Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Ljudske žrtve i materijalne štete posljedica snažnog nevremena u regionu; Efekti rušenja Krimskog mosta


Zagreb 19. juli 2023.
Zagreb 19. juli 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Negiranje genocida u Srebrenici intenzivirano je od početka ruske agresije na Ukrajinu, s ciljem relativiziranja zločina za koje su optužene ruske snage. Ovo za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže Marina Maier, autorica izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici u ruskim medijima. Istraživanje je urađeno u suradnji sa Austrijskom službom u inostranstvu i prati ruske narative koji su se, u protekle 23 godine, koristili u kontekstu genocida u Srebrenici.

Balkan na RSE

Regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" - za Albaniju "ispunjena misija", za Srbiju priča koju tek čeka "svijetla budućnost". Inicijativu su 2019. godine pokrenule Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, s idejom da unaprijede slobodan protok ljudi, roba i usluga na Zapadnom Balkanu. Budući status "Otvorenog Balkana" doveden je u pitanje nakon što je albanski premijer Edi Rama, u više navrata posljednjih mjesec dana, ocijenio da tu inicijativu treba "ostaviti po strani". Uporedo s padom interesovanja Albanije, Srbija inicijativu promoviše.

Godinu i po nakon što je Vlada Srednjobosanskog kantona dodijelila koncesiju za izgradnju kamenoloma u jednoj od mjesnih zajednica u Općini Bugojno, podnesena je krivična prijava protiv načelnika Hasana Ajkunića. Prijavu su podnijeli mještani mjesne zajednice Poriče, gdje je planirana izgradnja kamenoloma i Neformalni građanski pokret iz Bugojna zbog, kako kažu, nezakonitih radnji u izgradnji ovog kamenoloma.

Predsjednici Opštine Nikšić Marko Kovačević i Parlamenta Nemanja Vuković, prisustvovali su pomenu Draži Mihailoviću 17. jula, koji se svake godine odvija u pojedinim objektima Srpske pravoslavne crkve. Za istoričara Miloša Vukanovića parastos ne samo u Nikšiću, nego i u jednoj crkvi u okolini Herceg Novog, ukazuje da je riječ o "otvorenoj reviziji istorije" četničkog pokreta.

U selu Gračanica kod Prištine se, prema tvrdnjama mještana, u posljednjih šest mjeseci na tri mjesta izlila kanalizacija, a lokalne vlasti kažu da nije u njihovoj moći da je očiste. Dodatni problem nastaje tokom vrelih ljetnih dana, kada na temperaturi od +35 stepeni smrad postaje nepodnošljiv. Gračanica je jedna od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, u kojoj Romi čine oko deset posto stanovništva. Oni uglavnom žive u nekoliko ulica na izlazu iz Gračanice, poznatim kao "Romska mahala".

Na Jadranu je ove godine bilo pet nesreća na moru. U najnovijoj je jahta duga preko 12 metara, nedaleko od otoka Murtera u Hrvatskoj, udarila u ribarski brod i ubila kuhara. Nadležni kao glavni problem navode nedovoljnu pažnju kapetana jahti i brodova koji upravljaju plovilima sa snažnim motorima. More jeste široko, ali na njemu nisu sami, kažu.

Rat u Ukrajini

Rusija je rano 19. jula izvela zračne napade na ukrajinsku crnomorsku luku Odesa, drugu noć zaredom. To je, prema tvrdnjama ukrajisnkih vlasti, bio najmasovniji napad na tu regiju od početka rata.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su napadi na Odesu odmazda za napad na Krimski most u anektiranom Krimu. Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na svom Telegram nalogu istakao da su u ruskim udarima "namjerno gađane" lokacije u regiji Odesa koje se koriste za izvoz žita i to nekoliko sati nakon što je Rusija odbila produžiti sporazum pod pokroviteljstvom UN-a koji je dozvoljavao isporuke ukrajinskog žita u inostranstvo.

Iako su ruski zvaničnici pokušali da umanje štete izazvane eksplozijom 17. jula na jedinom mostu koji povezuje Rusiju sa okupiranim poluostrvom Krim, stručnjaci kažu da bi čak i nekoliko sati odgađanja logističkih operacija moglo biti od ključnog značaja. "Krimski most je glavni logistički link", rekao je Pavlo Lakijčuk, vojni analitičar u organizaciji Strategy XXI lociranoj u Kijevu.

U izložbenom centru Ratnog muzeja Kijevu postavljeni su portreti palih ukrajinskih vojnika francuskog umjetnika Christiana Guemyja. Izložba uključuje videa, instalacije, slike te lične predmete palih boraca i njihove portrete, koji su nastali tokom umjetnikovog 18-mjesečnog boravka u Ukrajini.

Portret u čast novinara agencije AFP Armana Soldina, koji je ove godine ubijen u blizini Bahmuta, također je dio izložbe koja je otvorena do 8. avgusta. (AFP)
Portret u čast novinara agencije AFP Armana Soldina, koji je ove godine ubijen u blizini Bahmuta, također je dio izložbe koja je otvorena do 8. avgusta. (AFP)

Svijet

Vijeće sigurnosti Ujedninjenih nacija (UN) u utorak, 18. jula, prvi put je održalo sjednicu o prijetnji koju vještačka inteligencija (AI) predstavlja međunarodnom miru i stabilnosti. Generalni sekretar Antonio Guterres pozvao je na regulaciju AI i uspostavljanje UN tijela za nadzor nove tehnologije koja je izazvala barem onoliko strahova koliko i nade, pišu svjetski mediji.

Post Scriptum

Veza Napoleona Bonaparte i Žozefine, jedna je od najuzbudljivijih ljubavnih priča u istoriji. To je okosnica filma o jednom od najvećih vojskovođa u istoriji koji će biti prikazan na jesen. Kritičari se pribojavaju romantiziranja uloge ove kontroverzne ličnosti. Prije svega njegove tiranske vladavine, vraćanja ropstva. Drugi pak smatraju da ne treba zanemariti Napoleonov doprinos u širenju liberalnih ideja u tadašnjoj pretežno reakcionarnoj Evropi.

Tražimo odgovore

Iran je 16. jula obnovio patrole policije za moral dok vlasti pojačavaju nametanje nošenje hidžaba za žene. U dužnosti policije za moral spada obeshrabrivanje razuzdanih oblika zabave ili oblačenja, kažnjavanje vozača koji dozvoljavaju da žene u vozilu ne nose maramu kao i gašenje koncerata i drugih dešavanja gdje se ljudi "ponašaju ne-islamski".

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Šta je posao policije za moral u Iranu?

Šta ima?

Podcast Šta ima? ovog četvrtka govori o sjednici Vlade Republike Srpske koja će, pored ostalog, raspravljati o solarnoj elektrani “M solar” u Nevesinju. Saznajte više i o najvećem festivalu demobendova u regiji "Demofest".

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG