Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Spekulacije o pogibiji srpskog dobrovoljca u Vagneru; Približavanje Ukrajine NATO-u dok se Gruzija jedva spominje


Albanski premijer Edi Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim u Skoplju 6. jula 2023.
Albanski premijer Edi Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim u Skoplju 6. jula 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Porodice i dalje tragaju za oko 1.000 žrtava srebreničkog genocida, a proces traženja nestalih je u zastoju, jer je to postalo političko pitanje, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) Mujo Hadžiomerović.

U Institutu radi 18 istražitelja, a novca i saglasnosti za jačanje kapaciteta Instituta nema, što, ocjenjuje Hadžiomerović, uz zavjeru šutnje o lokacijama grobnica, dodatno usporava procese. U proteklom ratu u Bosni i Hercegovini nestalo je oko 35.000 ljudi. Za oko 7.600 i dalje se traga.

Balkan na RSE

Iako se već danima spekuliše o pogibiji srpskog dobrovoljca Uroša Prvulovića, navodnog pripadnika paramilitarne organizacije Vagner, u borbama kod Bahmuta, državni organi u Srbiji nisu dali niti potvrdu niti demanti ove informacije. U međuvremenu od ovog Kruševljanina opraštaju se ljudi na Facebooku, brojni Telegram kanali objavili su in memoriam, dok je njegov brat Lazar Prvulović u kratkom snimku na Tik Toku objavio nekoliko slika sa sahrane na groblju. Prema podacima koje se dijele u više grupa na društvenim mrežama, Uroš Prvulović je poginuo još 28. aprila, a podaci o sahrani prenijeti su u srijedu, 5. jula.

Izjava premijera Kosova Albina Kurtija da je identifikovano nekoliko desetina Srba za koje se sumnja da stoje iza nasilja i tenzija na sjeveru Kosova pokrenula je plasiranje lažnih informacija na online platformama, koje uglavnom prate Srbi sa Kosova. Građani Sjeverne Mitrovice kažu da svakodnevno strahuju od mogućih hapšenja i poručuju da ih plaše liste koje kruže društvenim mrežama. S druge strane mještani Gračanice, opštine sa srpskom većinom južno od Ibra, kažu da se ne plaše hapšenja i da ih ne "interesuju" navodne liste jer "znamo da nismo ništa skrivili".

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo u Petar Petković izjavio je 6. jula da je vozilo kosovske policije, u potjeri za bijelim kombijem bujanovačkih tablica, 500 metara od administrativne linije ušlo na teritoriju centralne Srbije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 6. jula da će tražiti razgovor sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a nakon toga i hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zbog situacije na Kosovu.

Od potpisivanja ugovora do registrovanja zajedničke kompanije Srbije i Mađarske za trgovinu gasom bilo je potrebno manje od dvije sedmice. Riječ je o jednom u nizu poduhvata kojim dvije države jačaju saradnju u energetici. Sporazum je potpisan u okviru zajedničke sjednice vlada Srbije i Mađarske u Paliću, na sjeveru Srbije 20. juna u prisustvu predsjednika i premijera dvije zemlje. No, iako je potpisivanje bilo javno, detalji sporazuma djeluju tajni.

Preko hiljadu i po tona duhanskih proizvoda koji su zaplijenjeni prošle godine u Slobodnoj zoni Luke Bar i dalje čekaju na uništavanje koje, kako tvrde iz Uprave carina, zavisi od okončanja sudskih prostupaka koji su pokrenuli njihovi vlasnici ali i od odluke na koji način će ta ogromna količina cigareta biti uništena. Međutim, za šverc cigareta i nelegalnu trgovinu kroz Slobodnu zonu Luke Bar niko do sada nije optužen.

Tri slučaja kaznenih djela počinjenih ilegalnim oružjem u Hrvatskoj posljednjih desetak dana, iznova su aktualizirali pitanje ilegalnog oružja kod građana. Do sada je kroz preventivne akcije unazad 16 godina vraćeno samo 360.000 komada vatrenog oružja, ali problem i dalje nije riješen. Službenih procjena o količini ilegalnog vatrenog oružja u Hrvatskoj nema.

Brojne reakcije izazvao je potez gradskih vlasti Istočnog Sarajeva koji su na entitetskog liniji razgraničenja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva postavili tablu s natpisom "Dobro došli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo". Pročitajte šta o tome, između ostalih, kažu bivši i sadašnji stanovnici Sarajeva srpske nacionalnosti.

Tabla postavljena na entitetskoj liniji razgraničenja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, 5. juli 2023. godine.
Tabla postavljena na entitetskoj liniji razgraničenja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, 5. juli 2023. godine.

Rat u Ukrajini

U raketnom napadu na stambeni blok u Lvivu, na zapadu Ukrajine, poginule su četiri osobe, a devet je ranjeno. To je najveći napad na civilnu infrastrukturu u tom gradu od početka ruske invazije, rekao je gradonačelnik Andrij Sadovij u četvrtak, 6. jula. Dok Rusija redovno gađa Ukrajinu projektilima, artiljerijom i bespilotnim letjelicama, oblast Lviva, stotinama kilometara od linija fronta i blizu poljske granice, uglavnom je pošteđena vazdušnih napada.

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko, koji je prošlog mjeseca posredovao u dogovoru o okončanju oružane pobune u Rusiji, rekao je da se vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin više ne nalazi u Bjelorusiji. Lukašenko je 27. juna rekao da je Prigožin, šef Vagnera, stigao u Bjelorusiju u sklopu sporazuma. No, novinarima je 6. jula rekao da šef plaćeničke grupe više nije u Bjelorusiji.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dobio je u Pragu podršku od predsjednika Češke Petra Pavela za jasan signal na samitu NATO u Viljnusu sljedeće sedmice da Ukrajina dobije poziv u NATO, kada završi rat. Češka, članica NATO-a, snažno podržava Ukrajinu od kada je Rusija pokrenula vojnu akciju u februaru 2022. godine i pruža joj vojnu i drugu pomoć.

Tražimo odgovore

Ukrajina je pojačala svoje napore da se pridruži NATO savezu nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju prošle godine. Dok istočnoevropske zemlje kažu da bi Kijevu trebalo ponuditi neku vrstu mape puta na samitu NATO-a koji se održava u Vilnjusu 11. i 12. jula, Sjedinjene Države i Njemačka su oprezne u pogledu bilo kakvog poteza koji bi ih mogao dovesti savez bliže ratu s Rusijom.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici pročitajte: Šta se može desiti ako Ukrajina uđe u NATO?

Svijet

Od kada je NATO 2008. obećao i Gruziji i Ukrajini da će "postati članice", činilo se da su njihove geopolitičke sudbine usko povezane. Međutim, kako se transatlantski savez priprema za svoj godišnji samit u Vilnjusu, sve više se govori o približavanju Ukrajine, dok se Gruzija se jedva spominje.

Ružičasti svijet Barbike našao se u nemirnim vodama geopolitike južne Azije pošto je predstojeći film po liku čuvene lutke zabranjen u Vijetnamu u vezi s teritorijalnim sporovima te zemlje s Kinom, pišu svjetski mediji.

Dajana K. je smatrala da je dobila dobru ponudu za posao u Turskoj. Međutim, ispostaviće se da je to bila laž kako bi se 26-godišnja domaćica iz južnog Kirgistana namamila u seksualno ropstvo. Pročitajte kako je majka iz Kirgistana postala žrtva trgovine ljudima.

Šta ima?

U podcastu Šta ima? poslušajte više o posjeti premijera Albanije Bosni i Hercegovini, međunarodnom simpoziju o strateškim i društvenim istraživanjima u Tuzli i o izložbi Mirne Jančić Doyle u Historijskom muzeju BiH.

Šta ima još...

Toliko za danas, pozdrav do ponedjeljka uz karikaturu Predraga Koraksića Coraxa.

Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG