sedam dana nakon što su blokirane i izgubljene u internetskom prostoru, web-stranice Vlade Republike Srpske dostupne su na domeni .rs susjedne Srbije.

Zamjenik direktora policije Kosova za sjever Veton Elshani potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je 180 vlasnika vozila sa srpskim registarskim oznakama preregistrovalo svoja vozila na RKS (Republika Kosovo) u četvrtak do 12 sati. Proces preregistracije s finansijskim olakšicama započeo je u srijedu i trajaće do 1.decembra.

Pogledajte video priču o malom kafiću zvanom "Panda" u Peći na Kosovu gdje je u decembru 1998. godine ubijeno šestero mladih Srba. Uhapšeno je šestero Albanaca i potom pušteno. Sumnje na lažiranje. Danas, 25 godina kasnije, lokal i dalje nosi tragove zločina 'bez autora'.

Crnogorske vlasti obmanule su prošle godine evropske zvaničnike da su zamrzle imovinu 34 ruska državljana koji su na listi sankcija Evropske unije. Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je u junu prošle godine objavio da su vlasti, prateći evropsku politiku, zamrzle nekretnine sankcionisanih Rusa. Informacija se četiri mjeseca kasnije našla i u godišnjem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori. Međutim, činjenica je da je zamrznuta imovina samo jednom Rusu, što je RSE potvrdila Uprava za katastar i državnu imovinu.

Kompleks vila na rtu Platamuni kod Kotora koju je kupila kompanija koja se povezuje s Olegom Deripaskom
Kompleks vila na rtu Platamuni kod Kotora koju je kupila kompanija koja se povezuje s Olegom Deripaskom

Rat u Ukrajini

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je u svom dnevnom izvještaju 2. novembra naveo da su u prethodnog dana raketni, zračni i artiljerijski napadi Rusije bili usjmereni na položaje ukrajinskih trupa, kao i na "naseljena mjesta". Američki Institut za proučavanje rata (ISV) navodi da se Moskva "vjerovatno" priprema za još jedan talas kopnenih napada na ukrajinske položaje u oblasti Avdijivke na istoku zemlje.

U uništenom industrijskom gradu Avdijivka, ukrajinske trupe pokušavaju da izbjegnu okruženje višestruke ruske ofanzive, najveće pojedinačno koordinisane akcije otkako je Moskva pokrenula invaziju u februaru 2022. U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Šta se prognozira za ukrajinsku kontraofanzivu?

Analiza satelitskih snimaka Šema (Schemes), istraživačke mreže Ukrajinskog servisa RSE-a, ukazuje da Rusija aktivno gradi svoje kapacitete za proizvodnju oružja i razvija nove fabrike dok njena invazija na Ukrajinu ulazi u 21. mjesec bez naznaka skorog kraja.

Rusija je 2. novembra saopštila da je osudila još dvojicu ukrajinskih vojnika koji su se borili u gradu Mariupolju, dok je nastavila suditi desecima zarobljenih vojnika. Hiljade ukrajinskih boraca zarobljene su nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad Mariupoljom u maju prošle godine, od kojih su neki poslani u Rusiju ili im je suđeno pred sudovima koje podržava Moskva u okupiranoj istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je 2. novembra da je Kijev uvjeren u otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji ove godine, hvaleći reforme koje je Ukrajina provela čak i uprkos ruskoj invaziji. Govoreći u Berlinu, Kuleba je rekao novinarima da je Ukrajina na putu da ispuni svoje obveze za otvaranje pristupnih pregovora.

Svijet

Hiljade Afganistanaca nastavljaju se vraćati u svoju zemlju iz Pakistana pokušavajući izbjeći deportaciju, nakon isteka roka Islamabada za migrante bez dokumenata, kojima je naređeno da odu. Zvaničnici su 2. novembra rekli da je više od 165.000 Afganistanaca pobjeglo iz Pakistana otkako je vlada naredila da oko 1,7 miliona migranata odu ili se suoče s hapšenjem i deportacijom.

Poslije Nagorno Karabaha, koridor Zangezur u Armeniji je novo krizno žarište. Riječ je o pojasu dugom 40 kilometara, koji povezuje Azerbejdžan sa njegovom enklavom Nahčivan. Armenija je spremna da otvori ovu rutu za saobraćaj, ali da zadrži kontrolu nad njom, o čemu se detaljnije govori u novoj epizodi Post Scriptuma.

Šta ima?

U podcastu poslušajte više o proglašenju gradskog područja Mostara slobodnim od mina. U Sarajevu počinje Festival bajki za djecu i odrasle. Međunarodni je dan rezervata biosfere.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG