Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Zabranjeni sastanci s visokim predstavnikom u zgradi predsjednika RS; Slučaj špijuna zaoštrio debatu o odnosima Britanije i Kine


Zgrada insitucije predsjednika RS, 12. septembra 2023.
Zgrada insitucije predsjednika RS, 12. septembra 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković izjavio je za RSE da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt otkazao sastanak sa njim u Banjaluci 12. septembra. Otkazivanje je uslijedilo nakon što je kabinet predsjednika RS istog dana zabranio sastanke sa Schmidtom u zgradi predsjedništva tog bh. entiteta.
  • Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izjavio je u utorak, 12. septembra, da su predstavnici Republike Srpske u Vijeću ministara i državnim agencijama spremni obustaviti rad u institucijama BiH ako, kako je rekao, "budu nastavljene provokacije" visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
  • Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 12. septembra, da će vlast izaći u susret zahtjevima opozicije po pitanju datuma održavanja izbora, ali ne nužno i po pitanju toga koji će izbori sve biti raspisani.

RSE intervju

Edward P. Joseph, predavač na Univerzitetu Johns Hopkins u Vašingtonu, kaže da nema velikih očekivanja od ovosedmičnog sastanka kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prvog poslije više od četiri mjeseca. Prema njegovim riječima, bilo bi "prijatno iznenađenje" da bude pomaka. Govoreći u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Jozeph kaže da bi Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, trebalo da podsjeti obje zemlje da imaju dogovor koji treba sprovesti.

Balkan na RSE

Ni 24 sata nakon što je potvrđena optužnica protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti Službenog glasnika tog bh. entiteta, Miloša Lukića, njen sadržaj nije bio poznat. Optužnica je potvrđena 11. septembra nakon dorade, a u njoj se Dodik i Lukić terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Iz Suda BiH su za RSE kazali da nakon što je optužnica potvrđena, obojica mogu uložiti prigovor u roku od 15 dana. U međuvremenu, Dodik je 12. septembra najavio da će se odazvati pozivu Suda BiH.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 29. augusta usvojio je apelaciju Slavena Kovačevića, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu jer mu je ugroženo aktivno biračko pravo. On smatra da ima pravo birati svoje političke predstavnike u državnoj vlasti, bez obzira kojoj etničkoj skupini oni pripadaju i u kojem od dva entiteta žive. To mu, međutim, ne dozvoljavaju Ustav i Izborni zakon BiH. Sud je proglasio državu BiH odgovornom za diskriminaciju i kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Ovo je šesti put da Evropski sud za ljudska prava presudom utvrđuje da BiH krši ljudska prava u procesu izbora za funkcije u državnim institucijama vlasti. Iako je svaka od presuda bila konačna i obavezujuća, nijedna nije provedena.

Umjesto u budžet opština, sredstava prikupljena naplatom kazni za saobraćajne prekršaje u Srbiji ubuduće će u potpunosti ići direktno u državni budžet. To je samo jedna od desetina zakonskih promjena koje su usvojene tokom sednice Skupštine Srbije 6. septembra. Pročitajte kako povjerenik 'bez dokaza' neće provjeravati upotrebu softvera za prepoznavanje lica u Srbiji.

U Srbiji je u posljednjih mjesec dana kod gotovo 2.900 pacijenata potvrđen korona virus. Broj novih slučajeva se, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, prošle sedmice udvostručio. Trend rasta broja zaraženih zabilježen je i u Evropi sa novom podvarijantom omikron soja EG.5 poznatom kao "Eris". Ta podvarijanta je u Srbiji registrovana početkom septembra.

Policija je 12. septembra u akciji na sjeveru Srbije privela oko 400 izbjeglica i migranta i prevezla ih u prihvatne centre Komesarijata za izbjeglice širom zemlje. Akcija je sprovedena nakon što su se 8. i 11. septembra u Subotici i okolini dogodile pucnjave u kojima je, prema saopštenju policije, stradalo dvoje migranata.

"Da li želite da se Opština Pljevlja odvoji od Crne Gore i formira posebnu i nezavisnu državu?", pitanje je koje će se naći na glasačkom listiću referenduma, koji bi uskoro trebalo da bude organizovan u ovom gradu, na sjeveru države. Izrevoltiran odnosom državne vlasti prema Pljevljima, inicijativu je pokrenuo Milorad Mitrović, iz ekološkog pokreta Breznica.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak, 12. septembra, da bi elektronske finansijske prijave funkcionera trebalo da odmah budu dostupne javnosti, stavivši veto na zakon koji je izazvao negodovanje širom Ukrajine. Zelenski je istakao potrebu za transparentnošću tokom rata, pošto je nekoliko korupcionaških skandala dovelo do hapšenja ili smjene funkcionera posljednjih mjeseci.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u utorak, 12. septembra, da je ruskoj vojsci u posljednjih godinu dana pridodato više od pola miliona ljudi, kako regrutovanih tako i dobrovoljaca, da se bore u Ukrajini. Nakon što je prvi talas mobilizacije prošle godine izazvao talas emigracije iz Rusije, Kremlj se uzdržavao od najave nove mobilizacije, ali je nastavio kampanju za regrutovanje dobrovoljaca.

Poljska vlada je odlučila u utorak, 12. septembra, da produži embargo na uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali će dozvoliti njihov tranzit kroz Poljsku, bez obzira na to da li će Evropska komisija produžiti embargo ili će dozvoliti slobodan uvoz.

Svijet

Očekuje se da će broj poginulih u katastrofalnim poplavama na istoku Libije dramatično porasti, pošto se 10.000 ljudi vode kao nestali, upozorio je Crveni krst u utorak, 12. septembra. Pogledajte fotogaleriju o poplavama u Libiji gdje je oluja Daniel donijela velike padavine na sjeveroistok zemlje što je izazvalo rušenje brana koje su povukle cijela naselja u more.

Mnogi preživjeli zemljotresa u Maroku su u utorak, 12. septembra, i dalje boravili na otvorenom u improvizovanim skloništima, dok su mještani sela u devastiranim planinskim oblastima izrazili frustraciju što nisu dobili pomoć od vlasti. Broj poginulih u zemljotresu magnitude 6,8 koji je kasno 8. septembra pogodio planine Visokog Atlasa porastao je na 2.901, a broj povrijeđenih udvostručio se na 5.530, javila je državna televizija.

Londonska policija potvrdila je da je u martu uhapsila dvojicu muškaraca zbog navodnog kršenja Zakona o službenim tajnama. Novi navodi da je jedan od uhapšenih radio kao istraživač u britanskom parlamentu intenzivirali su žestoku debatu o odnosima Britanije i Pekinga. Hapšenje navodnog špijuna predstavlja posljednji zastoj u odnosima dvije zemlje usred navoda da je britanska vlada bila spora u otkrivanju i iskorjenjivanju kineskog uticaja, pišu svjetski mediji.

Kažu da Moskva nije Rusija, ističe 24-godišnja Moskovljanka Nastja Subotina, koja je godinu provela predavajući u školi u Sibiru.

Šta ima?

U podcastu Šta ima o događajima najavljenim za danas: Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen održaće govor o stanju nacije pred Evropskim parlamentom. Milorad Dodik, predsjednik RS-a će se sastati sa zvaničnicima iz institucija BiH i entiteta RS-a da analiziraju stanje u državi.

Šta ima još...

Za kraj pogledajte video o žonglerima u Beogradu. Kada se upali crveno za automobile na većim žongleri izlaze na "scenu" na većim raskrsnicama. Vještine pokazuju i domaći i strani umjetnici.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG