Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Evakuacija sela u Sloveniji zbog novog nevremena; Mali pomak na saudijskom samitu o Ukrajini


Pogled na zgradu oštećenu u poplavama, Prevalje, Slovenija, 6. avgust 2023.
Pogled na zgradu oštećenu u poplavama, Prevalje, Slovenija, 6. avgust 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Na obilježavanju stradanja Srba u akciji Hrvatske vojske 'Oluja', na kojem su u Prijedoru govorili i predsjednici Srbije i bh. entiteta Republika Srpska (RS), iza govornika je prikazana fotografija žene bošnjačke nacionalnosti koju su srpske snage protjerale iz istočne Bosne 1995. godine. Fotografija je iskorištena na manifestaciji, a na svom zvaničnom nalogu na Twitteru ju je podijelio i predsjednik RS Milorad Dodik.

Dan sjećanja na stradale Srbe u vojno-policijskoj akciji "Oluja" koju je Hrvatska izvela u avgustu 1995. godine obilježen je 4. avgusta prvi put u Prijedoru, na zapadu Bosne i Hercegovine. U tom području su tokom devedesetih srpske snage počinile zločine protiv nesrpskog stanovništva. Pogledajte čega se iz '90.-ih sjećaju Prijedorčani.

U bivšem logoru Omarska kod Prijedora, u nedjelju, 6. avgusta obilježena je 31. godišnjica raspuštanja, odnosno zatvaranja ovog logora. Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, u Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri nakon što je njihov predmet iz Haškog Tribunala prebačen domaćem pravosuđu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je 4. avgusta u Banja Luci da za Beograd "ne postoje" američke sankcije prema rukovodstvu Republike Srpske. On je najavio nastavak saradnje sa liderima bosanskohercegovačkog entiteta koje su Sjedinjene Države stavile na 'crnu listu' zbog prijetnji stabilnosti BiH.

Tema najnovijeg Mosta RSE bila je da li su ponovo oživjele spekulacije o pravljenju etničkih granica na Zapadnom Balkanu. Sagovornici su bili Jelica Minić, predsjednica Evropskog pokreta u Srbiji i Vesko Garčević, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu u Bostonu.

Jedno od neriješenih pitanja sukcesije bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je i pitanje vlasništva školskog broda ratne mornarice nekadašnje države Jadran, koji se sada nalazi u Crnoj Gori, a za sebe ga traže i Hrvatska i Crna Gora. Obilježavanje 90 godina od prvog isplovljavanja broda u Crnoj Gori iznova je pokrenulo rasprave o njegovom vlasništvu.

N.N. (identitet poznat redakciji Radija Slobodna Evropa) sa sjevera Kosova tvrdi da redovno prima platu iz jednog kosovskog ministarstva iako ne ide na posao. On je 2015/16. godine zajedno sa još preko 450 pripadnika "Civilne zaštite" integrisan u kosovske institucije na osnovu Briselskog sporazuma u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa. RSE ima informacije o kom ministarstvu je riječ ali je sagovornik na ovu temu pristao da govori isključivo uz uslov anonimnosti.

Zaposleni u Crnoj Gori ne mogu ići na bolovanje zbog sindroma izgaranja na poslu, tzv. "burn-out", kako ga je definisala Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) jer ga crnogorski zdravstveni sitem ne prepoznaje.

U magazinu TV Liberty pogledajte koliko gradnjama mini hidroelektrana BiH žrtvuje životnu sredinu zarad profita, kako izgleda višegodišnja borba protiv nelegalne deponije u Brezi, te koja su mjesta u Bosni i Hercegovini na rubu nestanka.

Grupa poduzetnih žena je u predgrađu Mostara odlučila pokazati sugrađanima kako se proizvodi "crno zlato", dok se istovremeno štedi novac, te značajno smanjuje količina otpada. Inače, Mostarci se već godinama bune protiv gradske vlasti zbog, kako kažu, nezakonitog upravljanja pretrpanom gradskom deponijom i njenog otrovnog uticaja na okolinu.

Ostaci broda za koji se vjeruje da potiče iz Starog Rima pronađeni su u Srbiji u blizini arheološkog nalazišta Viminacijum, osamdesetak kilometara jugoistočno od Beograda. Otkrili su ga rudari kopajući ugalj na mjestu na kome se nekada rijeka Mlava ulivala u Dunav.

U Prizrenu je 4. avgusta počeo 22. Dokufest, međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, u okviru kojeg će biti prikazano oko 230 filmova, od toga 105 u osam takmičarskih kategorija.

Rat u Ukrajini

Sastanak o ratu u Ukrajini održan u Saudijskoj Arabiji okupio je 40-tak zemalja, uključujući države uticajnog bloka BRIKS – Kinu, Indiju, Brazil i Južnu Afriku, ali ne i Rusiju. Na razgovorima je ostvaren pomak sužavanjem jaza između Ukrajine i velikih zemalja u razvoju oko uslova okončanja rata, pišu svjetski mediji.

Tri su osobe ubijene tokom ruskih vazdušnih napada i kontinuiranog granatiranja u noći s 5. na 6. avgust u Ukrajini, rekli su ukrajinski zvaničnici. Istovremeno, u Moskvi je gradonačelnik objavio da je odbijen napad dronom na ruski glavni grad, dok je moskovski aerodrom Vnukovo bio privremeno zatvoren 6. avgusta.

Ukrajina je u posljednje vrijeme intenzivirala napade bespilotnim letjelicama manjeg obima unutar Rusije. Analitičari postavljaju pitanje da li je Kijev značajno napredovao u domaćoj tehnologiji i da li je na putu prema izvođenju većih napada u bliskoj budućnosti.

Reporterka Radija Slobodna Evropa je uspostavila kontakt sa Vagnerovim plaćenikom preko aplikacije za upoznavanje. Nije otkrila da je novinarka. Borac je govorio o nedavnoj pobuni Vagnera u Rusiji, o "odmoru" u Bjelorusiji i "trofejnim automobilima" ukradenim u Ukrajini.

Pogledajte video prilog o holandskom ultratrkaču Boasu Kratgwijku koji trči 2.500 kilometara od Amsterdama do Kijeva da bi prikupio novac za humanitarnu pomoć Ukrajini, te da bi pokazao koliko je ukrajinska ratna zona blizu Zapadnoj Evropi.

U međuvremenu, slovačka predsjednica Zuzana Čaputova dala je dozvolu za devet slovačkih državljana da služe u ukrajinskim oružanim snagama koje se bore protiv invazije iz susjedne Rusije. Ranije ovog mjeseca Češka je izvijestila da je dala slično dopuštenje za 146 građana od početka ruske invazije u februaru 2022.

Ukrajinski simbol trozubac je postavljen 6. avgusta na štit spomenika "Majka domovina-domovina" umjesto prethodno demontiranog sovjetskog grba.

Trozubac na štitu spomenika, Kijev, 6. avgust 2023.
Trozubac na štitu spomenika, Kijev, 6. avgust 2023.

Svijet

Temperature u Iranu dostižu rekordne visine, rijeke i jezera presušuju, a dugotrajne suše pretvaraju veliki dio teritorije zemlje u prašinu. Dezertifikacija Irana odvija se zapanjujućom brzinom. Zvaničnici su prošlog mjeseca upozorili da više od milion hektara teritorije zemlje - otprilike ekvivalentno veličini iranske provincije Kom ili Libana - svake godine u suštini postaje nenastanjivo. Problem je počeo s izgradnjom velikih brana i projekatima navodnjavanja koji su zahtijevali veliku količinu vode, a doprinijeli su isušivanju rijeka i podzemnih rezervoara vode.

Pogledajte video zbog čega bugarska industrija ruža vene? Bugarska je najveći svjetski proizvođač ružinog ulja koje se koristi u lijekovima i parfemima.

Donosimo i priču o Afsheen Javed. Ona je prva kickboksačica u Bannuu, konzervativnom gradu s oko milion ljudi u pakistanskoj sjeverozapadnoj pokrajini Khyber-Pakhtunkhwa. Morala je prevladati mnoge predrasude kako bi slijedila svoju strast.

Glasom mladih

Vještačka inteligencija (AI) se pojavila kao poželjan saradnik u umjetničkom stvaralaštvu i dosta umjetnika koji su se udaljili od ručne proizvodnje sada koriste AI u procesu proizvodnje. Među njima su i muzičar Gligor Popović i fotografkinja Vanja Lisac koji su govorili za podcast Glasom mladih.

Šta ima?

Novo izdanje podcasta Šta ima posvećeno je značaju festivala u BiH. Pojedini, poput Sarajevo Film Festivala su vrhunski međunarodni kulturni događaj širokog ekonomskog i društvenog uticaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. A oni u malim sredinama su vrlo često jedini kulturni događaji tokom godine.

Šta ima još...

Za kraj preporučujemo foto priču 'Najstariji aligator na svijetu' još uvijek traži ljubav u Beogradu.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG